kapat

09.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Ruslar! Türk modeli kuruyor
Düzenli orduyla giriştiği savaşta Çeçenistan'da bozguna uğrayan Ruslar, Türkiye'nin PKK'ya karşı uyguladığı bazı taktiklere yöneldi. Çatışma bölgelerine ordu değil, özel timler sevk edildi. Korucu sistemi kuruldu, Çeçen milislerin mevzileri dün yerden değil havadan vuruldu

Suat Taşpınar (MOSKOVA)

Kafkasya'ya şeriatı yaymak için harekete geçen Vahabiler'in komutasındaki Çeçen militanların Dağıstan Cumhuriyeti'nde üç köyü işgal etmeleriyle bölgede savaş çanları tekrar çalmaya başladı. Bölgede savaş uçakları ve helikopterlerinin desteğiyle büyük bir operasyon başlatan Rusya, Çeçenistan'dakine benzer ikinci bir hezimet yaşamamak için bu kez ihtiyatlı davranıyor. Dün Boris Yeltsin'in emriyle Dağıstan'a giden Başbakan Sergey Stepaşin, "Çeçen savaşındaki hataları tekrarlamayacağız. Daha fazla Rus askerinin ölmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Bazı Dağıstanlılar'a silah
Bu açıklama, Rusya'nın Vahabiler'e karşı girişeceği savaşta yeni taktikleri izleyeceği yorumlarını güçlendirdi. Gerilla savaşı karşısında düzenli ordusunun uğradığı hezimetten sonra Moskova, Türkiye'nin PKK'ya karşı uygulayarak başarıya ulaştığı politikalar uygulamaya başlıyor. Kafkasya'daki yerel yönetimlerin de baskısıyla, Rusya bölgedeki "sadık sivil unsurlara" silah dağıtmaya başlıyor. Ve "korucu sistemi" oluşturuluyor. Çarlık döneminden beri Moskova'nın en sadık gücü olan Rus Kazakları şimdiden silahlandırıldı. Dağıstan'da da halka silah dağıtılması planlanıyor.

OMON birliği gitti
Bölgedeki çatışmalara ağır silahlı ordu birliklerinden çok, İçişleri Bakanlığı'na bağlı OMON güçleri müdahale etmeye başlıyor. OMON'lar, Güneydoğu'daki özel timlere çok benziyor. Ayrıca, bölgenin dağlık yapısı göz önüne alınarak, radikal İslamcılar'ın barınakları havadan aralıksız bombalanıyor. Ruslar böylece son 10 yıl içinde ilk kez gerilla taktiğine dönmüş olacak.

Paraşütçüler indi
Çeçenistan topraklarından Dağıstan'a giren ve 4 köyü işgal eden İslamcı militanlara karşı büyük bir operasyon başlatıldı. Aralarında seçkin paraşütçü birliklerinin de bulunduğu bin Rus askeri, helikopterlerin bombardıman desteğiyle Çeçen militanların mevzilerine saldırı başlattı. Helikopter kaldıran Ruslar, Çeçen hedeflerini yerle bir etti.

Rehin alıyorlar
Operasyonu, bölgeye giden Rusya Genelkurmay Başkanı Anatoli Kvaşnin yürütürken, Basayev'in milislerinin ele geçirdikleri 4 köyde erkekleri rehin aldıkları söyleniyor. Görgü tanıklarına göre, militanların sayısı iki bin. Rus NTV Televizyonu, bunlar arasında Arap kökenlilerin de bulunduğunu iddia etti.

Bu resmen savaştır
Rus Başbakan: Kanlı çatışmalara hazırlanıyoruz

Dağıstan Dışişleri Bakanlığı: Savaş başlamıştır

1996 yılının Ağustos ayında sona eren Çeçenistan-Rusya savaşından sonra bölgedeki en büyük kaynama, Basayev'in başında bulunduğu Vahabi ve Çeçen milislerinin Dağıstan Cumhuriyeti'ne girmesiyle başladı. Rus lider Boris Yeltsin'in gönderdiği Başbakan Sergey Stepaşin, dün akşam saatlerinde bölgeye vardı.

Ancak kimse Stepaşin'den yaptığı açıklama kadar sert bir konuşma yapmasını beklemiyordu. "Gerekirse ikinci Çeçenistan savaşına girilir" diyen Stepaşin şöyle konuştu: 1994-96 yılları bazı insanları çok korkuttu. Bu yüzden yeni bir çatışmanın sorumluluğunu kimse almak istemiyor. Ancak ben bu sorumluluğu alırım... Ağzından savaş kelimeleri dökülen Stepaşin'e Dağıstan Cumhuriyeti'nden de destek gelmesi uzun sürmedi. 4 köyü 2 bin Çeçen milisin eline geçen Dağıstan'ın Dışişleri Bakanlığı, "Düşmanlar silahlı olduğuna göre, bölgede kanlı çatışmalar olacaktır. Bu bir savaştır" diye açıklama yaptı.

"Geri çekilin"
Haber ajanslarına yansıyan söz düellosuna Çeçen komutan Şamil Basayev de katıldı. Dağıstan'a giren milislerin lideri olduğunu kabul eden Basayev, Rusya'yı "Dağıstan çekilin gidin" diyerek uyardı. Ancak üst düzey Rus askeri yetkilileri Basayev'in bu uyarısını ciddiye almadıklarını yinelediler ve 8 Ağustos'ta başlattıkları büyük operasyon için ilginç bir isim buldular: Doğumgünü kutlaması!.. Dağıstan'da adım adım ilerleyen şeriatçıların bir diğer komutanı da Amir Hattab. 8 Ağustos'un Hattab'ın doğumgünü olduğunu belirten Rus yetkililer, Hattab'ın bu "doğumgünü hediyesini" unutamayacağını dile getirdiler.

RUSLAR BU FOTOĞRAFI UNUTAMADI
1994'te Çeçenler özgürlüğünü ilan etmiş, Rus birlikleri de bölgeye girmişti. Ancak Basayev ve milisleri, Ruslar'ı bozguna uğratmıştı. 21 aylık savaşın en acı görüntüsü yukarıdaki fotoğraf oldu. Pusu kuran Çeçen milisler, Grozni'ye giren Rus tanklarını el bombası yağmuruna tutmuştu. Saldırı sonrası yerde kanlar içinde yatan arkadaşına bakan bir Rus askeri, tankın üzerinde pimi çekilmemiş bombayı alırken ağlıyordu...


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır