kapat

09.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KEMAL KILIÇDAROĞLU

Emekli olmadan kıdem tazminatı almak

Emeklilik yaşının uzatılmasına yönelik eleştirilerden birisi de, kişinin kıdem tazminatına hak kazanmasının emekliliğine bağlı olmasıydı.

Emeklilik yaşı yükseltilince, işçi kıdem tazminatını daha geç alacaktı.

Hükümetle Türk-İş arasındaki görüşmelerde, uzlaşılan konulardan birisi de buydu. İşçi, emekli olmadan da kıdem tazminatını alabilmeliydi. Varılan uzlaşma sonucu, 1475 sayılı İş Yasası'nın 14. maddesinde gerekli değişiklik, tasarı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülürken yapıldı. Tasarı bu haliyle yasalaşırsa, kıdem tazminatını almada yaş koşulu aranmayacak. İşçi emeklilik için, sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını doldurmuşsa, kıdem tazminatını alabilecek. Kuşkusuz, işçinin bu koşullarda kıdem tazminatını alabilmesi için, kendi isteği ile işten ayrılması gerekmektedir.

Sorular.... Yanıtlar....
* 4.3.1958'de doğdum. 19.4.1978'de askere gittim. Askerlik dönüşü 1.7.1981 tarihinde ilk kez sigortalı oldum. Askerlik borçlanması dahil, prim ödeme gün sayım 5000 dir. Çıkacak tasarıya göre ne zaman emekli olabilirim? Askerlik dönüşü SSK'lı olarak işe başladığımdan, askerlik başlangıç tarihi sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilebilir mi?

Ferit Günal - Antalya

Sayın Günal, askerliğe başlangıç tarihimiz sigortalılık tarihi olarak kabul edilemez. Ancak sigortalılığınız askerlikten sonra başlamışsa, askerlik süresi kadar size avantaj sağlar. Örneğin 24 ay askerlik yaptıysanız, ilk kez sigortalı olduğunuz tarihten başlamak üzere, geriye doğru size 24 aylık bir yarar sağlar. Doğaldır ki borçlandığınız döneme ait primlerinizin yatması koşuluyla. Emekliliğinize gelince, öncelikle 25 yıllık sigortalılık sürenizi doldurmanız gerekli. Toplam sigortalılık süreniz, 20 yıldan fazla, 21 yıldan azsa 48 yaşında emekli olabileceksiniz. Askerlik sürenizi tam vermediğiniz için, size kesin bir yanıt veremiyoruz.

* 1945 doğumluyum. 1969'da SSK'lı oldum. 1.10.1972'de Bağ-Kur'a geçtim. 31.3.1998'e kadar Bağ-Kur'a prim yatırdım. 1997 senesinde SSK'ya 3 ay isteğe bağlı olarak prim yatırdım. Emekli olabilir miyim?

Mehmet Döğücü - Mersin

Sigortalılık başlangıç ve doğum tarihinizi ay ve gün olarak vermemişsiniz. Bu nedenle size sağlıklı bilgi veremiyoruz. Ancak verdiğiniz bilgilerden, sizin 25 yıllık silgortalılık süreniz ve 9000 günlük, prim ödeme gün sayınızın dolması lazım. Dolayısıyla emeklilik hakkını kazanmanız gerekiyor. Mersin Bağ-Kur il müdürlüğüne başvurup, gerekli bilgiyi alabilirsiniz.

* 10.10.1958 doğumluyum. Şubat 1972'de sigortalı oldum. Daha sonra ayrılıp, isteğe bağlı olarak primlerimi ödedim. Toplam prim ödeme gün sayım 3990'dır. Yeni tasarı yasalaşırsa ne zaman emekli olabilirim?

Ayşe Karakaya - İstanbul

1010 gün daha prim ödeyip, prim ödeme gün sayınızı 5000'e tamamladığımız gün emeklilik dilekçesi verebilirsiniz.

* 19.3.1991'de doğdum. 1.7.1975'te SSK'lı oldum. 12.5 yıl fiili sigortam var. 1.5.1991 tarihinden bu yana da Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışmaktayım. Emekliliğimi hak etmiş durumdayım. Yeni yasa çıkarsa hangi kurumdan emekli olacağım?

Cavidan Mutlu - Eskişehir

Sayın Mutlu, 31.12.2004 yılına kadar arzu ederseniz SSK'dan, arzu ederseniz Emekli Sandığı'ndan emekli olabilirsiniz. Ancak bu talebinizi emeklilik dilekçenizde belirtmeniz gerekiyor. 1.1.2005 tarihinden sonra fiili çalışmanızın yarısından fazlası hangi kurumda geçtiyse o kurumdan emekli olacaksınız.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır