kapat

08.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Korku poliçesi
17 Ağustos'tan sonra bina ve otomobilini depreme karşı sigorta yaptırmak isteyenlerin sayısında ani artış var. Şirketler ise önce eksper raporunu bekliyor

Marmara Bölgesi'nde büyük hasara yol açan deprem felaketi, deprem sigortasına karşı da talebi bir anda yükseltti. 17 Ağustos'a kadar deprem sigortasına fazladan bir maliyet olarak bakanlar, yavaş yavaş sigorta şirketlerine başvurmaya başladı. Şirket yetkilileri hem bina, hem de otomobile sigorta yaptırmak isteyenlerin sayısında gözle görülür bir artış olduğunu belirtiyorlar.

Bu arada sigorta şirketlerinin deprem sigortası yapmadıkları yönünde de şikayetler geliyor. Şirket yetkilileri ise sadece deprem bölgesinde poliçe kesimine bir süre ara verildiğini belirttiler ve nedenini şöyle açıkladılar:

"Depremin hemen ardından deprem sigortasına karşı talepte hemen artış oldu. Ancak sigorta yaptırmak istenen evin hasarlı olup olmadığını görmemiz gerekiyor. Eksperlerin tümü de depremin yoğun olarak yaşadığı bölgelere gittiği için, sigorta yaptırmak isteyenlerin talebini hemen karşılamakta güçlük çekildi."

Şirket yetkilileri, şu anda deprem bölgesi dışındaki yerlerde poliçe kesilmesi konusunda herhangi bir ince detay aranmıyor. Talepler hemen karşılanıyor.

Fiyat artacak mı?

Depremin ardından sigortacılık sektöründe deprem poliçesi fiyatlarının artacağı yönünde bir beklenti var.

Ancak beklenti, iç piyasadaki talep artışından değil, büyük ölçüde Türkiye'deki sigorta şirketlerinin risklerini sattığı yurtdışı reasürörlerden kaynaklanıyor.

Sadece İzmit depremi değil, örneğin ABD'deki şiddetli tayfun gibi doğal afetler nedeniyle reasürörlerin kötü bir yıl geçirdiğini belirten sigortacılar, bu nedenle prim fiyatlarının yükselebileceğini, bunun doğal olduğunu ifade ediyorlar.

Bunun dışında iç piyasada her şirket depreme karşı zorunlu olarak belirlenen aynı fiyatı kullanmak durumunda. Bu konuda örneğin kaskoda olduğu gibi bir fiyat serbestisine izin verilmiyor. Kasım ve Aralık aylarında reasürörlerle yapılacak görüşmelerin ardından riskin belirleneceği, 1 Ocak 2000'den itibaren de gelecek yılın fiyatının ortaya çıkacağı ifade ediliyor.

28 milyon liraya sigorta
Türkİye'de 1998 yılı sonu verilerine göre toplam 732 bin 675 adet deprem sigortası poliçesi bulunuyor. Bunların karşılığında toplanan prim miktarı 41 trilon 870 milyar lira. Bu poliçelerle teminat altına alınan tutar ise 28.8 katrilyon lira. Gereksiz denilerek yapılmayan deprem sigortası, 17 Ağustos'tan sonraki hasarın büyüklüğüne bakıldığında çok cüzzi kalıyor. 10 milyar bina ve 5 milyar liralık ev eşyasını depreme karşı sigorta yaptırmak isteyen bir kişi sadece 28 milyar 500 bin lira civarında prim ödüyor. Bunun karşılığında tam hasar olması halinde ele geçen miktar 11 milyar 400 milyon lira. Mevzuata göre hasarın yüzde 20'si sigortalı üstleniyor. Geri kalan yüzde 80'nin de yüzde 5'i de ayrıca muafiyet kapsamına giriyor. Yani özetle teminat kapsamındaki hasarın yüzde 76'sı sigorta şirketi tarafından ödeniyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır