kapat

06.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Beyin piştisi
1993 yılında icat edildi; kısa sürede bütün dünyada milyonlarca bağımlı yarattı. 'Magic' adlı 'uçuk' kağıt oyununun Japonya'da düzenlenen 6'ncı dünya şampiyonasına Türkiye'den de bir oyuncu katılıyor

Japonya'nın başkenti Tokyo'nun güneyindeki Yokohama kentinde şu günlerde Türkiye'de geniş kitlelerin henüz tanımadığı, ancak bütün dünyada, milyonlarca insanı adeta esir etmiş bir "kağıt oyunu"nun dünya şampiyonası düzenleniyor. 'Magic: The Gathering 6. Dünya Şampiyonası...' 39 ülkeden 206 'Magic stratejisti'nin katıldığı şampiyonaya Türkiye'den de Yusuf Kemal Vefa adlı oyuncu katılıyor. Altı gün sürecek şampiyonanın sonunda kazanan, hem "Dünya Magic Şampiyonu" unvanının hem de 250 bin dolarlık para ödülünün sahibi olacak.

Pişti'ye benzemez
Magic bildiğiniz iskambil kağıtlarıyla oynanan oyunlara benzemiyor. Daha çok çocukken oynadığımız araba kartı oyunlarını anımsatıyor. Cikletten çıkan, arabaların özelliklerini içeren kağıtlarla, küçüklüğünüzde siz de 'beygir gücü, silindir hacmi' yarıştırmış olabilirsiniz... İşte 1993'te, bir Amerikan şirketinin aklına aynı şey gelmiş. Amerika'da yıllardan beri çok popüler olan, koleksiyonu yapılan, aynı olanların başkalarıyla değiştirildiği beyzbol oyuncuları kartları esin olmuş onlara.

Koleksiyonu yapılan bu tür kartlarla oynanacak bir oyun geliştirmek üzere yola çıkmışlar. Bu aşamada Washington Renton Üniversitesi'nde matematik profesörü olan Richard Garfield ortaya çıkmış ve sağlam bir kurallar sistemine dayalı, 'Magic' oyununu icat etmiş. Oyun kısa zamanda Avrupa'ya ve tüm dünyaya sıçramış.

Magic 1998'den beri Türkiye'de de satılıyor. Ahmet ve Coşkun Kocaoğlu'nun sahibi oldukları Büyük Mavi Yayıncılık, Magic'i Türkiye'ye getiren şirket. Senede 20'ye yakın turnuva düzenliyorlar. Yusuf Kemal Vefa da bu örgütlenme aracılığıyla Japonya'ya gidebilmiş. Büyük Mavi'den görüştüğümüz Coşkun Kocaoğlu, bugün Türkiye'de 15 kişiden oluşan bir turnuva ekibinin var olduğunu, daha önce Los Angeles ve Londra'ya da birer kişi yolladıklarını; oyun bağımlılık yarattığı için, onlar finanse edemese bile, ekipteki oyuncuların kendi çabalarıyla yurtdışı turnuvalara katıldığını anlattı.

Masal gibi oyun
Magic, saldırı ve savunmaya dayanan, tam bir strateji oyunu. Kilit noktası, kartların kendisi. Magic'te tam 3 bin adet, usta illüstratörler tarafından çizilmiş farklı desenlerde kart var. 60'lık destelerle oyuna başlıyorsunuz. Her kartın ayrı bir 'yeteneği' var. Kendinize göre bir strateji belirleyip oluşturduğunuz deste, sizin 'ordunuz' sayılıyor. Ordunuzdaki büyülü yaratıklar, nasıl hamle yapacağınızı belirliyor. Öyle bir deste oluşturmalısınız ki, kartlar birbirine 'yardım' etsin; yenilmeyin. Coşkun Bey, "Hiçbir iyi Magic oyuncusu 60 kartla oyuna gelmez" diyor, "70-80 tane olmalı ki, alternatif desteler oluşturup, kazanasın."

Teşvikiye Reasürans Çarşısı'nda bulunan "Gerekli Şeyler" dükkanında bulabileceğiniz kartlar, 15'lik veya 60'lık paketler halinde satılıyor. Paketten hangi kartın çıkacağını bilmiyorsunuz. Bu yüzden idealinizdeki orduyu kurmak şans ve sabır işi. Bir kart sermayesi oluşturduktan sonra arzuladığınız kartlara takas yoluyla sahip olabiliyorsunuz. Internet'te bu amaçlı birçok site var.

Hedefin rakibini 20 puandan 0'a düşürmek olduğu Magic oyununun konusu masal gibi. Üstlerinde canavar, ejderha, şövalye resimleri olan Magic kartları, dünya çapında bir koleksiyon nesnesi. Coşkun Kocaoğlu, bazı tanıdıklarının yurtdışında Magic kartlarını 'seyahat çeki' niyetine bile kullandıklarını söylüyor! Magic kartlar adeta bir yatırım aracı, 'menkul değer' gibi. Internette müzayedeler düzenleniyor, 3 dolara aldığınız 15'lik bir kart dizisi 800 dolar gibi fiyatlara çıkabiliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır