kapat

08.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2. Mitterrand vakası
Atina dahi Türkiye'nin AB adaylığını onaylarken İsveç'in kadın Dışişleri Bakanı üyeliğe karşı çıkıyor. Bir sen eksiktin Lindh

Türkiye'nin AB yolunda Yunan engeli de aşılınca tüm sorunlar ortadan kalkmış gibi görünüyordu. Ancak İsveç'in Dışişleri Bakanı bayan Anna Lindh, Ankara'nın AB adaylığına kırmızı ışık yakan AB'li bakan olarak karşımıza çıktı.

İngiliz Financial Times gazetesi "İsveç Türkiye'nin yeni düşmanı oldu" başlıklı makalesinde bayan bakanın koyduğu yeni engelleri ele aldı:

"Geçen hafta sonu Finlandiya'nın Saariselka kasabasında yapılan AB dışişleri bakanlarının gayri resmi zirvesinde hiç şüpheye yer bırakmayacak bir gerçek çıktı.

Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu Türkiye'yi AB aday ülkesi olarak görmeye hazır olduklarını söyledikten sonra İsveç'li meslektaşı Anna Lindh, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan tek temsilci oldu.

Sistemi değiştirin
Toplantılarda sıra Türkiye'nin önüne sunulacak kriterleri içeren "road map"i (yol haritası) tartışmaya geldiğinde de Bayan Lindh pozisyonunu değiştirmedi. Ve geçen ayki deprem sonrası başlayan AB'deki Türkiye sempatisi eğilimine katılmadı. Ankara'nın yerine getirmesi için AB'ye sunduğu teklifler kabul edilirse, Türkiye'nin, Aralık ayında düzenlenecek Helsinki Zirvesi'nde aday olması zor gözüküyor. Lindh'in koşulları arasında Türkiye'de hukuk sisteminin değiştirilmesi gibi reformlar var.

Ön ödeme istiyor
Lindh, "Türkiye Helsinki Zirvesi'nden önce bir 'ön ödeme' yapsın" diyor. Bu ön ödemenin içinde hukuk reformlarının yapılması ve Güneydoğu sorunu ile insan haklarını denetlemesi için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) bağlı bir izleme grubu oluşturulması var. Lindh'in hukuki reform talebi Avrupa Birliği'nin 1993 yılında kabul ettiği, AB üye olmak için gerekli Kopenhag Kriterleri arasında.

Kriterlerin ilk maddesine göre, AB üyeleri demokrasiyi, hukuk devletini ve insan haklarını garanti eden kurumlara sahip olmalılar. Ancak gerek AB ülkelerinin içinde gerekse adaylığı kabul görmüş ülkeler arasında insan hakları konusunda yetersiz olanlar bulunuyor. Türkiye de AB'ye demokratik ve sosyal reformları yapacağına dair garanti veriyor. Türk Başbakan Bülent Ecevit de Türkiye'nin yerine getirmesi gereken şartları kabul ettiğini söylüyor.

Finlandiya'daki zirvede Yunanistan, Türkiye'ye yapılacak deprem yardımlarının önünü açmış ve Türkiye'nin Helsinki Zirvesi'nde adaylığını veto etmeyeceğini açıklamıştı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır