kapat

08.09.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2000 yılı provası
ZDNet Türkiye'nin haberine göre 9 Eylül sorunu ya da bu tarihin sayısal gösteriminin (09/09) kimi eski programlama dilleri tarafından yanlış algılanmasından yola çıkılarak verilen adla "9'lar sorunu", acaba gerçekten bir tehlike mi? Uzmanlar şimdi bu soruyu yanıtlamaya çalışıyor.

Sorun şuradan kaynaklanıyor. Bilgisayarlar, 9 Eylül 1999 tarihini, normalde 09/09/99 olarak gösteriyorlar. Fakat FORTRAN, COBOL ve RPG gibi kimi "tarih öncesi"(!) programlama dilleri, bu gösterimi sıfırlarından yoksun, yani 9999 olarak algılayabilirler. Buraya kadar bir sorun yok. Fakat işin garip tarafı, bu diller için "9999" ifadesi, bir "sonlandırma" komutu anlamına gelebiliyor.

Bankalar etkilenebilir
Dört tane 9'la karşılaşan eski sistemler, döngüsel işlemlerin durdurulması ya da bu tarihten sonraki komutların görmezden gelinmesi istemiyle karşılaştıklarını sanabilir. Dolayısıyla, örneğin bankalar, eğer sistemlerinde bu dillerle yazılmış programlar varsa, risk altında olabilir.

Senaryo çalışmaları
Çoğu uzmana göre küçük bir risk taşıyor olsa da Ñhatta ZDNet'in 2000 Sorunu'yla ilgili yayınlarının yönetmeni Mitch Ratcliffe'e göre 9 Eylül sorunu bir efsaneden başka bir şey değilÑ 9 Eylül sendromuna hazırlıklı olmak daha iyi bir fikir.

Bu nedenle, Birleşmiş Milletlerin desteklediği Uluslararası Y2K İşbirliği Merkezi (International Y2K Cooperation Center), 2000 Sorunu'na dair çalışmalarına 9 Eylül sendromunu da dahil etti. Örgütün temel komitesinde yer alan Britanya, Bulgaristan, Şili, Gambiya, İzlanda, Japonya, Meksika, Fas, Hollanda, Filipinler, Güney Kore ve ABD'nin yanı sıra, aktif destekçiler arasındaki Avustralya ve Yeni Zelanda da 9 Eylüldeki "kötü durum" senaryosu deneyine katılıyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır