kapat

22.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Clintonlar nasıl ev sahibi oldu?
Bill ve Hillary Clinton, sonunda New York'ta bir ev sahibi oldu. Ancak Bankers Trust'a 1.35 milyon dolar borçlandılar. 5.2 milyon dolar da avukutlara borçları var. Bu nedenle Hillary'nin senatör seçilmesi, Bill'in de bol bol konuşma yapıp, kitap yazması gerekiyor

LEVENT GÜRSES

Başkan Bill Clinton ve eşi Hillary, sonunda muradına erdi. Clinton'lar bu ay başında 1.7 milyon dolara New York'ta bir ev satın aldı. Böylece, Hillary Senato'da olası bir koltuk için mücadelesini New York'taki yeni malikaneden sürdürürken, Bill de emeklilik günlerini burada geçirecek.

New York kentinin zenginlerin oturduğu banliyölerinden olan Westchester'daki 11 odalı, havuzlu 100 yaşındaki bu beyaz ev için Clinton'lar epey uğraşmıştı. Clinton, evi satın aldıktan sonra gazetecilere, kapının önünde "Bu evi aldığımıza çok sevindik, çok güzel ve çok beğendik" dedi.

Peki, bir Amerikan başkanı nasıl bir ev sahibi olur? Peşin mi öder, borçlanır mı, bağış kabul eder mi?

Emlak uzmanları, Clinton'ların evi biraz pahalıya aldığını söylüyor. Hem New York emlak piyasası hareketli, hem de alıcı bir başkan... Önce evin yüzde 20'si olan 350 bin doları peşin ödeyecekler.

1.35 milyon dolar borç
Kalan 1.35 milyon doları ülkenin önde gelen bankalarından Bankers Trust Company'den borçlanacaklar. Bu kredide kendilerine kefil olacak kişi ise, Demokrat Parti'nin bağış toplayıcısı ve Clinton'ın golf arkadaşı Terry McAuliffe.

McAuliffe'nin garantörlüğü partideki görevi nedeniyle tartışma konusu oldu. Ancak, Beyaz Saray Sözcülerinden Jim Kennedy, garantörlüğün bir hediye olmadığını ve Kamu Ahlakı Bürosu tarafından da onaylandığını söyledi.

McAuliffe ile Clintonlar'ın çok samimi ahbap olduğunu bilmeyen yok gibi... Geçenlerde Syracuse'de bir bağış toplama kampanyasında McAuliffe, Clintonlar'ı takdim ederken, "Yıllardır Başkan ve Firs Lady'den daha yakın arkadaşım yok" demişti. Bayan Clinton ise, kendisi için 'Çok, çok yakın arkadaşımız' diyor.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Clintonlar'ın bu ipotek kredisini beş yıl vadeyle 'Libor' diye bilinen Londra İnterbank faiz oranının bir puan üzerinde faizle ödeyecekleri belirtildi. Aylık ödeme tutarları açıklanmadı ancak 1 Kasım'a kadar açıklanması gerekiyor.

Hillary senatör olursa
Üç aylık Libor faizi yüzde 5.52. Yapılan hesaplamalara göre, Clintonlar'ın aldığı tipte ve miktarda bir kredi için her ay 8.550 dolar ödemeleri gerekiyor. Evin yıllık tahmini vergisi ise 25.922 dolar.

Peki Clinton emekli olunca, bu kadar parayı nasıl ödeyecekler. Amerikan basını boş durmamış, onu da hesaplamış.

Bayan Clinton, New York'tan Senatör olmayı planlıyor. Zaten New York'ta ev almalarının en önemli nedeni bu. Çünkü, senatör adayının seçildiği kentte oturması gerekiyor. Ancak, Clinton'lar, Bill 2001'de görevi bıraktıktan sonra, Hillary senatör seçilmese de New York'ta oturmayı düşündüklerini daha önce açıklamıştı.

Sadece evinin borcu yok
Neyse, biz Clintonlar'ın bütçeyi nasıl doğrultacağına gelelim. Eğer Bayan Clinton senatör seçilirse, yılda 136.700 dolar maaş alacak. Başkan'ın emeklilik maaşı ise yıllık 151.800 dolar olacak. Başkanlık maaşı 2000.000 dolardı. Ancak, Bill Clinton, emeklilik günlerinde yapacağı konuşmalar ve yazacağı olası bir anı kitabından da iyi para kazanacak. Kimileri buradan sağlayacakları gelirin yılda 1 milyor dolara ulaşacağını söylüyor.

Ancak, Clintonlar'ın çeşitli davalardan tazminat ve avukatların alacağı olarak tam 5.2 milyon dolar bir başka borcu var. Yani, ev değil de bu borçlar onları daha çok zorlayacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır