kapat

06.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Müthiş pazarlık
Hükümet tahkim, gümrük, sosyal güvenlik reformu ve vergi yasasını çıkarmanın, Fazilet ise Erbakan'ı ve partiyi kurtarmanın peşinde...

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ - Şamil TAYYAR

Meclis'in tatile girmeden çıkaracağı kanunlar konusunda iktidar partileri ile muhalefet partileri arasında kıran kırana pazarlık yaşandı. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, dün Meclis'te temsil edilen 5 siyasi partinin temsilcileri ile biraraya geldi. Hükümet, TBMM tatiline kadar tahkim, gümrük kanunu ve sosyal güvenlik reformu ile vergi kanununda değişikli konularının ele alınmasını istedi.

Fazilet Partisi ise; Siyasi Partiler Kanunu'nda değişiklik yapılmasını ve hem Necmettin Erbakan'ın bağımsız milletvekili adaylığına olanak sağlanmasını, hem de parti kapatmanın zorlaştırılmasını istedi.

Erbakan'ı kurtarmak
FP, Anayasa'ya uyum çerçevesinde Siyasi Partiler Kanunu'nda da değişiklik yapılarak, söz ve eylemleri ile bir siyasi partinin kapatılmasına neden olanların "siyasi partiler tarafından seçimlerde aday gösterilemeyeceği" hükmünü getirmek istiyor. Bu hüküm, Erbakan'ın siyasi partiler tarafından aday gösterilmesini yasaklıyor ancak, bağımsız adaylığına olanak sağlıyor. Böylece Erbakan, 2003 yılında siyasi yasak süresi dolmadan ara seçimle bağımsız milletvekili olabilecek. FP ayrıca siyasi partiler yasasında yapılmak istenen bir başka değişiklikle de, partilerin kapatılma nedenleri arasında sayılan "suç odağı" olma halinin Anayasa Mahkemesi'ne bırakılmadan, Meclis tarafından düzenlenmesini içeriyor. FP, bir siyasi partinin hangi durumlarda "suç odağı" olacağının kanunla belirlenmesini istiyor. Düzenlenecek kanunda yapılacak "suç odağı" tanımıyla FP'nin mevcut davadan kurtarılması hedefleniyor. FP, YÖK ile ilgili araştırma önergesinin de bir an önce görüşülmesini istiyor.

DYP ne istiyor?
Dün yapılan görüşmede DYP, tahkim yasasına destek vermek için, "yerli firmaların kendi aralarında ya da devlet kuruluşlarıyla yapacakları sözleşmelerden ötürü uluslararası tahkime başvurmasına" ilişkin hükmün metinden çıkarılmasını istedi. Bu isteğe Hükümet partileri de sıcak bakıyor.

Ayrıca, hem FP'nin, hem de DYP'nin isteği doğrultusunda Danıştay'ın yeniden devreye sokulması, ancak inceleme süresinin kısıtlanması ve devreye gireceği imtiyaz sözleşmelerinin büyüklüğünün belirlenmesi bekleniyor.

Hükümetin hem tahkim, hem de siyasi partiler kanunu konusunda muhalefetin önerilerine sıcak baktığı, ancak görüşme takvimi üzerinde anlaşmazlık olduğu öğrenildi.

Hükümet partileri önce tahkim, ardından sosyal güvenlik reformu, vergi kanunu ve gümrük kanununu geçirmek istiyor. Siyasi partiler kanunu değişikliğinin ise Ekim ayına bırakılması öneriliyor.

Ancak FP, uluslararası tahkime olanak tanıyan Anayasa değişikliğinin birinci tur görüşmelerinden sonra siyasi partiler kanunu değişikliğinin ele alınmasını istiyor.

Partiler arasında anlaşma umudu yüksek görülüyor. Siyasi Partiler Kanunu'nda yapılacak değişiklik; siyasi partilere üye olma yaşının 21'den 18'e indirilmesini, partilerin kadın ve gençlik kolları kurmalarını, yurtdışında teşkilatlanmalarını, üniversite öğretim üyeleri ve yüksek okul öğrencilerinin siyasi partilere üye olmalarını da kapsıyor. Bu konuda daha önce Anayasa değişikliği yapılmış ancak uyum yasalarında anlaşma sağlanamamıştı.

ANAP karşı çıkıyor
ANAP lideri Mesut Yılmaz, partisinin Başkanlık Divanı, Grup Yönetimi ve partili bakanları Genel Merkez'de toplayarak, Meclis gündemi ve hükümet çalışmalarını değerlendirdi. Yılmaz, FP'nin kendini kurtarmaya yönelik Siyasi Partiler Yasası'nın 103. maddesinde istediği değişikliğe karşı çıktı. Toplantı sürerken Yılmaz'ı telefonla arayan Başbakan Yardımcısı Cumhur Ersümer, partilerarası komisyonun çalışmaları konusunda bilgi verdi. Ersümer, FP'nin, parti kapatmayı güçleştirecek şekilde Siyasi Partiler Kanunu'nun 103. maddesinde değişiklik istediğini, DYP'nin de medya sahiplerinin başka bir ticari faaliyete girmesini yasaklayacak bir düzenleme istediğini bildirdi.

Yılmaz: Pazarlık olmaz
Yılmaz, FP ve DYP'nin önerilerine tepki göstererek, "Kesinlikle pazarlık yapmayın" dedi. Ersümer'in " Uzlaşma sağlanabilir" şeklindeki açıklaması karşısında Yılmaz, uzlaşma olmazsa Salı günü TBMM Genel Kurulu'na sosyal güvenlik reformunu getireceklerini bildirdi. ANAP'ta bir partinin suç odağı halini düzenleyen Siyasi Partiler Kanunu'nun ilgili maddesinin daha önce Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildiği ve "suç odağı" tanımını mahkemenin kendisinin yaptığı belirtilirken, FP'nin önerisi kabul edilirse, SPK'nın 103. maddesinde "suç odağı" tanımı yeniden yapılmış olacak. Yılmaz, FP'nin kapatılma kaygısıyla bu öneride bulunduğu yorumunu yaptı.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır