kapat

09.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hem severim hem döverim
İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, "tatlı-sert" uygulamaları için bazı milletvekillerinin "hem seviyor, hem dövüyor" benzetmelerine "evet, doğru" diye yanıt veriyor

* Şamil TAYYAR

Ankara- Uygulamalarıyla olay yaratan İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, icraatlarının gerekçelerini ve yapacaklarını SABAH'a anlattı. Polis maaşlarına ek zam önerisinin Maliye'de incelendiğini ve YAŞ modelinin Ekim'de Meclis gündeminde olacağını açıklayan Tantan, mahalli idareler yasa tasarısında yapacakları değişiklikle gecekondu yapanlara ağır hapis ve para cezaları getireceklerini bildirdi.

Alkollü araç kullananları "roketatar" olarak nitelendiren ve usulsüz ehliyet verdiğini belirttiği sürücü kurslarına da yakında el atacağını belirten Tantan, "tatlı sert" uygulamaları için bazı milletvekillerinin "hem seviyor hem dövüyor" benzetmesi karşısında, "evet, doğru" dedi.

Polise ek zam
Bakan Tantan, polisin büyük fedakarlık yaparak canı pahasına çalıştığını, zor ekonomik ve sosyal şartlar altında geçim mücadelesi verdiğini belirtirken şunları söyledi:

"Biz bu insanları yeri geliyor 24 saat çalıştırıyoruz. Bunların ekonomik ve sosyal altyapılarının güçlendirilmesi gerekir. Maaşlarının arttırılmasını teklif ettik. Maliye Bakanlığı bunun üzerinde çalışıyor. Çocuklarının okul, kreş ve kendilerinin lojman ihtiyaçlarını gidermek için de çalışmalarımız var."

Tantan, plaka ve ruhsat gelirlerinin Polis Vakfı'na devredilmesiyle sağlanacak kaynak artışından polisin kreş ve lojman gibi ihtiyaçlarının da karşılanacağını bildirdi.

YAŞ modeli
Bakan Tantan, Emniyet'te de Silahlı Kuvvetler'deki gibi, Yüksek Askeri Şura gibi tayin ve terfileri düzenlenleyen model üzerinde çalışmaları başlattıkları, bu konuda bakanlık uzmanlarıyla bazı bilim adamlarının bir araya geldiğini anlattı ve "Bu konudaki çalışmamız Ekim'de biter, Meclis gündemine getiririz" dedi. Tantan, bu çalışmanın Emniyet'teki yeniden yapılanma açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Bakan, polis okullarındaki öğretim süresini 9 aydan 2 yıla çıkaran ve imam hatip mezunlarına polislik yolunu açan tasarıyı ise Meclis tatile girmeden çıkarmayı düşündüklerini bildirdi.

Trafik roketatarları
Otoyoları ve karayollarındaki dinlenme tesislerinde içki yasağı konulması için yasa tasarısı hazırlayan Tantan, gerekçesini şöyle anlattı:

"Yollarımızda dünyanın hiçbir yerinde yaşanmayan rezaletler yaşanıyor, adam yolda mola verip içkisini içiyor devam ediyor. Daha birkaç gün önce sarhoşlar Konya yakınlarında bir aileyi yok ettiler. Deniyor ki, 'teröristlerde rokekatar var', alollü araç kullananlardan daha tehlikeli roketatar var mı?"

Sırada sürücü kursları
Tantan, sürücü kurslarında ehliyetlerin nasıl alındığını herkesin çok iyi bildiğini anlatırken, "Sıra sürücü kurslarına geldi, onlara da elatacağım" dedi. Trafik ruhsat işlemlerinde Şoförler Odası'nın devreden çıkarılması için de tasarı hazırlayan İçişleri Bakanı, Emniyet ve Şoförler Cemiyeti'ndeki yolsuzluklar için de "Soruşturma biter bitmez bazı Emniyet ve Şöforler Odası yöneticileri hakkında idari ve adli işlem yapılacak" diye konuştu.

Özellikle büyük kentlerdeki kaçak yapılaşmayı ve rant ekonomisini önlemek için önemli düzenlemeler üzerinde çalıştıklarını bildiren İçişleri Bakanı Tantan, mahalli idareler yasa tasarısında yapacakları değişiklikle, gecekondu ve kaçak bina yapanlara ağır hapis ve para cezası getireceklerini açıkladı.

Tantan, partisinin Başkanlık Divanı toplantısında kendisine tepki gösteren bakan ve milletveki arkadaşlarını hatırlattığımızda, "Neden kızıyorlar, ben daha göreve gelir gelmez, 'bana torpil için gelmeyin' demedim mi? Ben işi başından kestim. Doğrusunu yapıyoruz, hatalarımız olursa düzeltmesini de biliriz" dedi.

Organizatörler terbiyesiz
Bakan, İstanbul, Bodrum gibi eğlence merkezlerindeki ünlü kulüplere gece saat 24.00'ten sonra başlayan polis baskınlarından sonra bazı film festivallerinde, yabancı sanatçıların, "Bu saatten sonra şarkı söyleyemem yoksa tutuklanırım" şeklindeki ifadelerini hatırlattığımızda şunları söyledi:

"Bunlar organizatörlerin terbiyesizliği. Yoksa o yabancı sanatçılar nereden bilecekler? Festivallerle ilgili kim ne yapmış? Ama malesef olayı çarpıtmaya uğraşıyorlar. Herkes kanuna, hukuka uyacak, başka çaresi yok."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır