kapat

05.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Teba
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mehmetçik tehlikede mi
Kosova'da radyasyon gücü yüksek uranyumlu (DU) bomba kullanan NATO, sessiz kalıp bombaladığı bölgelere KFOR askerlerini yerleştiriyor

Depleted Uranium (Sulandırılmış Uranyum). Nükleer reaktörlerde yakıt olarak kullanılan uranyumun yaydığı radyasyon özel bir yöntemle büyük ölçüde yok ediliyor. Bu sulandırılmış uranyumun daha sonra mermi başlığı yapılmak üzere askeri laboratuvarlara gönderiliyor. Mermi başlığında kullanılan DU'nun kalıcı radyasyon gücü büyük ölçüde alınmasına rağmen etkisi 4.5 milyar yıl sürüyor... İşte bu DU başlıklı mermiler Kosova Savaşı'nda da kullanıldı.

YAZILI EMİR VERİLMİYOR
Bombardımanda bu mermi ve bombalar kullanıldığı için onbinlerce Kosovalı ve KFOR isimli barış gücüne bağlı askerler kanser riskiyle karşı karşıya kaldı. Bu olaylar Prizren'de görev yapan Mehmetçiği de endişelendirdi. NATO ile KFOR birlikleri ise askerlerimizin tehlike altında bulunup bulunmadığı yolunda hiçbir açıklama yapmıyor.

Tehlike alanları yalnızca "sözlü" emirlerle belirtiliyor ve bölgeler kontrol altına alınıyor. Bölgedeki gazeteciler savaş sonrası radyasyon zehirlenmesinin yol açtığı solunum yolları ve böbrek hastalıklarının artması üzerine NATO bombalarının düştüğü alanlara kimsenin yanaştırılmadığını belirtiyorlar.

TÜRKİYE'NİN ELİNDE DE VAR
Bombalama alanlarının kesin olarak bilinmemesi Kosova'da görevli KFOR personeli arasında büyük tedirginlik yaratıyor. Bombalandığı tespit edilen alanlar ise 50 metre çapında daireler çizilerek tehlikeli bölge ilan ediliyor. BM'nin dahi tartışma konusu yaptığı DU başlıklı mermiler halen İngiltere, Fransa, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Türkiye'nin de dahil tüm NATO ülkelerinin elinde bulunuyor.

MEHMETÇİK'İN KORUDUĞU BÖLGEYE DİKKAT!
NATO uçaklarının bombaladığı karayolları, köprüler, askeri binalar tehlikeli bölgelerin başında geliyor. NATO yetkilileri konuya açıklık getirmese de uçakların yanlışlıkla bombaladığı Djakovica ve KFOR dahilindeki Türk askerlerinin de görev yaptığı Prizren kentleri radyasyona maruz kalan bölgeler arasında en tehlikelisi. Bölgede bulunan uluslararası gazeteciler de Pec, Priştina ve Mitrovica çevresinde yaşayan halkın NATO komutanlarından konuyla ilgili cevap alamadıklarını dile getiriyorlar.

9 milyar yıllık etkisi var
DEPLETED Uranium (DU), tahrip gücü çok yüksek olduğu için mermi başlıklarında kullanılır. Hedefe isabet ettikten sonraki patlamada ısı bin dereceye ulaşır. "Dante cehennemi" adı verilen ısı ve radyasyon çevrede bulunan tüm canlıları yok eder. Radyasyon gücü 9 milyar yıl devam eden DU'nun radyoaktif maddesi solunum yoluyla ve patlamanın yol açtığı yanık ve yaralardan bedene girer. Öldürücü etkisi zamanla artar. Radyasyon toprak altına yer altı kaynaklarına sızarak uzun dönem tahribata başlar. 4.5 milyar yıl sürecek tahribat kanser ve gen bozukluklarına yol açar. Gen bozukluğu nesilden nesile yayılır.

Başsız bebeklerin doğumuna neden oldu
DU genellikle tank mermisi olarak kullanılır. İngilizler DU'lu mermileri ilk olarak Falkland Savaşı'nda kullandı. Ancak DU, Körfez Savaşı'yla birlikte hem ismini duyurdu hem de tartışma konusu oldu. Ancak Amerika, Basra Körfezi'nde DU'lu bombaları uçaklardan attı. Saddam'ın toprak altı sığınaklarını tahrip etmek için kademeli olarak arka arkaya patlayan mermiler Körfez çevresine kadar yayılan radyasyon dalgası meydana getirdi. Savaş sonrası da "Körfez Sendromu" denilen hastalık ortaya çıktı. İngiliz ve Amerikalı askerler hastalandı. Ancak Irak halkı, DU'dan çok çekti. Yeraltı su kaynakları ve toprağa yayılan radyasyon önce çocuk ve gençlerde kansere yol açtı. Bağdat ve çevresinde doğan bebeklerde kanser vakaları yüzde 26.8 oranında arttı. Irak genelinde ise kanser vakaları 7 misline çıktı. 2 yıl içinde Irak'ta tam 10'a yakın başsız bebek doğduğu rapor edildi. Kullanımı sonrası milyonları etkileyen DU başlıklı mermilerin yasaklanması konusu halen Birleşmiş Milletler'de aralıklı olarak görüşülüyor.

Jan DEVLETOĞLU-Londra


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır