kapat

06.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'İdam onaylansın'
Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, Apo'ya verilen ölüm cezasının onanmasını talep etti. Dosya temyiz için Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'ne gönderildi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, tebliğnamesinde Apo hakkında verilen ölüm cezasının onanmasını istedi. Dosya temyiz incelemesi için Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'ne gönderildi.

Savaş, dava dosyasının kendisine ulaşmasının ardından yaptığı inceleme sonunda hazırladığı ve Öcalan'ın ölüm cezasının onanması yönünde görüş bildirdiği iki sayfalık tebliğnamesinde özetle şunları kaydetti: "Sanık Abdullah Öcalan'ın, PKK'yı kurulduğu andan itibaren yönetip emrindeki militanlara her biri ayrı ayrı 'insanlık suçu' sayılacak eylemler düzenlettirdiği, TCK'nın 125. maddesini yüzlerce defa ihlal ettiği dosya içeriğinden kesinlikle anlaşılmıştır. Ankara 2 No'lu DGM'nin hiçbir etki altında kalmadan sanığa ve sanık vekillerine savunma haklarını en geniş biçimde kullandırarak, adil ve usulüne uygun biçimde yargılama yaptığı da görüldüğünden sanık Abdullah Öcalan hakkındaki hükmün onanmasına karar verilmesi talep olunur."

Dosya temyizde
Savaş'ın ölüm cezasının onanması istemini içeren tebliğnamesinin ardından dosya temyiz incelemesini yapacak olan Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi'ne gönderildi. Adli tatil olması nedeniyle, dosyanın tatilin bittiği 6 Eylül'e kadar ele alınması mümkün görülmüyor.

Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, verilen idam kararını onarsa hüküm kesinleşecek. Öcalan'ın bu durumda olağanüstü kanun yolu olarak bilinen "karar düzeltme" isteminde bulunma hakkı var. Bu istemin öncelikle sanık hakkındaki ölüm cezasının onanmasını isteyen Başsavcı Vural Savaş tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Savaş'ın, bu istemi reddetmesi durumunda Öcalan hakkındaki iç hukuk yolları tamamlanacak. Öcalan hakkında verilen ve onanması halinde kesinleşecek idam kararının infaz edilip edilmeyeceği ise Meclis'nin kararına bağlı. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, Öcalan hakkındaki hükmü usul veya esastan bozarsa, Öcalan yeniden Ankara 2 No'lu DGM'ce İmralı Adası'nda yargılanacak.

Ankara 2 No'lu DGM'ce verilen idam kararı, sanık avukatları tarafından temyiz edilmişti. Karar, res'en de temyize tabi olduğundan Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı da bu durumu gözeterek temyiz isteminde bulunmuştu. Dava dosyası, kararın sanık Abdullah Öcalan'a tebliğ edilmesinin ardından 27 Temmuz 1999 günü Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmişti.

PKK Kuzey Irak'ta Kürtlere saldırıyor
İran'da üslenen PKK militanlarının, İran-Irak sınırı yakınında yer alan ve Irak Kürdistan Demokratik Partisi'nin (IKYB) kontrolünde bulunan Hacıümran kasabasına düzenlediği yeni havan topu saldırısında bir kişinin öldüğü, 4 kişinin ağır yaralandığı bildirildi.

Washington'daki IKDP kaynakları, Salı gecesi meydana gelen olayda, İran'dan gelen ve saldırıyı yaptıktan sonra yeniden İran'a kaçan PKK'lı teröristlerin 18 yaşındaki Şükriye Resul Abdullah'ı öldürdüklerini, havan ateşinde kasabanın hastanesinin de isabet aldığını belirttiler.

İki sivili kaçırdılar
IKDP kaynakları, yine aynı gün, IKDP ile rakip Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) kontrolü altındaki bölgelerin sınırında bulunan Suraban köyüne de PKK'lı teröristlerin düzenlediği saldırıda iki sivilin kaçırıldığını kaydettiler.

IKDP kaynakları, PKK teröristlerinin komşu IKYB bölgesi dışından, herhangi bir yerden IKDP bölgesine girmiş olmaları ihtimali bulunmadığını ifade ettiler. PKK'lı teröristler, 29 Temmuz'da da Hacıümran'a İran'dan havan saldırısında bulunmuşlar, 14 Temmuz'da da IKDP-IKYB sınırında bulunan Kasri kasabasına saldırı düzenlemişlerdi.

IKDP kaynakları, IKYB yetkilileriyle Kuzey Irak'ta 23 Temmuz ve 1 Ağustos'ta yapılan toplantılarda IKYB'nin bu konuda uyarıldığını söylediler.

Bu iş nasıl olsa bitecek
CumhurbaŞkanI Süleyman Demirel, hakkında idam kararı verilen Abdullah Öcalan'ın avukatları aracılığıyla dağdaki PKK militanlarına yaptığı "silahı bırakın" çağrısını değerlendirirken "Gayet karmaşık bir iştir" dedi.

Demirel, Çankaya Köşkü'ndeki kabullerinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ın avukatları aracılığıyla yandaşlarına yaptığı "1 Eylül'e kadar silah bırak ve sınır dışına çık" çağrısını nasıl değerlendirdiği sorulunca Demirel şu açıklamayı yaptı:

Azmimizi kıramaz
"Gayet karmaşık bir iştir. Hiç kimse Türkiye'de kan dökülmesini, terörün devamını istemiyor. Zaten kan dökülmesi ve terörün devamı istenecek bir şey de değildir. Devletin terör karşısındaki tutumu bellidir. Bir büyük mücadeleyi kararlı şekilde yürütmektedir. Tabii bu mücadele yürütülürken devletin birtakım yerlerden beklentisi olmaz. Bu mücadeleyi bitirmek için devletin hiç bir şeye ihtiyacı yoktur ve nasıl olsa Türkiye bu mücadeleyi bitirecektir. Mücadeleye devam edin veya durdurun gibi kumandalar bizim devlet olarak bu mücadeledeki azmimize hiç bir şey eklemez veya çıkarmaz."

Dünya basınında 'flaş haber'
Abdullah Öcalan'ın PKK'lıları 1 Eylül'den itibaren silahlı mücadeleye son vermeye ve Türkiye'yi terketmeye çağrısına uyacağını açıklaması İngiliz sözlü ve yazılı basında birinci haber olarak yer aldı.

İngiltere'de BBC ve SKY televizyonları PKK'nın cevabını birinci haber olarak verirken Londra içinde yayın yapan 20'ye yakın radyo istasyonu da haberi aynı anda dinleyicilerine duyurdu. İngiltere'nin üçüncü haber kanalı ITN de haberlerinde PKK'nın cevabını 'flaş' anonsu ile yayımladı.

Fransa'da ilk haber
Öcalan'ın ölüm cezasının onaylanması ile diğer yandan PKK'nın şeflerinin silah bırakma çağrısına uyacakları Fransız haberlerinde birinci sıraya oturdu.

24 saat haber yayını yapan "France Info" radyosu her 15 dakikada bir "Kürt lidere af yok. Yargıtay'ın kararını bir ay sonra vermesi bekleniyor. Oysa 2 gün önce PKK şefi militanlarından silahları bırakıp ülkeyi terk etmelerini istemişti. PKK bugün yaptığı açıklamada şeflerinin çağrısına uyacaklarını ve 1 Eylül'de Türkiye'den çıkmış olacaklarını açıkladı" şeklinde verdi.

CNN: Olumlu karşılandı
Yayını keserek haberi yorumsuz olarak duyuran CNN, örgütün, Öcalan'ın çağrılarına uyarak silahları bırakacağını açıkladı. Türkiye'deki muhabiriyle canlı bağlantı kuran CNN, PKK'nın, Apo'nun önceki günkü çağrısına uyacağı haberini duyurdu.

CNN'in eski Türkiye muhabiri Andrew Finkel da Apo'nun çağrısının Türk yetkililerce olumlu sözlerle karşılandığını ancak herhangi bir müzakerenin ciddi bir girişim olacağını ve henüz beklenmemesi gerektiğini vurguladı.

HADEP'liler Baba'ya çıkıyor
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 7 ilin HADEP'li belediye başkanı yarın Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne çıkarak Süleyman Demirel ile görüşecek.

Ağrı Belediye Başkanı Hüseyin Yılmaz'ın yaptığı açıklamada Bingöl, Batman, Diyarbakır, Siirt, Hakkari ve Van belediye başkanlarıyla birlikte, cumartesi günü Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i makamında ziyaret edeceklerini söyledi. Yılmaz, Cumhurbaşkanı Demirel'i ziyaretlerinde, belediyelerle ilgili görüşme yapacaklarını ve belediyelerinin içinde bulunduğu durumu anlatacaklarını kaydetti.

Sözünü dinletti
PKK, Apo'nun 2 Ağustos'ta yaptığı çağrıya uyarak silahları bırakacağını ve 1 Eylül 1999'dan itibaren Türkiye sınırlarını terkedeceğini açıkladı

TerÖr örgütü, Apo'nun çağrısına uyarak silahları bırakacağını ve 1 Eylül'den itibaren Türkiye sınırlarını terkedeceğini dün tüm dünyaya duyurdu.

Dünyanın üç büyük haber ajansı AFP, AP ve Reuters'a "Başkanlık Konseyi" imzalı bir bildiri gönderen PKK, "Partimiz, Abdullah Öcalan tarafından 2 Ağustos'ta yapılan tarihi açıklamayı tamamen desteklemektedir, bundan sonraki faaliyetler de bu temelde sürdürülecektir" dedi. Bildiride teröristbaşının çağrısı için "Kürt sorununun çözülmesi için tek yol" denildi. Apo, 2 Ağustos'ta PKK'ya çağrı yaparak silahları bırakmasını ve 1 Eylül 1999'dan itibaren Türkiye sınırlarının dışına çıkmasını istemişti. Apo'nun çağrısı, hem Türk hem de Batı basınında "Apo'nun örgüte ne kadar hakim olduğu" yolunda tartışmalara yol açmıştı.

Özellikle Batı basınında "Bakalım PKK, Apo'nun sözünü dinleyecek mi? Bu onun örgüt üzerindeki ağırlığını test etmek için iyi bir sınav" yorumları yapılmıştı. "PKK Başkanlık Konseyi" imzalı bildiri, teröristbaşının hâlâ örgüte sözünü geçirdiğini göstermiş oldu.

Başbakan Ecevit, Apo'nun çağrısını değerlendirirken, devletin teröristlerle pazarlık yapmayacağını ancak terörün sona ermesi için herkesin katkıda bulunması gerektiğini söylemişti. Ecevit "Bu çağrı olumlu mudur?" sorusuna da "Ne kadar sonuç alınabilecek? Onu bilmiyoruz, bunu zaman gösterecek" demişti.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır