kapat

08.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Duyguları harekete geçirin
Yıl 2019... Ofistesiniz ve çok eğleniyorsunuz. İşler başınızdan aşkın ancak biliyorsunuz ki istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Şu an için hepimize uzak görünüyor...

GÜLDENİZ AYRAL

Yıl 2019... Ofistesiniz ve çok eğleniyorsunuz. İşler başınızdan aşkın ancak biliyorsunuz ki istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Saat 11.30'da Davranış Müdürü'nüz, gelip kendinizi nasıl hissettiğinizi sordu. Güzel, onun bunu sorması daha da güzel. Önünüzdeki birkaç saati hayal kurarak geçireceksiniz. Zaten sizin işiniz de bu. Bir Hayal Müdürü olarak, yapmanız gereken kendinize vakit ayırmak. Saat 4'te bir arkadaşınız aradı ve akşam için birşeyler yapmayı önerdi. Ancak siz zaten planınızı yapmıştınız. Sessiz bir akşam geçirmeyi, "duygusal egzersiz" yapmayı planlıyorsunuz. Bunu arkadaşınıza söyleyince saygı gösteriyor. Çünkü o EQ'su yani duygusal zekası 310 değerinde bir insan...

Bu okuduklarınız kesinlikle bilim kurgu kitabından ya da filminden alınmış değil. Yalnızca, materyalist bir toplumdan manevi değerlerin ön plana çıktığı bir toplumun hayat bulması.

Danimarkalı yazar Rolf Jensen'in Hayal Toplumu olarak çevrilebilecek kitabı "Dream Society"de anlattığı gibi inanılmaz bir hızla değişen dünyada toplumun geçireceği değişim sonucu, gelişmiş ülkelerde hayalgücü, yaratıcılık, duygular ve deneyimler bir insanın değerlendirilmesinde önemli kriterler ön plana çıkacak.

Avukat, doktor out
"İş yaşamı, zorlu bir eğlence olacak ancak onu seveceğiz" diyor Jensen. Yaptığımız işler de değişecek. Hukuk, tıp, mühendislik gibi meslekler insanlar için önemini yitirecek çünkü, bu görevleri kendi kendine düşünme yetisine sahip bilgisayarlar devralacak. İnsan gücüne ihtiyaç duyulan birçok işi de bilgisayarlar elimizden alacak. Birçoğumuz yaratıcılığın en önemli kriter olduğu sektörlerde çalışacağız.

Bu da tabii, kendimize daha çok zaman ayıracağımız anlamına geliyor. Yani, zamınımızın ve paramızın çoğunu boş vakitlerimizi değerlendirmek için harcayacağız. Piyasaya çıkacak yeni ürünler duygusal egzersiz yapmamızı sağlayacak. Evde oynayabileceğimiz simülasyon oyunlarıyla duygularımızı ve hayal gücümüzü harekete geçirebileceğiz.

Siyasi turizm
Çeşitli alternatif tatiller doğacak. Bunlardan biri de siyasi turizm olacak. Örneğin insanlar, dünyanın herhangi bir yerindeki çatışmayı daha iyi anlayabilmek için bu bölgelere ziyaret gerçekleştirecek.

Duygular ve hayal gücü, satın alma alışkanlıklarımızı da etkileyecek. Jensen'e göre, tüketiciler, geçmişi çağrıştıran ürünleri tercih edecekler. Uzay çağını andıran ürünler değil eski tarzda üretilmiş ürünler alıcı bulacak. Bu daha pahalı ve el işçiliği gerektirecek ancak insanlar rustik romantizm için parayı gözden çıkaracak.

Post-materyalizm
Sosyologlara göre temel ihtiyaçlarını tatmin eden insanların ilgisi daha basit şeylere yöneliyor. Bugün yeni bir çağın ve toplumun eşiğindeyiz. Ekonomi de kökünden değişecek ve post-materyalist çağı yaşamaya başlayacağız.

İngiltere'nin Birmingham kentindeki Hay Management Consultants adlı danışmanlık şirketinin direktörü Steve Watson, çalışanların her ay alacağı maaştan çok duygusal tatminini artıracak özellikler arayacağını söylüyor. Örneğin, hoş bir iş ortamı önemli bir faktör olurken, kişinin çalıştığı iş yeri hakkında iyi duygular beslemesi de önem kazanacak.

Henley Centre danışmanlık şirketi direktörü Martin Hayward ise EQ'nun IQ'dan daha fazla önem kazanacağını vurguladı. "En iyi işleri zekası yüksek olanlar yapabilir ancak, başarı kişinin ifade yeteneğine bağlı olacak" diyor.

Post-materyalizm çağının

In'leri Out'ları
Mont Blanc dolmakaleme-mail
Sırt çantasıel çantası
Çeçenistan'da tatilİspanya'da tatil
Yoga dersleriStep
İş tatminiMaaş
ArkadaşlarAkrabalar

Yeni terimler

Hayal toplumu
Bilgi toplumunun ardından gelecek. Salt bilgiden ziyade duygular ve hayal gücünün önemli olduğu toplum.

Zorlu eğlence
İş, motive edici, yaratıcı ve duygusal tatmin sağlayıcı olacak.

Hayalgücü Müdürü
Yarının şirketlerinde yer alacak bir branş. Bunun yanında hikaye anlatıcı, değerler koordinatörü, gibi dallar da yerini alacak.

Duygusal egzersiz
Yeni ürünler ve servisler, duygularımızı daha rahat göstermemizi ve geliştirmemizi sağlayacak.

Siyasi turizm
Yerinde tanık olmak için uluslararası silahlı çatışma bölgelerine turlar düzenlenecek.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır