kapat

22.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kadere bak!
Pasaportu kaybolduğu için ailesini önceden Adapazarı'na gönderdi. Eşi, kızı, oğlu depremde öldü, o yokken evi soyuldu

Jan DEVLETOĞLU-Londra

LEVENT Aksoy, bir ay öncesine kadar iki kızı, bir oğlu ve eşiyle mutlu bir yuvası olan, Londra'da kebapçılık yapan, 42 yaşında bir Türk işçisiydi. Aksoy'u tüm İngiltere'nin tanımasını, İngilizler'in onun için büyük bir yardım kampanyası açmasını sağlayan olay ise, Türkiye'de en az 15 bin kişinin canını alan Marmara depremi oldu. Aksoy'un hayatını karartan olaylar, Ağustos başlarında gelişmeye başladı.

Kaderin pasaport oyunu
Aksoy, Adapazarı'ndaki akrabalarını ziyaret etmek ve yaz tatilini geçirmek için Türkiye'ye gelmeye karar verdi. Kendisine, eşi Oya (33), kızları Ece (4) ve Ayşe (11) ile oğulları Şansal'a (13) ait pasaportları Göçmenlik Bürosu'na gönderdi. Bir hafta sonra, eşi ve çocuklarının vize işlemleri tamamlandı. Vize Bürosu, Aksoy'un pasaportunun kaybolduğunu, işlemlerin birkaç gün gecikeceğini bildirdi. Bunun üzerine Aksoy, ailesini önceden yolladı. Oya hanım, Ece, Ayşe ve Şansal 14 Ağustos günü uçakla Türkiye'ye, oradan da Adapazarı'na gitti. Levent Aksoy'un dünyası, sadece 3 gün sonra sabah televizyonlarda gördüğü 17 Ağustos depremiyle karardı.

Sadece büyük kızı kurtuldu
Aksoy'a ulaşan akrabaları acı haberi verdi; 15 yıllık eşi Oya, küçük kızı Ece can vermişti. Oğlu Şansal kaybolmuş, büyük kızı Ayşe depremden 6 saat sonra sağ olarak kurtarılmıştı. Telefonun başında çöküp kalan Aksoy, aynı gün pasaportunun bulunduğu haberini alır almaz ilk uçakla Türkiye'ye ulaştı ve Adapazarı'na vardı. Önce Ayşe'yi buldu, ardından Şansal'ı aradı. Üç gün sonra, oğlunun cesedini enkazın altından elleriyle çıkardı.

Yuvası talan edildi
Aksoy, eşini, küçük kızını ve oğlunu toprağa verdi ve kızıyla Londra'ya döndü. Ama kaderin depremle yıktığı Aksoy'u Londra'da kötü bir sürpriz bekliyordu. Evine gelen Aksoy, ailesiyle ilgili tüm anılarının, hatta eşinin çeyizinin bile çalındığını görünce bir şok da eski mutlu yuvasının kapısında yaşadı. Olay polise, oradan da İngiliz gazetelerine gidince, yaşadığı trajediyle tüm İngilizler'i etkileyen Levent Aksoy bir anda herkesin yardımına koştuğu bir insan haline geldi. Şimdi hiç tanımadığı insanların ve akrabalarının sevgisiyle ayakta kalmaya çalışan Aksoy, ailesinden geriye kalan tek varlığı kızı Ayşe ile acılarını unutmaya çalışıyor.. Ama kendi deyimiyle acısı, "Med cezir gibi, bir geliyor, bir gidiyor..."

İngiliz yardıma koştu
MARMARA depreminin binlerce kilometre uzakta, Londra'da vurduğu Levent Aksoy'un "Bu ne biçim kader" dedirten yaşadıklarına İngiliz gazeteleri de geniş yer verdi. Haber üzerine telefon yağınca harekete geçen İngiliz gazeteleri elele verip Aksoy için bir kampanya başlattı. "Aksoylar'a destek olun" başlığı altında bir kupon aracılığıyla yardım toplanan kampanyaya İngiltere'nin dörtbir yanından binlerce insan katkıda bulundu. Halen süren kampanya ile umulan, yardımın Aksoy ve tek can yoldaşı kalan büyük kızı Ayşe'ye en azından hayatta kalma gücü verecek..


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır