kapat

09.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bedava Web yayını yapın!
Hava bedava, su bedava, Web yayıncılığı yapmak daha da bedava. Kendi Web yayınınızı sadece birkaç saat içinde çıkarın!

Muammer ÖZDEMİR

mozdemir@sabah.com.tr

Bir yayın düşünün ki, neredeyse sınırsız miktarda yazı ve görsel malzemeyi bütün dünyaya ulaştırıyor. Yenilemek ve güncellemek gerektiği takdirde her an bunu yapabiliyorsunuz. Tabi en önemlisi de bunun için cebinizden beş kuruş çıkmıyor.

Böyle bir yayın var. İnternet'te Web yayıncılığı aslında hiç maliyeti olmayan bir şey değil. Eğer yaptığınız iş çok hassas ve önemliyse, örneğin elektronik ticaret yapmayı istiyorsanız, o zaman burada sözü edilen bedava Web hizmetlerinin yanına bile yanaşmamalısınız.

İşin içine para ve hassas veriler girdiği için güvenli bir site oluşturmalı, profesyonelce hizmet veren kurumlardan yardım almalısınız. Ama daha amatör yaklaşıyorsanız, örneğin yazdığınız öyküleri, anılarınızı, çektiğiniz fotoğrafları yayınlamak, bilgi birikiminizi başkalarıyla paylaşmak istiyorsanız, en güzeli bedava web sayfası barındırma hizmeti veren servislere başvurmak.

Bu işten kârları ne?

Peki ama bu adamlar neyin hatırı için bedava hizmet veriyor diye soracak olursanız cevabı çok basit. Para kazanıyorlar. Sizin sayfalarınızın üstüne bir iki santimlik bir bant koyup oraya reklam alıyorlar. Bu da toplamda çok para ediyor.

Birkaç yıl önce bedava Web sayfası servisi vermeye başlayan Geocities şimdi dev bir şirket oldu ve Yahoo tarafından satın alındı. Aynı şekilde bir başka büyük şirket olan Lycos, bedava Web hizmeti veren Tripod'u tam 4 milyar 200 milyon dolara satın aldı. Bütün bunlar rekabeti kızıştırdı, artık firmalar ekstra hizmetler de vermeye başladılar. Örneğin canlı görüntü ve ses yayını da yapmanıza izin veriyorlar. Sayfanıza reklam koyma biçimleri farklı.

Geocities, TheGlobe ve Tripod servislerinde pop up tabir edilen, yani sayfanıza girildiğinde kullanıcının ekranında bir başka küçük reklam penceresi açılıyor. Kullanıcı istemezse o pencereyi kapatabiliyor. Diğerlerinde ise sayfanızın üstünde banner adı verilen bir reklam bandı çıkıyor ve kapatılamıyor. Sizin sayfanız ne kadar çok ziyaretçi çekerse hizmeti veren kurum da o kadar çok para kazanıyor. Ama ne reklamı geleceğine siz karışamıyorsunuz, vermek istediğiniz mesaja çok zıt bir reklam denk gelirse sineye çekiyorsunuz.

Sayfanın tasarlanması
Bir Web sayfasını nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bu servislerden bazılarının online kılavuzlarından yararlanabilirsiniz. Ama daha da iyisi, boş bir zamanınızda biraz MS FrontPage ya da Netscape Composer programı kurcalamak, o da olmazsa belgeyi Word'de yazıp HTML olarak kaydetmek. Yaptığınız sayfaları hizmeti aldığınız yerin bilgisayarına aktarabilmek için bir FTP programı kullanmanız gerekir. WS_FTP ve CuteFTP programları bunun için ideal.

Kullanması çok kolay, hizmeti aldığınız servisin ftp.servisin_ismi.com olan adresini kullanıcı adınızı ve şifrenizi yazarak girdikten sonra dosyaları bir pencereden öbür pencereye taşıyorsunuz, oluyor bitiyor.

Bedava Web Servisleri
Hizmeti Veren Site Sizin AdresinizReklam
http://xoom.com http://members.xoom.com/sizinfirmaBanner
http://FreeServers.com http://sizinfirma.freeservers.comBanner
http://geocities.com http://www.geocities.com/Bolum/9999 Pop Up
http://Webjump.com http://sizinfirma.webjump.comBanner
http://TheGlobe.com http://members.theglobe.com/sizinfirmaPop Up
http://Tripod.com http://members.tripod.com/sizinfirmaPop Up
Sayfanızdaki reklamlardan kurtulmanın kolay yolu
Hem bedava Web alanı alıp hem de sayfanızda reklam göstermemek mümkün (En azından şimdilik). Bunun için önce Xoom'dan Web alanı alır ve sayfalarınızı buraya yerleştirirsiniz. Buradaki adresiniz members.xoom.com/sizinfirma şeklindedir ve üstünde reklam vardır. Bu arada bedava adres yönlendirme hizmeti verenlerden birine, örneğin http://www.cjb.net'e gider ve sizinfirma.cjb.net şeklinde yeni bir adres alırsınız. Artık Xoom'daki gerçek adresiniz Web ziyaretçilerine gösterilmez, siz Web sayfalarınızın adresini değiştirseniz bile buraya gelip yeni adresi yazarsınız ve kimseye adresim değişti diye bildirmek zorunda kalmazsınız.

İşte bu cjb.net'e gerçek adresinizi verirken http://members.xoom.com/sizinfirma yerine http://members.xoom.com/_XOOM/sizinfirma yazarsanız reklamlardan da kurtuluyorsunuz.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır