kapat

22.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
inter merkez
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Peki Türkiye niye yıkıldı?
Onlar bizden 600 kat daha şiddetli depremle sarsıldılar. Ama can kaybı bizim 10'da birimiz

Can kaybı 3 bin olabilir
UZAKDOĞU'DA 22 milyon kişinin yaşadığı küçük bir ada olan Tayvan, 17 Ağustos'ta Marmara Bölgesi'ni vuran 7.4 şiddetindeki depremin 600 katı bir şiddetle, 7.6 ile sallandı. Ancak Tayvan'daki can kaybı Türkiye'dekiyle kıyas edilemeyecek kadar az. Resmi olmayan rakamlar İzmit depreminde can kaybını 30 binin üzerinde gösteriyor. Ancak Tayvan'da ölü sayısının en fazla 3 bin olması bekleniyor. Rakamlar son derece açık ve net: Bin 600 ölü, 200 kayıp ve enkaz altında da binden fazla insan. CNN dün bunun nedenini aradı.

Türkiye göz yumdu
CNN televizyonu Tayvan ile Türkiye depremlerinin karşılaştırmalarına geniş yer verdi. Tokyo Üniversitesi'nden bir jeolog "Türkiye ve Tayvan deprem bölgesinde kurulmuş. Her ikisinde de Amerika'nın İnşaat Yapı Standardı kanunu yaklaşık 20 yıl önce kabul edildi. Tayvan teknolojinin son olanaklarını çok iyi kullandı. Son yıllarda yapılan binalar depreme dayanıklı inşa edildi. Türkiye de bu kuralları benimsedi ancak hükümetlerin kaçak yapılaşmaya göz yumması İzmit'teki faciayı getirdi" dedi.

Okullar tatil olmadı
GECE yarısı ilk şoku atlatan Tayvanlılar panik ve kaos yaratmadılar. Taipei'de öğrenciler depremin ertesi günü bile okullarına gittiler. Ancak depremin merkez üssü olan Nantou bölgesinde insanlar evlerine giremedi ve dışarıda sabahlamak zorunda kaldılar. Bölgede evsiz sayısının 100 bini bulması bekleniyor. Depremin merkez üssünden yaklaşık 144 kilometre uzakta bulunan başkent Taipei'de hasar şaşırtacak kadar az oldu. Başkentte biri 12 katlı otel olmak üzere yalnızca iki bina çöktü.

Devlet Başkanı bölgede
TAYVAN hükümeti deprem felaketine hemen el koydu. Devlet Başkanı Lee Teng-hui deprem gecesi vakit kaybetmeden helikopterle Taichung kentine, yardımcısı Lien Chan ise Nantou'ya kurtarma çalışmalarını koordine etmek üzere gittiler. Taipei Belediye Başkanı kurtarma çalışmalarına bizzat katıldı. ABD Ulusal Deprem Merkezi sözcüsü, Tayvan'da birçok bina Yapı Standartları kanunundan sonra inşa edildiğinden ayakta kaldı. İzmit Körfezi ise eski bir yerleşim alanı olduğu için yıkıldı" şeklinde konuştu.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır