kapat

09.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ekonomide kritik hafta
Haftalardır konuşulan uluslararası tahkim, vergi düzenlemeleri ve sosyal güvenlik reformu için bu hafta TBMM Genel Kurulu fazla mesai yapacak

Ekonomi, yapısal reformlardaki en kritik haftaya giriyor. TBMM Genel Kurulu; tahkim, vergi ve sosyal güvenlik için bu hafta fazla mesai yapacak. Genel Kurul'da yarın (Salı) uluslararası tahkime olanak sağlayan Anayasa değişikliği ele alınacak. Bazı vergi yasalarında değişiklik yapan ve geçen hafta Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen tasarının da bu hafta Genel Kurul'da görüşülmesi planlanıyor. Emeklilik yaşını yükselten ve işsizlik sigortası öngören sosyal güvenlik reformu yasa tasarısının da bu hafta Genel Kurul'da ele alınması bekleniyor.

Öncelik tahkimde
Anayasa gereği, tahkim düzenlemesi için iki ayrı oturumda görüşme yapılacak. Yarınki görüşmenin ardından 13 Ağustos Cuma günü ikinci görüşmeye başlanacak. Bu görüşmede, maddeler üzerinde verilen değişiklik önergeleri de ele alınacak. Tahkime ilişkin anayasa değişikliğinin referandumsuz kabulü için en az 367 oya ulaşılması gerekecek.

Uluslararası tahkim düzenlemesi ile başta enerji olmak üzere altyapı yatırımlarına yabancı sermayenin çekilmesi hedefleniyor. Gerek enerji üretim tesislerinin yapımı gerekse işletimi için yabancı firmalarla imzalanacak sözleşmelerde taraflar, anlaşmazlık yaşanan durumlarda birlikte belirleyecekleri uluslararası hakem heyetine gitmeyi ve buradan çıkacak kararı nihai karar kabul ederek uygulamayı taahhüt edecekler. Ancak, muhalefet partileri, belli kamu hizmeti alanlarında yabancılara imtiyaz veren sözleşmelerin mutlaka Danıştay'ın denetiminden geçmesini istedikleri için bu yöndeki önergeler Genel Kurul'da şekillenecek.

Sosyal güvenlik ve vergi
Emeklilik yaşını, kadınlarda 58 erkeklerde 60 olarak belirleyen, halen çalışanlara 10 yıl geçişli emeklilik imkanı sağlayan sosyal güvenlik yasa tasarısında da son aşamaya gelindi.

Başbakan Bülent Ecevit'in Eylül ayı sonunda ABD'ye gideceğine dikkat çeken ekonomi kurmayları, "Başbakan, ABD'lilere karşı tahkim, IMF'ye karşı sosyal güvenlik kozunu elinde bulundurmak istiyor. Bu kozlar, Türkiye'nin yatırım açığını ve dış kredi sorununu çözecek" dediler.

Muhalefetin de desteklediği vergi yasası değişiklikleri de Genel Kurul'da masaya yatırılacak. Tasarı, Kurumlar Vergisi'nde Geçici Vergi oranını 5 puan indiriyor ve beyanname verme süresini 6 aya çıkarıyor. Mali milat ve nereden buldun sorgulamasını 3 yıl erteliyor. Faiz ve repo gelirlerinde beyannameyi kaldırıyor.

279 tartışması
Bankalar ise Vergi Usul Kanunu'nun 279. maddesinde süre uzatımı bekliyor ve bu konunun önergelerle gündeme getirilmesi bekleniyor. Maliye'nin karşı çıktığı süre uzatımı kabul edilirse bankaların portföyündeki devlet iç borçlanma senetleri rayiç bedel yerine alış bedeli ile vergilenecek. Böylece bankalar lehine önemli bir vergi avantajı getirilecek.

Başbakan Bülent Ecevit, Eylül sonunda yapacağı ABD ziyaretinde, dış kredi sorununu ABD'lilere karşı uluslararası tahkim, IMF'ye karşı da sosyal güvenlik kozuyla çözüme kavuşturmak istiyor


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır