kapat

06.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

Otomotiv ihracatı tam gaz sürüyor
TÜRK otomotiv sektöründe şubat ayı ortalarından itibaren başlayan ihracat artışı sürüyor. Yılın 7 aylık döneminde gerçekleştirilen ihracat, bir önceki yıla göre yüzde 47.1 oranında artarak 1 milyar 462 milyon doları aştı. Uludağ İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği, 1998'in Ocak-Temmuz döneminde 994,1 milyon dolar olan otomotiv ve yan sanayi ürünleri ihracatı bu yılın aynı döneminde yüzde 47.1 artışla 1 milyar 462.6 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Otomotiv sektörü ihracatında yan sanayi ağırlığını korumaya devam ederken, otomobil ihracatı ilk kez yan sanayinin ardından ikinci büyük ihracat kalemi oldu. 7 aylık dönemde otomobil ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre 4.7 kat artarak 385.7 milyon dolara tırmandı.

Kaçak akaryakıtın faturası büyük
PETROL Ofisi A.Ş (POAŞ) Genel Müdürü Mehmet Gültekin, yıllık 20 milyon tonu bulan akaryakıt tüketiminin 4.5 milyon tonluk bölümünün, yasal olmayan yollarla Türkiye'ye getirilip satıldığını bildirdi. Bu durumun POAŞ'ın iç satışları yanında, Tüpraş'ın da üretim kapasitesini olumsuz etkilediğine işaret eden Gültekin, "Bu yolla Türkiye'nin, vergi ve fonlar dahil uğradığı finasman kaybı ise 2.5-3 milyar doları (1.1-1.3 katrilyon lira) buluyor" dedi. Gültekin, yaptığı açıklamada, sınır ticareti dahil kaçak yollarla getirilen akaryakatın Türkiye ekonomsini büyük ölçüde tehdit ettiğini bildirdi. Sınır ticareti ile ilgili yasal düzenlemenin gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Gültekin, "Sınır ticareti altında, bugün itibariyle Türkiye'ye getirilen akaryakıt ürünlerinin miktarı, 4.5 milyon ton gibi korkunç bir rakama ulaşmıştır. Sonuçta, sınır ticareti konusunda biran önce yeni bir takım yasal düzenlemeler çok acil olarak gidilmesi zorunlu hale geldi."

Emlakbank'a GYO desteği
Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, Emlakbank'ın mali yapısının güçlendirilmesi için, bağlı kuruluş Emlak Konut'un, gayrimenkul yatırım ortaklığına (GYO) dönüştürüleceğini bildirdi. "Buradan 250 trilyon liralık bir kaynak bekliyoruz" diyen Bakan Somuncuoğlu, oluşturulacak GYO'nun yüzde 49'luk bölümünün halka arz edileceğini vurguladı.

Bakan Somuncuoğlu, Arnavutluk dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlarken, 55'inci Hükümet döneminde Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) Sorumlu Devlet Bakanı Refaiddin Şahin'in, "TOKİ'nin bir daha konut yapmayacağı" yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, konut ihtiyacı göz önüne alınarak çalışmaların devam ettiğini belirtti. Somuncuoğlu, İdare'nin konut yapımına devam edeceğini, ancak projelerin henüz kesinleşmediğini söyledi. Emlak Bankası ile ilgili sorular üzerine de Somuncuoğlu, Banka'nın Haziran ayı itibariyle 200 trilyon lira civarında takipte alacağı olduğunu kaydetti.

Ev kadını borsa şampiyonu
DEMİR Yatırım'ın sanal yatırım yarışmasında ilk üç çok ilginç meslek gruplarından oluştu. Yarışmada birinciliği bir bilgisayar mühendisi, ikinciliği ev hanımı ve üçüncülüğü ise opera sanatçısı kazandı. Borsayı geniş kitlelere yaymak amacıyla internet üzerinden gerçekleştirilen yarışmanın üçüncü dönem sonuçlarına göre, 19 bin 232 katılımcı arasında yüzde 54 getiri sağlayan bilgisayar mühendisi Fethi Murat Gülerer, birinci oldu. Yüzde 44 getiri sağlayan ev hanımı Yurdagül Engin ikinciliği, yüzde 42 getiri sağlayan opera sanatçısı Hakan Sevgen ise üçüncülüğü elde etti. Yarışmada dereceye girenlerden birinciye 300 milyon, ikinciye 200 milyon, üçüncüye 100 milyon lira tutarında Demirbank hisse senedi verildi.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır