kapat

22.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Modern devlet
Tayvan'da itfaiye ve sağlık ekipleri depremin hemen ardından organize bir şekilde tam donanımla bölgedeydi

Tayvan da aynen Türkiye gibi deprem felaketine sabaha karşı yakalandı. Richter ölçeğine göre 7.8 şiddetindeki deprem saat 01:47'de meydana geldi. 30 saniye sürdü. Başkent Taipei'de elektrik ve telefonlar kesilmişti. Ancak tüm aksiliklere rağmen depremle yaşamayı sanata çeviren sağlık, hükümet, itfaiye yetkilileri 10 dakikada afet bölgelerine ulaştı. Enkazın yanından meraklı ve gözü yaşlı halk uzaklaştırıldı.

Taipei Belediye Başkanı çöken 12 katlı Shungshan Oteli'ne geldi. Kurtarma operasyonunu bizzat kendisi yönetti. Halkın fazla paniklememesi, modern cihazlar, belediye başkanının kararlı ve tek ağızdan yönettiği operasyon sayesinde enkaz altından yüzlerce insan çıkartıldı. Hatta o büyük deprem sonrası 9 saat içinde binden fazla artçı şok meydana geldi. En şiddetlisi ise 6.8 olarak tespit edildi. Ancak halkın arasına giren psikologların da yardımı ile artçı şoklar da "hafif" atlatıldı.

Panik yok! Sadece tesadüf
BİR ay içinde Türkiye, Yunanistan ve hemen ardından Tayvan'da ölümcül depremler serisinin olması kafalara şu soruyu getirdi: Bu depremler arasında bir bağlantı var mı? AFP'ye konuşan İskoç bilimadamı David Galloway, "Deprem sayısında anormal bir artış yok. Bir yılda 7 şiddetin üzerinde 20 deprem olur. 3 ülkede art arda depremler yaşanması ise tamamen tesadüf" diye konuştu. Meydana gelen depremler arasında bir bağlantı olduğunu düşünen ve paniğe kapılan halk, bu açıklamadan sonra rahat bir nefes aldı. 7.8 şiddetindeki deprem sonrası Uzakdoğu Asya ülkelerini yeni bir korku sardı: Tsunami... Yani özellikle açık denizlerde genellikle deprem sonrası meydana gelen dev dalgalar. Amerikan Ulusal Deprem Merkezi, tsunami tehlikesine dikkat çekerek özellikle aynı fay hattı üzerindeki Japonya'nın bu tehlike ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Açıklama yapan Japon hükümeti de tüm güvenlik önlemlerinin alınması için emir verdi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır