kapat

08.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

IMF heyeti bugün Ankara'da
Türkiye Masası Şefi Carlo Cotarelli başkanlığındaki IMF heyeti bugün Ankara'ya geliyor. Heyet yarından itibaren resmi temaslarına başlayacak. Cotarelli başkanlığındaki heyet, Hazine Müsteşarlığı'nda başlayacağı çalışmaları, DPT, Merkez Bankası, Maliye Bakanlığı ve diğer ilgili kuruluşlarda sürdürecek. Cotarelli, daha önce yaptığı açıklamada Türkiye ile stand-by düzenlemesi olduğunu söyledi. 6 gün Ankara'da kalacak olan IMF heyeti çalışmalarında, Türkiye'de bulunan IMF ve Dünya Bankası uzmanlarının raporlarını dikkate alacak.

Dünya Bankası garantisi önerisi
Duff & Phelps (DCR), Dünya Bankası'nın kısmi risk garantisinin devreye girmesi halinde, uluslararası deprem tahvillerinin kredi notunun BBB (+)'ya kadar yükseltilebileceğini bildirdi. DCR'ın Türkiye'deki kuruluşu IBAR/Duff and Phelps'ten yapılan açıklamaya göre, bu gerçekleşebilirse DCR bu projeleri derecelendirecek. Bu da, Türkiye'nin projeye dayalı Dünya Bankası Kısmi Risk Garantili uluslararası deprem tahvilleri BBB (+) yatırımcı kategorisinden satılmasına ve böylece düşük faizle 10-15 yıl vadeli borçlanılmasına imkan sağlayacak. 1990'dan garantilerinden Çin üç kez, Pakistan iki kez, Filipinler, Ürdün, Lübnan, Fas, Rusya, Ukrayna ve Tayland birer kez yararlandı.

Tukaş yatırım için "faiz düşmeli" diyor
Tukaş Genel Müdür Yardımcısı Zafer Çakırtaş, yüksek faiz ve global kriz nedeniyle yeni fabrika yatırımı için beklemede olduklarını söyledi. Yatırım erteleme kararını "Finansmandan kazanmak varken bu tür bir yatırıma girmenin doğru olmadığı" değerlendirmesi sonucunda aldıklarını ifade eden Çakırtaş, şunları söyledi: "Finansman gelirimiz toplam gelirin 3-4 katına çıktı. Bu nedenle yeniden başlamak için sanayiden kazanma durumunun ortaya çıkması gerekiyor."

REUTERS

RIB Romanya'da 5 şube açacak
SÜMERBANK'IN iştiraki Romanian International Bank SA (RIB), yıl sonuna kadar Romanya'da 5 şube açmayı hedeflediğini bildirdi. RIB Hazine Müdürü Gheorghe Vasile, bankanın gelecek hafta Bükreş'te bir acente açacağını, 1999 yılı sonuna kadar da yedi ya da sekiz adet yeni acentenin daha hizmete sunulacağını belirtti. Vasile yeni 5 şubenin, doğudaki Iasi ve Bacau, Güneydeki Craiova, Karadeniz'deki liman şehri Constana ve Bükreş'in kuzeyindeki Ploieşti kentlerinde açılmasının planlandığını belirtti. Vasile, RIB'nin küçük ve orta büyüklükteki şirketlerin finansmanı ile perakende bankacılık konularında uzmanlaştığını sözlerine ekledi.

Osmanlı'dan platin kart
OSMANLI Bankası sık seyahat eden müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak için Platinum Mastercard'ı kullanıma sundu. Bankadan yapılan açıklamada, yılda 1.500 kişiye verilmesi planlanan kartın yüksek harcama limiti, seyahat sigortası, hasar ve hırsızlığa karşı alışveriş sigortası, acil kart yenileme ve acil nakit avans gibi hizmetler sunduğu belirtildi.

Alternatifbank borç erteledi
ALTERNATİFBANK Marmara Bölgesi'ndeki depremden zarar gören müşterilerinin kredi kartından doğan borçlarını bir ay süreyle erteledi. Bankadan yapılan açıklamada İçişleri Bakanlığı'nın onayı ile Merkez Şube'de deprem yardım hesaplarının açıldığı, kredi kartı ile de bağış yapılabildiği ifade edildi. Kredi kartı ile yardım için 444 00 55 nolu telefonun aranması gerekiyor. Yardımlar Türk Lirası, dolar ve mark cinsinden alınabiliyor.

Depremzede evleri ay sonunda bitiyor
Philsa ve Philips Morris SA'nın Kocaeli'nin Körfez ilçesindeki 200 aileye kuracağı prefabrik kent, ay sonunda teslim edilmiş olacak. Altyapı çalışmaları tamamlanarak inşaatı başlayan pre-fabrik kentin kurulacağı alana, hava koşullarından etkilenmemesi için çakıl ve mıcır döküldü. Bir ailenin barınacağı 30 metre karelik yerleşim yerlerinin içinde tuvalet ve duş bulunacak. 200 konutluk sitede ayrıca, ortak kullanıma açık yemekhane, mutfak ve revir de bulunacak. Sakarya Valiliği tarafından tahsis edilen arazide foseptik kazımı, tuvalet ve banyo birimleri tamamlandı. Önümüzdeki günlerde depremden etkilenen bölge sakinleri modern çadırlarda geçici yerleşim imkanı bulacaklar.

Tekstil kotalarında ilk raund ABD'de
Devlet Bakanı Tunca Toskay, ABD'nin uyguladığı tekstil kotaları ile ilgili olarak Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) çalışmalarını tamamladığını, 20-21 Eylül'de Washington'da ön müzakereler yapılacağını bildirdi. Devlet Bakanı Toskay, kotalar ile ilgili olarak DTM'nın değişik alternatifler geliştirdiğini belirterek, müzakerelerde imkanların sonuna kadar zorlanacağını kaydetti. Müzakerelerde, Türkiye'nin eskisine göre daha iyi bir anlayışla karşılanacağını ümit ettiğini vurgulayan Toskay, "Müzakerelerde Türkiye açısından en iyi sonucun alınacağını ümit ediyorum" dedi. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İHKİB) Başkanı Nuri Artok, ABD'nin Türkiye'nin tekstil kotasını artırmasının sektöre moral getireceğini söyledi. Artok, sektörde depremin yolaçtığı fiziki hasarın çok büyük olmadığını, ancak moral kırıklığı yarattığını belirtti.

Vitra'dan 'Yeni yüzey teknolojisi'
Teknolojinin sonu yok. Eczacıbaşı-Vitra, uzun süredir üzerinde çalıştığı 'Temizplus Sır Teknolojisi' projesini tamamladı ve üzerinde suyun bile tutunamadığı bir yüzey yarattı. Kimyasal maddelerin çevreye verdiği zararı da önleyen 'Temizplus Sır Teknolojisi' sayesinde, lavabolar temiz ve kuru kaldığı gibi, güçlü temizleyicilere de ihtiyaç duyulmuyor.

Çocuğunuzun okul setini Opet veriyor
Okulların açılmasıyla birlikte başlayan kırtasiye ihtiyacına Opet son veriyor. Opet, Eylül ayı içinde 10 milyonluk akaryakıt alan müşterilerine çanta, kalem, defter, silgi, kalemtraş ve cetvelden oluşan bir okul seti hediye edecek. Bir ülkenin gelişmesi ve ilerlemesi eğitimle olacağının bilinciyle hareket eden Opet, her yıl 120 üniversite öğrencisine de karşılıksız burs veriyor.

En büyük teknoloji ödülü MasterCard'ın
Her yıl bilgi teknolojisini en iyi kullanan firmalara verilen Computerworld Smithsonian Ödülü'nü bu yıl finans sektöründe MasterCard kazandı. Computerworld Smithsonian Ödülü, özellikle toplumsal yaşama katkıda bulunan yenilikçi teknolojileri hedefliyor. Washington D.C'deki, National Building Museum'da düzenlenen ödül törenine 900'den fazla endüstri lideri ve uzmanı katıldı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır