kapat

22.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Okullar açılmasın
Sakarya Valisi Rakıcıoğlu, okulların 2-3 ay daha kapalı olmasını isterken, Öz-De-Bir temsilcisi "Prefabrik Dersane" projesini önerdi

Elif ERGU

DEPREM bölgesinde okullar açılsın mı, açılmasın mı tartışması sürerken, Milli Eğitim Bakanlığı okulların açılmasını Bayındırlık Bakanlığı'nın bölgedeki hasar tespit çalışmalarının tamamlanmasına ve psikilojik durumun iyileşmesine bıraktı.

Sakarya Valisi Yener Rakıcıoğlu ise, okulların açılmasına karşı olduğunu söyledi ve 2-3 ay daha kapalı tutulmasını istedi. Bölgedeki öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin psikilojik durumlarının iyi olmadığını söyleyen Rakıcıoğlu, ikinci deprem sorasında tüm velilerin hemen okula koştuğuna dikkat çekti. Rakıcıoğlu, "Burada daha düzen sağlanmış, insanlar huzura kavuşmuş değil. Eksiklikler, aksaklıklar var. Durum böyle olunca, bir de okul telaşına girilmesi mümkün değil" dedi. Okul binalarının sağlam olmasının yeterli olmadığını, öğretmen, öğrenci ve velilerin psikolojisinin henüz okulların açılmasına müsait olmadığını savunan Rakıcıoğlu, psikolojik durumun değişmesi, düzelmesi için vatandaşların zamana ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Vali Rakıcıoğlu, "2-3 ay sonra okulların açılması Milli Eğitim sistemimiz açısından bir sorun yaratmaz. Sıkıştırılmış eğitim sistemi uygulanabilir" şeklinde konuştu.

Öz-De-Bir'in önerisi
Özel Dersaneler Birliği (ÖZ-DE-BİR) Marmara Bölgesi Temsilcisi Vedat Kölan ise okulların ve dersanelerin Ekim ayı içinde açılması gerektiğini savundu. Okulların ve dersanelerin açılmasının normala hayata dönme koşullarını yaratacağına inandıklarını kaydeden Kölan, "Ekim ayına kadar bir erteleme normal. Çünkü bölgede sorunlar var. Ancak okullar ve dersaneler açılırsa, sorunların çözümü de kolaylaşabilir" dedi.

Kölan, üniversite ve Anadolu Liseleri'ne hazırlanan öğrencilerin durumlarına dikkat çekerek de, "okulların ve dersanelerin açılması gerekir" dedi.

Kölan, öğrencilerin mağduriyetlerinin engellenebilmesi için de üniversite ve Anadolu Lisesi sınav tarihlerinin ertelenmesi gerektiğini kaydetti. Bölgedeki depremzede öğrencilerin mağduriyetlerini ortadan kaldırmak için tüm Türkiye'de Öz-DE-BİR'e üye dersanelerin seferber edildiğini bildiren Kölan, "Göç eden ailelerin çocukları başka illerdeki dersanelerimizden ücretsiz yararlanabiliyor" dedi.

Psikiyatrist ne diyor?
Psikiyatrist Nusret Kaya da, her türlü ertelemenin sağlık bozucu olduğuna dikkat çekerek, "İnsanların bir saati vardır. Kış ile yaz, gündüz ile gece gibi, tatil ve okul zamanımız var. Bu düzen bozulduğu için gerginlikler ortaya çıkıyor" dedi.

Kaya, okulların açılması halinde öğretim değil, grup çalışmaları yapılarak öğrencilerin psikolojik durumlarının iyileştirilebileceğini savundu. Deprem şokunu üzerinden atamayanlara ücretsiz olarak yardımcı olan Nusret Kaya, okullardaki psikoloji, sosyoloji ve felsefe grubu öğretmenlerinin öğrencilerin psikolojisini düzeltebileceğini söyledi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır