kapat

01.10.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kafkaslar'ın en büyük havaalanına Türk damgası
Enka-Burç ortaklığı ile inşa edilen Orta Asya ve Kafkaslar'ın en büyük havalimanı açıldı. 50 milyon dolara mal olan havaalanı Türkler'in gururu

Özlem AKSOY(Bakü)

Orta Asya ve Kafkaslar'ın en büyük havalimanı olan Bakü Uluslararası Havalimanı dün hizmete açıldı. 50 milyon dolarlık projeyle yılda 5 milyon yolcuya hizmet verilebilecek.

Yüzde 50-50 hisse bölüşümü ise kurulan Enka liderliğindeki Enka-Burç ortaklığı, Bakü Uluslararası Havalimanı'nın 50 milyon dolarlık bölümünü üstlendi. Enka-Burç mevcut havalimanının uluslararası standartlara yükseltilmesinin yanısıra aydınlatma, apran, otopark, ulaşım köprüleri ve ısı merkezi yapımını da gerçekleştirdi. Proje finansmanının 20 milyon dolarlık bölümü Eximbank'tan, kalan kısmı uluslararası finans kuruluşlarından karşılandı.

Bu proje Türk şirketlerinin bölgede yaptığı 2. uluslararası havalimanı 59 bin metrekarelik havalimanı için düzenlenen törene Devlet Başkanı Aliyev başta olmak üzere Devlet Başkanı Prof.Dr. Şuayip Üşenmez, Türkiye Cumhuriyeti Azerbaycan Büyükelçisi Kadri Ecvet Tezcan, Enka İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Draz, Enka Genel Müdür Yardımcısı Nurdan Kumova Gülçelik, Burç Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sefa Gömdeniz Burç-Enka İcra Kurulu Başkanı Gültekin Eren, Avrupa ülkelerinin Azerbaycan büyükelçileri katıldı.

Yeni havalimanının Azerbaycan'ın uluslararası ilişkilerde büyük hizmet vereceğini söyleyen Devlet Başkanı Haydar Aliyev, Azerbaycan'da inşaat sektörünün canlanmaya başladığını ve bunun en iyi örneğinin bu havalimanı olduğunu söyledi. Aliyev "Burç-Enka ve Türk Eximbank olmasaydı. Bu havalimanı olmazdı" dedi. Havaalanının yapımında 1300 işçi çalıştı ve yüzde 66'si Azeriydi.

Şarık Tara Türk-Yunan ilişkilerinde köprüleri kuruyor
Yunanİstan'la başlayan 17 Ağustos sürecini iş dünyası yabana atmıyor. Bozulan ilişkiler tamir edilmeye, kurulmayan ilişkiler için de köprüler atılmaya çalışılıyor.

Eylül başında yeniden hayat bulan Türk-Yunan İş Konseyi'ne seçilen Şarık Tara, 12-13 Ekim tarihlerinde Yunanistan'da düzenlenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği görüşmelerinin hazırlığını yapıyor. Tara önceki gün Türkiye'de faaliyet gösteren Türk-Yunan dostluğu amaçlı sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle biraraya geldi. Onlara Yunanistan'daki eş örgütlerinin temsilcileriyle ilişki kurmalarını tavsiye etti. Ekim toplantısında sivil örgütleri de dostluk platformunda etkin hale getirme çabasını sürdüren Tara, bir de gövde gösterisine hazırlanıyor.

Samİmİyetten
Yunanistan Dışişleri Başbakanı Yorgo Papaendru'yu Taksim Toplantıları için Türkiye'ye davet etti. Papaendru 3-4 Ekim tarihleri arasında Türkiye'de olacak. Basına kapalı olarak gerçekleşen ve daha çok iş dünyasına seslenen Taksim Toplantıları'nda konuşacak olan Papaendru, 4 Ekim'de de İstanbul Üniversitesi'nin açılışını yapacak.

Başta Rusya Federasyonu olmak üzere dış ülke devlet başkanlarıyla kurduğu yakınlık bilinen Tara, gazetelerde yer alan Başbakan Ecevit ve ABD Başkanı Clinton fotoğrafına da değindi. Tara, Clinton'un koltuğun tepesine oturarak, Ecevit'i dinlediğini resmeden fotoğraf için "Terbiyesizliği değil, samimiyeti ifade ediyor. Bir anlık bir kareden başka bir yorum yapılmaz" dedi. Tara, Başbakan'ın ABD gezisinden beklentisini "Siyasi ilişkilerde yakınlaşma, ekonomik çıkarları besler" sözleriyle açıklıyor.

Tara, ekonomide "kemer sıkma" süreciyle ilgili olarak da "Türk ekonomisi önce küçülerek sağlıklı bir mali yapıya kavuşacak. Sonra büyüyecek" dedi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır