kapat

22.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yaşama nedenim Mihail
Lösemiye yenik düşen Raisa Gorbaçov, 1995 yılında Leyla Umar'a verdiği röportajda eşine olan aşkını işte bu sözlerle dile getiriyordu...

Dağılan Sovyetler Birliği'nin zarif First Lady'si Raisa Gorbaçov, geçtiğimiz Pazartesi günü lösemi hastalığına yenik düştü. Gelen röportaj tekliflerinin büyük çoğunluğunu kibar bir dille geri çevirdiği için gizemli bir First Lady olarak kaldı. SSCB'nin diğer First Lady'lerinin aksine hep eşinin yanında olması ile tanınan Raisa Gorbaçov'a tek ulaşabilen Türk gazeteci Leyla Umar oldu. İlk olarak bir Rusya gezisinde Semra Özal vasıtasıyla Raisa Gorbaçov'la tanışan Umar, en büyük mesleki hayallerinden birini Türkiye'de gerçekleştirdi. İşte Raisa Gorbaçov'un Leyla Umar'a kah gülüp kah ağlayarak verdiği röportajdan kısa alıntılar....

*Mihail de ben de köyden geldik. Ailelerimizden tek kuruşluk yardım görmedik. Onlar da fakir çiftçilerdi. Hatta Mihail ayakkabısı olmadığı için okula bile gidememiş. Sonra annesi hayvanlarından bir kısmını satıp ona ayakkabı almış.

* Çocukluğum Osmanlı masallarını, gençliğim Nazım Hikmet'in şiirlerini dinleyerek geçti. Felsefe doktorası aldıktan sonra 25 yıl öğretmenlik yaptım. Bence her kadının bir mesleği olmalı. Doktor olan kızım İrina'yı da böyle yetiştirdim. Şimdi iki kız torunuma, ekonomik özgürlüklerini elde ettikleri zaman mutlu olabileceklerini öğretiyorum.

* Mihail'in kalbimini çalması güç olmadı. Aynı üniversitenin yurdunda kalıyorduk. O zaman beşer altışar kişilik odalarda ve ayrı katlarda yaşıyorduk. Mihail'le evlenmeye karar verince arkadaşlarımız bir gecede kendi odalarından birini boşaltıp bize verdi. Ancak birkaç ay sonra ufacık bir katta beraber yaşamaya başladık.

"Beni haksız yere eleştirdiler"
* Rusya'da artık insanlar burçlara, fala rağbet ediyor. Ben Oğlak, Mihail Balık burcundan. Bu iki burç evlilikte uyum sağlamaz diyenleri yanıltacak kadar mutluyuz. Yaşamımın tek amacı onunla yaşamak.

* Rus basını beni haksız yere eleştirdi. Yves St. Laurent ve Pierre Cardin'den giyindiğimi yazdılar. Her ikisi de beni giydirmek istedi ama kabul etmedim. Benim giysilerimi sıradan terziler dikti.

* Cildimin pürüzsüzlüğünü yanaklarıma krema sürerek koruduğumu mu soruyorsunuz? Biz Rus kadınları kremayı yüzümüze süreceğimiz yerde midemize indiriyoruz.

Siyaset hakkındaki düşüncelerimi Nasreddin Hoca'dan bir fıkrayla anlatayım: Hoca yaşlı eşeğine binince halk, "Yaşlı eşeğe kendini taşıtıyor" demiş. Hoca eşeğinden inmiş, onu sırtına almış. Bu kez de halk "Hoca eşeği sırtına aldı" demiş. Bunun üzerine hoca, eşeğin yanından yürümeye başlamış ama halk ona da söyleyecek birşey bulmuş. Bence siyasiler de hoca gibi. Hiçbir zaman hiç kimseyi mutlu edemezler.

Gorbaçov perişan
LÖSEMİ hastası eşi Raisa Gorbaçov'u kaybeden Mihail Gorbaçov, dün yaptığı açıklamada, "hayatlarının birlikte çok dolu ve değişik geçtiğini, ayrılıklarının ise dayanılmaz olduğunu" söyledi. 68 yaşındaki Gorbaçov, Rus tv'si NTV'ye "Tavsiyem eşlerinizle birbirinize hep destek olun. Bu yaşta ayrılık çok zormuş" dedi.

Clinton'dan başsağlığı
AMERİKA Başkanı Bill Clinton, Raisa Gorbaçov'un ailesine başsağlığı dileyerek, onu uluslararası esin kaynağı olarak nitelendirdi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Raisa Gorbaçov, lösemi kurbanı çocuklara yardımıyla ve bu korkunç hastalığa karşı cesaret dolu yaklaşımıyla, dünyanın her yerindeki insanlara esin kaynağı oldu" ifadesine yer verildi.

LEYLA UMAR


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır