kapat

06.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Antepli Ritaş borsa yolunda
Gaziantepli Ritaş Holding yatırımları için ucuz kaynak bulamayınca, halka açılmaya karar verdi. Grup, topladığı para ile enerji ve gıda yatırımını tamamlayacak

Gaziantepli Ritaş Holding borsaya açılmak için çalışmalarını sona erdirdi. Holding 2000 yılı Mart ayında borsaya açılmayı planlıyor. İki yıldır süren küresel krizi yeni pazarlar bularak aşan Ritaş Holding'in tekstilden gıdaya, enerjiye kadar yayılan geniş bir çalışma alanı var. 1960 yılında holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Kaleoğlu tarafından fason halı üretim ve pazarlama şirketiyle temeli atılan Ritaş portföyündeki 9 şirketin bir araya gelmesiyle 1994 yılında holdingleşti. Ritaş Holding Genel Koordinatörü Yusuf Uğurtamer holdingin iki yıldır süren ekonomik krizden hiç etkilenmediğini belirterek "Bir çok şirket kriz sırasında üretimini azaltıp işçi çıkartma yoluna giderken, Ritaş Holding'e bağlı hiç bir kuruluşta üretim kesintisi ya da işçi çıkartma yaşanmadı" dedi.

Yeni pazarlar
Uğurtamer krizi aşarken en önem verdikleri konunun yeni pazarlar bulmak olduğunu belirterek "Kriz öncesinde Irak, Mısır, Suudi Arabistan gibi ülkelerle çalışıyorduk. Fakat krizle birlikte yeni pazarları zorlamaya başladık. İngiltere, Almanya, İtalya gibi Avrupa ülkeleri, Fas Cezayir gibi Afrika ülkeleri kriz sırasında ihracat portföyümüze katıldı" dedi. Uğurtamer, şirketin kriz sırasında ihracat hacmini kriz öncesine oranla yüzde 40 artırdığını da ifade etti. Uğurtamer krize rağmen yatırımlarının da sürdüğünü belirterek "Gıda sektöründe yılda 10.000 ton ve enerji sektöründe yılda 18.000 kw kapasiteli iki yatırıma da start verdik" dedi.

Yatırımlar için...
Şirket halka arz gelirlerini başlattığı enerji ve gıda yatırımları için kullanacak. Bu yatırımların ardından başka bir yatırımın henüz düşünülmediğini belirten Uğurtamer şöyle konuştu:

"Yatırımların finansmanı için kaynak bulamadık. Bulunan kaynağın maliyeti de çok yüksekti. Bu nedenle finansmanı halka arz yoluyla karşılamaya karar verdik" dedi. Kapasitesi 18.000 kw olacak enerji yatırımı için Enerji Bakanlığı ile de anlaştıklarını belirten Uğurtamer, "Üretilen elektriğin tamamını kendimiz kullanmak istiyoruz ama şu an yüzde 35 oranında bir fazlamız olacak. Bu fazlayı da TEDAŞ yoluyla satacağız" dedi.

RİTAŞ'tan notlar
1998 cirosu:13.6 trilyon
1998 net kârı:1.6 trilyon
Toplam istihdam:2363 kişi
1998 ihracatı:50 milyon $
1999 ihracat beklentisi:60 milyon $
Ödenmiş sermaye:7 trilyon
2000'de yatırım hedefi:20 milyon $


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır