kapat

06.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Önce teslim ol, sonra affedil
Pişmanlık için "teslim olma" şartı getiriliyor. Bir kişi hem pişmanlıktan hem de aftan yararlanamayacak. MHP ve ANAP türbanlı öğrencilere de af istiyor.

Şamil TAYYAR

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün hazırladığı ve Başbakan Bülent Ecevit'in Meclis tatile girmeden önce çıkarılmasını istediği af taslağı, koalisyon ortaklarına takıldı. MHP ve ANAP, af kapsamının daraltılmasını ve ceza indiriminin yeniden düzenlenmesini istedi. İki ortak, türbanlı oldukları için üniversiten atılan öğrencilere de ek sınav hakkı verilmesini önerirken, MHP ayrıca, memur sicil affının taslağa eklenmesinde ısrarlı olacağını açıkladı.

Af konusunda ortağı DSP'den farklı düşünen MHP, ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın "parçalı af" teklifine destek verirken, üzerinde uzlaşma sağlanması halinde sadece, pişmanlık, basın, öğrenci ve memur sicil affının tatilden önce çıkarılmasından yana tavır koydu. Adalet Bakanlığı Personel eski Genel Müdürü, MHP'li İçişleri Komisyonu Başkanı Faruk Bal affın sınırlarının çok iyi belirlenmesi gerektiğini söyledi, "kader mahkumları" olarak adlandırılanların, Af Yasası kapsamına alınması gerektiğini belirtti.

"Herkesi affedemezsiniz"
MHP'li Bal, memur sicil affının da taslağa eklenmesini ve mutlaka çıkarılmasını istediklerini bildirdi. Bal, "Herkese af getireceksiniz, hırsızı, katili, ırza geçeni affedeceksiniz, amiri karşısında ceketini iliklemediği için uyarı cezası alan memuru affetmeyeceksiniz, olacak iş mi? Bir memur uyarı cezası aldığı zaman artık bitti sayılır, terfi edemez" dedi.

ANAP Grup Başkanvekili Murat Başesgioğlu da, af taslağının bir yandan af diğer yandan ceza indirimi getirdiğini ve metnin karmaşık olduğunu anlatarak, Anayasa Mahkemesi'nce iptalini önlemek için metni sadeleştirmek gerektiğini ifade etti. Bal, taslağın "duble af" önerdiğini, bir kişinin hem pişmanlık, hem aftan yararlanabileceğini belirterek, böyle bir uygulamaya karşı olduklarını ifade etti.

ANAP'lı Ertuğrul Yalçınbayır aftan veya pişmanlıktan yararlanmak için taslakta "teslim şartı" bulunmadığını, bunun büyük bir eksiklik olduğunu ifade ederken, MHP'li Bal bu konudaki endişesini şöyle dile getirdi: "Taslak bu şekliyle çıkarılamaz. Bizim ölçümüz şu, güvenlik görevlisi, memur ve vatandaşa silah sıkmış, kan akıtmış teröristler hiçbir şekilde affedilemez. Adam tehditle örgüte katılmış veya yardımda bulunmuşsa, herhangi bir silahlı eyleme katılmamışsa, örgütün yönetici kademesinde değilse, vereceği bilgilerle örgütün çökertilmesine katkıda bulunacaksa, verdiği bilgilerin fayda sağladığı güvenlik görevlilerinin raporuyla sabit görülürse, pişmanlıktan yararlanabilir. Teslim şartıda mutlaka getirilmeli."


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır