kapat

06.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çalışırken öğren: Executive MBA
Koç Üniversitesi'nin 5 yıldır uyguladığı Executive MBA programı yarın yeniden start alıyor. Program, çalışırken akademik kariyer yapma fırsatı sunuyor

AÇIL SEZEN

Türkiye'de genç yaşta iş hayatına atılıp, akademik kariyerlerini yarıda bırakmak zorunda kalan çok sayıda insan var. İş hayatında belirli yerlere gelen, hatta yöneticilik kademelerine kadar yükselen bu kişilerin, artık akademik kariyerlerini sürdürme şansları var. Türkiye'de ilk kez tam olarak Koç Üniversitesi tarafından uygulanan "Executive MBA" programı sayesinde çalışanlar, pratik bilgilerini teoriyle harmanlama şansına sahip olacak. Koç Üniversitesi Executive MBA Koordinatörü Prof. Dr. Şayeste Daşer ile yarın başlayacak olan programın özelliklerini konuştuk.

İnsanlar neden Executive MBA yapıyor?

Bu, çalışanlara yönelik bir program. Genel olarak orta ve büyük boyutlu şirketlerden talep alıyoruz. Çalışanlar, genelde tek bir alan üzerinde uzmanlaşmış oluyorlar ve genel işletme bilgilerini artırmak için MBA yapıyorlar. Bazıları da bilgilerini tazelemeyi amaçlıyor.

Executive MBA için neden Koç Üniversitesi'ni seçiyorlar?

Çünkü bu programı bizim verdiğimiz gibi veren bir üniversite yok. Zaten bu alanda bir kavram kargaşası sözkonusu. Gece eğitim veren bazı üniversiteler var, ama bizim verdiğimiz formatta rakibimiz yok.

Program nasıl bir takvimde hayata geçiyor?

Executive MBA programı ağustos ayında başlayıp temmuz ayında bitiyor. Başta ve sonda 2 ay tam gün ders yapılıyor. Esasında ağır bir program. Yani biraz özveri lazım. Biz şirketlerden de öğrenci ailelerinden de bu özveriyi bekliyor, onlardan destek vereceklerine dair kontrat alıyoruz.

Normal MBA ile Executive MBA arasında ne gibi farklar var?

Aslında büyük farklılıklar yok. Executive MBA programını bitirenlere diploma veriyoruz. Bunun üzerine isteyenler doktora yapabiliyorlar. Hatta diplomalarında "executive" ibaresi bile bulunmuyor. Full time MBA'de verilen ders saati 680. Bu rakam executive MBA'de 650. Ama biri iki yıllık, diğer tek yıllık program.

Verdiğiniz eğitimin ücreti ne kadar?

Bu yılki ücret 15 bin dolar.

Bu Türkiye standartları için yüksek bir rakam değil mi?

Yüksek sayılabilir, ama bu kalitede bir eğitimi yurtdışında almak isteseniz, 65 ile 80 bin dolar arasında bir miktarı gözden çıkarmanız gerekiyor. Bence yine de bu kalitede bir eğitim için bu rakam çok sayılmaz.

Sizce Executive MBA Türkiye'de yeterince tanınıyor mu?

Türkiye'de yöneticilerin eğitimi çok daha yeni bir kavram. Hatta Avrupa'da bile yeni bir kavram. Avrupa'da bu program 1998'de başladı. ABD'ye baktığımızda ise Universty of Chicago executive MBA programına 1943 yılında başlamış. Bizim uyguladığımız program, bizdeki yöneticlerin hayat standartına daha uygun. Çünkü işinden ayrılmadan kendi kariyerini de planlamış oluyor.

Bu programı bitirenler ne kazanıyor?

En önemlisi özgüven kazandırıyoruz. "Ben profesyonel yönetici olmaya hazırım" güvenini veriyoruz. "Ben böyle bir programı bitirdim" demek de çok önemli. Ayrıca bireysel kalitelerini artırmalarına yardımcı oluyoruz. Liderlik ve takım çalışması gibi konularda interaktif bir eğitim yapıyoruz.

Bundan sonraki hedefiniz ne?

Öyle büyük programlar olmayı hedeflemiyoruz. Biz ufak kalmayı tercih ediyoruz. Çünkü bizim amacımız kalitemizi her zaman korummak ve iyi eğitim verebilmek. Zaten bu yüzden seçici davranıyoruz.

Programa katılmak isteyenlerde ne gibi özellikler arıyorsunuz?

Dünya standartlarında insan arıyoruz. Akıcı derecede yazılı ve sözlü bir ingilizce. 4 yıllık üniversite, Les sınavı ve 5 yıllık bir iş deneyimi isteniyor. Ayrıca programa katılanlara destek olmaları için hem aileleri hem de işverenleri ile bir kontrat yapıyoruz.

Sizce bir Executive MBA programının başarılı olması için en önemli şart nedir?

Böyle bir programın başarılı olması için çok iyi kalitede hoca lazım. Bu yüzden hocaların yarısını yurt dışından getiriyoruz. Tabii bunu yaparken hocaların programlarına uymak zorunda kalıyoruz. Hangi ayları boşsa, biz de ona göre ders porgramlarını yapıyoruz.

Sınıfınızı oluşturanlar ağırlıklı olarak hangi sektörler oluşturuyor?

2000 sınıfını çok farklı işlerden gelenler oluşturuyor. Bunun yüzde 42'sini üretim, yüzde 20'sini bankacılık ve yüzde 11'ini danışmanlık oluşturuyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır