kapat

09.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tercihzede'lere

ULAŞ BIÇAKCI


Bu seneki üniversite giriş mücadelesi yeni tercih sistemi ile gençleri ekstra bunalımlara sokmuş. Tercihler yapıldı bitti ama onlar hâlâ isyanlarda.

Şu zamane gençlerini anlamak mümkün değil. Büyüklerini acımasızca eleştiriyorlar. Güya okuyup da adam olacaklar. Atalarımız; "Adam olacak çocuk önüne bakar", "Su küçüğün söz büyüğün", "Büyüklerinin yanında konuşma" demiş. Bunların adam olacağı falan yok. Dilleri iki karış. Çocuk dediğin çok soru sormaz, dik kafalılık etmez. Bırakın büyükleriniz konuşsun, siz tercihlerinizin üzerine bir bardak soğuk su için.

Sağ idi bunlar. Şimdi de sol:
Bir şeyi kompleksleştirmeyi, o şeyi daha iyi hale getirmek sanan büyüklerinizin yaptığı hatalardan lütfen paniklenmeyin. Büyümüş çocuklara tavsiye haybeye nümayiş olacağından onlara sadece KISS/Öpücük Kuralı'nı (Keep It Simple Stupid) önerebilirim. Ha, tercümesi mi? Şöyle: Şu işi basit tut salak! (Nasıl öpücük ama?)

Almaya çalıştığınız diploma çok büyük olasılıkla sandığınız kadar işinize yaramayacak. Ama siz yine de bir tane alacaksınız. Hâlâ isteniyor.

Artık iş yaşamında diplomalı mesleğe bağımlılık azalıyor. İnsanların pek çoğu çeşitli nedenlerden dolayı diploma aldıkları mesleklerde çalışmıyor ya da çalışamıyorlar. Demek ki, sen de istediğin işi, diplomanla ilgili olmasa bile yapabileceksin. O zaman tercihe mercihe çok takmanın, bunalıma girmenin, hayatı kılı kırk yaran planlar'a vurmanın pek bir alemi yok. Hedeflerin olsun, ama unutma hedefler hareket halindedir. Onun için planların esnek olmalı.

Sadece diploma değil üniversite eğitimi de değer kaybediyor. Üniversiteler iş yaşamının gereklerini karşılayan insanlar yetiştiremiyorlar. İş yaşamındaki hızlı gelişme nedeniyle çeşitlenen ve ileride çok daha fazla çeşitlenecek olan meslekler bu açığı daha da büyütecek. O zaman diplomamız çoğumuz için zaten olduğu gibi nostaljik bir anı olmaktan öteye gitmeyecek. Diploma alamamak hiç de hayatın sonu değil.

Diploman, gistediğin yere girmiş olsan bile sana iş bulmayı garantilemeyecek. Onun için diplomanı aldıktan sonra, "Devlet bize iş bulmayacaktı da niye okuttu?" gibi yakınmalarda bulunma. "Diploma maaş cüzdanı değildir-Ege Cansen."

İş bulduktan sonra da, kariyerini geleceğini girdiğin şirketten bekleme. İstersen bekle de, zaman kaybından ibaret olur.

İşi sen kendin bulacaksın, kariyerini, geleceğini sen kendin yapacaksın.

Önümüzdeki çağ kendi kendini yetiştirme çağı olacak. Asıl amacın bu olsun.

Bazı aileler de eğitim işini çocuklarına ve kendilerine zarar verecek şekilde dert ediyorlar. Yapmasınlar bunu.

Korkma be çocuğum, çok kafana takma. Aklında bulunsun; sen, "Kendimi kafama koyduğum gibi bir insan yapacağım" diyecek ve yapacaksın. Bu hedef değişmeyen hedeflerinden birisi olsun.

Bu arada alabilirsen bir de diploma al ve duvarına as, o da orada bulunsun.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır