kapat

01.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2 Paşamı da kaybettim
12 yıl İrfan Tansel ve Muhsin Batur'un yaverliğini yaptı. 10 gün içinde iki Paşa'sını da kaybetti. Tabutlarına sarılıp neden ağladığını SABAH'a anlattı.

EMEKLİ Albay Galip Bülbül Türk Silahlı Kuvvetleri'nde iki kuvvet komutanına yaverlik yapan tek asker. Yaver Bülbül 1961 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na gelen Orgeneral İrfan Tansel'le başladığı yaverliğe 1969'da göreve getirilen Orgeneral Muhsin Batur ile devam etti.

"Muhsin Batur Paşa'nın naaşının yanına geldiğimde ağlamamak için kendimi zor tuttum. Ancak ellerimi açıp dua etmeye başladığımda kendimi koyverdim. Ağlamaya başladım. Eski bir askerim gelip beni tabutun başından ayırmasa öyle kalabilirdim."

AĞLATAN ANILAR
4 yıl Muhsin Batur'un yaverliğini yapan emekli Albay Galip Bülbül, Batur'un cenazesinde yaşadıklarını bu sözlerle anlattı. Neden gözyaşlarını boğulduğunun hikayesi ise yine kendi ağzından, şöyle:

"18 Eylül günü İrfan Tansel Paşamı toprağa vermiştik. Daha onun acısına alışmamıştık ki Muhsin Batur Paşa'nın ölümüyle sarsıldık. Düşünün, 1961 yılından 1973'e kadar iki Paşamın yanında bulunmuşum. Nasıl gözyaşlarımı tutayım."

Emekli Albay Bülbül, yaverliğini yaptığı iki kuvvet komutanıyla ilgili anılarını anlatırken de gözlerinin dolmasına engel olamıyor:

"Tabii birçok tarihi olay benimle birlikte toprağa girecek. Ne yıllardı o yıllar. Tansel Paşa Hava Kuvvetleri Komutanı olduğunda herkes Menderes ve arkadaşlarının asılıp asılmayacağını tartışıyordu. Kuvvet komutanları bu karara lehte ve aleyhte karışmadılar. Milli Birlik Komitesi idam kararını verdi. Daha sonraki yıllarda da Kıbrıs sorunu çıktı. Halkın Tansel Paşama büyük güveni vardı. 'Bombala Tansel bombala' diyorlardı."

ÇİÇEK VE HAYVAN SEVGİSİ
İrfan Tansel'in asker üniformasının altında çok yumuşak bir yüreğinin olduğunu söyleyen Galip Bülbül, komutanının çiçek ve hayvan sevgisini de şöyle anlattı: "Örneğin İrfan Paşa'nın bir köpeği vardı, siyah kaniş; Don Camillo. Onu çok severdi. Öldüğünde gözleri dolmuştu."

"NE YAPTIYSA DOĞRU"
Emekli Albay Galip Bülbül 27 Mayıs 1960, 22 Şubat 1962, 21 Mayıs 1963 ve 12 Mart 1971 askeri hareketlerini sıcağı sıcağına yaşamış. Muhsin Batur'un solcu subayları terk edip komuta zinciriyle anlaşarak 12 Mart 1971 darbesini yapmasını destekliyor. "Ne yapacaktı sanki. Aşırı solcular yönetime gelseydi ülkede iç savaş çıkardı. En yakınındaki general ile bile darılmak zorunda kaldı Muhsin Paşa. Ama en doğrusunu yaptı" diyor.

Muhsin Batur'la ilgili anılara dalınca ilk aklına gelen Paşasının bir türlü sigarayı bırakamaması... "İnanır mısınız, kalp ameliyatı oldu ama yine de günde iki paket sigara içiyordu. İki düşkünlüğü vardı, sigara ve Fenerbahçe. Son ameliyatına girerken son sözleri 'Fener'in maçı kaç kaç oldu' idi" diye anlatan Bülbül, arkasından ekliyor, "Siz bilir misiniz ki, Muhsin Batur Paşa 200 metrede Türkiye rekoru kırmıştır."

18 Eylül'de İrfan Tansel'i, 27 Eylül'de Muhsin Batur'u kaybeden Yaver Galip Bülbül şimdi iki paşasının da arkasından gözyaşı dökerken son görevini yapmanın gururunu yaşıyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır