kapat

06.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
2000'in komutanları
Geçen dönemin önemli isimleri Dervişoğlu, Kılıç, Bir, Aktulga ve Özgen emekliye ayrılırken, Kıvrıkoğlu'nun halefi de belli oldu. Birinci Ordu Komutanlığı'na atanan Hilmi Özkök, 2002'de Genelkurmay Başkanı olacak

Mahmut BULUT

Yüksek Askeri Şura'da alınan kararlar Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından onaylandı Şura'da Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Korgeneral Çetin Doğan, Tuncer Kılınç ve Tamer Akbaş, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Korgeneral Cumhur Asparuk, orgeneralliğe Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndan Hayri Bülent Alpkaya da oramiralliğe terfi ettiler.

Şura sonucu bu yıl 35 general ve amiral bir üst rütbeye, 47 albay general ve amiralliğe yükselirken, 49 general ve amiralin görev süresi bir yıl uzatıldı, 42 general ve amiral de emekliye sevkedildi.

Çevik Bir emekli
Üç gün süren Şura sonucu 30 Ağustos tarihi itibariyle Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlhan Kılıç, Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Çevik Bir, Ege Ordu Komutanı Orgeneral Doğu Aktulga ve Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Necati Özgen emekliye sevkedildiler. 30 Ağustos'tan geçerli olmak üzere MGK Genel Sekreteri Org. Ergin Celasin Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na, Donanma Komutanı Oramiral İlhami Erdil Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ve Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Cumhur Asparuk MGK Genel Sekreterliği'ne, Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Hilmi Özkök 1. Ordu Komutanlığı'na, 3. Ordu Komutanı Org. Nahit Şenoğul Harp Akademileri Komutanlığı'na, NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Edip Başer Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na, Jandarma Asayiş Komutanı Korgeneral Çetin Doğan Ege Ordu Komutanlığı'na, 5. Kolordu Komutanı Korgneral Tuncer Kılınç 3. Ordu Komutanlığı'na, MGK Genel Sekreter Başyardımcısı Korgeneral Tamer Akbaş NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komatanlığı'na, Güneydeniz Saha Komutanı Koramiral Hayri Bülent Alpkaya Donanma Komutanlığı'na atandılar.

Bu arada 6. Kolordu Komutanı Korgeneral Çetin Saner, Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Korgeneral Altay Tokat, Hava Kuvvetleri'nde 1. Taktik Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Gökalp Yuğnak, İkinci Taktik Hava Kuvvet Komutanı Yaşar Müjdeci ve Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Orhan Köse ile Deniz Kuvvetleri'nde Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Atilla Kıyat terfi edemeyerek, emekliliğe ayrıldılar. Zırhlı Birlikler Okul ve Eğitim Tümen Komutanı Tümgeneral Erol Özkasnak'ın rütbe bekleme süresi bir yıl uzatıldı.

Şura tarafından Birinci Ordu Komutanlığı'na getirilen Orgeneral Hilmi Özkök, 2000 Ağustos'unda, iki yıllık görev süresini tamamlayarak emekliye ayrılacak olan Orgeneral Atilla Ateş'in yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanacak.

2002 yılı Ağustos'una kadar iki yıl bu görevi yapacak olan Orgeneral Özkök, 2002 Ağustos'unda görev süresini tamamlayacak olan Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'ndan Genelkurmay Başkanlığı'nı devralacak.

İhraçların 54'ü irtica
Şura tarafından ihraç edilen 58 personelin 54'nün irticai faaliyetler, kalan 4'nün de disiplinsizlik suçlarıyla ordudan ihraç edildikleri öğrenildi. İhraç edilen 58 personelin büyük çoğunluğunu uzman erbaşların oluşturduğu ve ihraç edilen en yüksek rütbeli subayın binbaşı olduğu öğrenildi. 58 personelin 12'sinin subay, 46'sının ise astsubay ve uzman erbaş oldukları kaydedildi.

Yeni komutanlar
ERDİL: 1938 Ankara doğumlu. 1970 Deniz Harp Akademisi mezunu. Deniz Eğitim Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı ve Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'ndan sonra iki yıl önce Donanma Komutanlığı'na atandı. Evli ve bir çocuk babası, İngilizce biliyor.

CELASİN: 1938 Çanakkale doğumlu. 1971 Hava Harp Akademisi mezunu. 2. Taktik Hava Komutanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığı'ndan sonra, iki yıl önce MGK Genel Sekreterliği'ne atandı. Evli ve 2 çocuk babası, İngilizce biliyor.

ÖZKÖK: 1940 Manisa doğumlu. 1972'de Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan sonra, geçen yıl Genelkurmay İkinci Başkanlığı görevini üstlendi. Evli ve 2 çocuk babası, İngilizce biliyor.

BAŞER: 1942, Gaziantep doğumlu. 1972'de Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. Başbakan Askeri Danışmanlığı, 3. Kolordu Komutanlığı, NATO Güneydoğu Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı yaptı. Evli ve iki çocuk babası. İngilizce biliyor.

ALPKAYA:1940 Trabzon doğumlu. İstanbul Boğazı, Mayın Filo ve Harp Filosu komutanlıkları, Genelkurmay Muhabere Elektronik Bilgi Sistemler Başkanlığı ve Güney Deniz Saha Komutanlığı yaptı. Evli ve iki çocuk babası, İngilizce biliyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır