kapat

22.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tayvan ekonomisi de sallandı
Canlanmaya başlayan Tayvan ekonomisi de depremle vuruldu. Borsa kapandı, ülkenin en büyük rafinerisi devre dışı bırakıldı

Türkiye geçirdiği deprem felaket sonrasında ekonomik zararın boyutunu hesaplamaya çalışırken, uzmanlar, Tayvan ekonomisinin akıbetinin de farklı olmayacağını belirtiyorlar.

Depremin ilk büyük etkisinin chip sektöründe olacağı belirtiliyor. Son üç ayda dünya chip piyasasının yüzde 15'ini karşılayan Tayvan chip endüstrisinin, yeniden normale dönebilmesi için, aylar gerektiği ifade edildi. Güney Kore ile Tayvan arasındaki chip rekabetinin deprem ile ortadan kalktığı belirtilirken, Hyundai Elektronik firması ile Samsung Elektronik firmasının, yılın sonralarına doğru yeniden fiyat artışlarına gidecekleri ve dünya chip fiyatlarının yükseleceği bildiriliyor. Beklenmeyen deprem ile birlikte küresel olarak chip fiyatlarının yıl sonuna doğru artacağı yorumları yapılıyor.

Ekonomi sıkıntıda
Deprem öncesinde büyüme trendinde olan Tayvan ekonomisinde aynı Türkiye'de olduğu gibi hedefler revize ediliyor. Tayvan'ın ihracatının yüzde 35'ini oluşturan elektronik sektöründe ise durumun ne olduğu henüz tam olarak belirlenemedi.

Depremle Türkiye'de olduğu gibi Tayvan Menkul Kıymetler Borsası kapatıldı. Döviz işlemleri de yapılmadı. Bir başka benzer gelişme de petrol sektöründe yaşandı. Ülkenin petrol işleyen devlet Rafinerisi Çin Petrol Şirketi yaptığı açıklamada Kuzey bölgesindeki rafinerinin kapatıldığını açıkladı. Tayvan petrol şirketinin de TÜPRAŞ gibi dört rafinerisi bulunuyor. Kapatılan rafinerinin günlük 200.000 varil ham petrol işleme kapasitesi bulunuyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır