kapat

22.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yabancıya özel takas
Ekinciler Yatırım Genel Müdürü Alp Tekince, yabancı işlemlerine uygulanan temerrütler için yeni bir yapılanma önerdi

YabancI yatırımcılara, Türk sermaye piyasasındaki işlemlerinde uygulanan müeyyidelerin hafifleştirilmesi isteniyor. Ekinciler Menkul Değerler Genel Müdürü Alp Tekince İMKB Başkanlığı'na gönderdiği bir yazıda, yabancı yatırımcıların saat farkı ya da saklamacı kuruluşlar nedeniyle takas işlemlerinde sıkıntılar yaşadıklarını belirtilerek, bunların giderilmesi için önlem alınması istendi.

Tekince yazısında yabancı yatırımcılara uygulanan temerrütlerin ayrı bir biçimde ele alınması için bir mekanizma kurulması ya da temerrüde ilişkin disiplin suçlarının yabancı işlemlerinde uygulanmaması gerektiğini, bunun Türk sermaye piyasasının globalizasyonu için kaçınılmaz olduğunu belirtti. Tekince mevcut uyulamaya devam edilmesi durumunda yabancı işlemlerini yürüten aracı kurumların ağır bir yük altına ezilmeye devam edeceklerini ifade ederek, "Üst ceza kademe oranı olan yüzde 20'nin, yabancı müşteriden alınan komisyona eşit olması aracı kurumları ağır mali yük altında bırakıyor" dedi. Tekince açıklamasına şöyle devam etti:

"Takas yükümlülüğünün takas tarihinden bir gün sonra karşılanması durumnda temerrüde düşen ve bu durum ile ilgili savunması olmayan aracı kurumlar için üç aylık temerrüt matrahının yüzde 10'unu munzam teminat haline getiren bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme, saklamacısı ayrı olan takası aracı kurum inisiyatifi dışında gerçekleşen yabancı işlemlerini sürdürülemez bir noktaya getiriyor." Tekince şunları önerdi:

* Yabancı işlemlerinden kaynaklanan ve aracı kurumun müdahale şansı bulunmayan temerrütlere ilişkin olarak gönderilen savunmalar, temerrüt müşteri ve saklama bankası arasındaki talimat eksikliğinden kaynaklandığı için geçerli sayılmalı.

*Munzan tazminat düzenlemesi iptal edilmeli

*Ya da temerrüt matrahı yüzde 10'dan yüzde 3'e indirilmeli.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır