kapat

09.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türk drum'n'basar
Cold House diye bir grup var. Herkes yabancı zannediyor. Ecnebi müzik otoritelerini bile hayrete düşürüyorlar. Onlar Türk ve piyasaya 'alternatif'

Ayşe Deniz POYRAZ

Bu günlerde müzik kanallarında sıkça çalan bir parça var: "Hiçbir şey yanıt değil/Ama sorular benim mabedim zaten/Aklım okyanus/Ve su derin/Benimle dalar mısın en derine/Yüzer misin benimle..." Ama duyduğunuz sözler bunlar değil tabii; siz şarkıyı Yasemin Bozbeyoğlu'nun güzelim İngilizce sözlerinden biliyorsunuz: 'Swim with Me.'

Cold House ilk dinlendiğinde, yabancı etkisi bırakan, sonra Türk oldukları öğrenildiğinde, epey şaşırtan; Mehmet Can Erdoğan ve Yasemin Bozbeyoğlu'dan menkul, yeni 'ambient' müzik topluluğumuz. Türk pop müziği sahnesinde şu ana kadar hiç yeri olmamış bir türü deneyip, hem de en kalitelisinden bir projeye imza atmak kolay iş değil. Mehmet Can'a böylesi bir riski almak nereden akıllarına geldi, sorduk...

"Ben bu tarz bir müzik dinlemiyordum. Yasemin'le çalışmaya başlayınca, ortaya bu çıktı. 'Swim with Me' ilk parçamız; ilk göz ağrımız." Nasıl bir araya geldiniz peki? "Sekiz yıllık arkadaşız. O şan dersleri alıyordu, ama böyle bir şey düşünmüyordu.1,5 yıl evvel üretime geçtik."

Bağımlılık yapıyorlar
Mehmet Can'ın ikna gücü yani.. Müziklerindeki tavır da bu: Hayatı anlattıkları samimi sözlü, ayarında bırakılmış teknoloji destekli; sizi hemen yakalayan, 'inandıran' özgün bir tarzları var. Roxy'nin genç yetenekler yarışmasında birinci gelmelerinin de, Caz Festivali'nde yine Roxy'de sahne aldıklarında, herkesin onlara eşlik etmesinin de sebebi bu. Hattâ bir kez albümü dinleyenin, kolay kolay yakayı sıyıramadığı da söylenebilir. Müzik zevkinden şüphemiz olmayan bilgili bir zat, "Evde CD player'a taktım, kasede çektim, arabada da dinliyorum" gibisinden uyarılarda bulunmuştu. Mehmet Can da tanıştığı insanların, sabah kalkınca albümü şöyle bir dinlemeden evden çıkamadıklarını, gece dönünce bu ritüelin sürdüğünü söylediklerini anlatıyor. İnanıyoruz.

Cold House bir Aura Productions ürünü. Grubun temelleri yıllar önce atılmış esasında, ama yürümemiş. Mehmet Can eski günleri şöyle yad ediyor: "1986'da, 14-15 yaşlarındaki gençlerin, oturup müzik yapalım diye yola çıkmalarıydı Cold House. Cover çalmayacaktık, kendi müziğimiz olacaktı; ama tamamen bilgisizceydi. Gerçi New York'ta çalıyorduk, kulüp sahipleri beğeniyordu filan... Ama biz beğenmedik, hazır değildik. Müzik dışı sebeplerden ayrıldık, ben okula gittim, Yasemin'i gördüm. Gel, stüdyomda bir şeyler çalalım dedim. Sefahathane'nin Cenk'i de yarışmaya girin, dedi! Elimize Roxy bültenini tutuşturdu."

Söyleyemediklerimiz..
Mehmet Can, Özdemir Erdoğan'ın oğlu bu arada. Bahsettiği okul da, Philadelphia Temple Üniversitesi Müzik Bölümü. Albümde bir dolu hata olduğunu, ama bu doğallığı sunmanın, canlı kaydetmenin hoş olduğunu içtenlikle söylüyorlar. Yasemin de böylece sahnede "deformasyona uğramıyor", Everything But The Girl'ün Tracey Thorn'uymuşçasına; sözlerini aynen yorumluyor.

Mehmet Can, Yasemin'in ödün verdiği görüşünde: "Bu kız bu proje olacak diye kariyerinden vazgeçti. Babamın da çok takdir ettiği sözlerini; söyleyemediği şeyleri içinden çıkarttı. Çünkü o kadar inanmıştık ki... Şimdi İngilizce sözleri eleştiriyorlar. Varsın Türkçe olmasın; yeter ki değerlerimizden vazgeçmeyelim. Kendi içimizdeki Türklüğü, drum'n'bass türünde, Batılılar'ın oryantalizmi kullandıklarından daha iyi kullanırız biz, daha güzel birleştiririz. İddialı olacak ama, bizim yaptığımız, Massive Attack'in yapmak isteyip de yapamadığı."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır