kapat

06.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Telefon hattına son internet artık uydudan
Klasik yöntemle internete bağlanma ve ekran karşısında bekleme dönemi sona eriyor. Uydu üzerinden kurulacak iletişimle erişim hızı 14 kat artacak

Bilgisayar meraklılarına müjde geliyor. İnternet kullanıcılarının ekran başında bekleme derdi nihayet sona eriyor. Artık internetten bilgi alırken klasik telefon hattı yerine uydu kullanılarak erişim konusunda bugünkünün 14 katı hız yakalanacak.

Veri iletişimi konusunda faaliyet gösteren Dexar firması tarafından Türkiye'deki internet kullanıcılarına sunulacak Barracuda Speedware uydu bağlantısı, 27 Ağustos tarihinden itibaren başlayacak. Böylece data, ses ve görüntü aktarımı ile dakikalar saniyelere inecek. Dexar ilk bin kişiye internet üzerinden satış yapacak. Ancak bin kişiden sonrası için servis sağlayıcılarla anlaşma yapılacak ve bu firmalar müşterilerine uydu hizmetini satacaklar.

Uydunun avantajları
Uydu üzerinden bağlantı mevcut internet erişiminin hızını 14 kat artıracak. Böylece kısalan zaman internet bağlantısının maliyetlerini de düşürecek. Sistemde saniyede 400 K'ya varan hız sözkonusu olduğu için dosya yükleme süreleri kısalacak ve bilginin daha hızlı alınması etkinliği artıracak. Klasik erişim ile 30 dakikada transfer edilen bir dosya, Barracuda Speedware ile 2 dakikada yüklenebiliyor.

Türkiye'de ilk defa uydu üzerinden internet erişimi gerçekleştirdiklerini dile getiren Dexar Genel Müdürü Sacide Ertegün, böylece yeni bir dönemin açıldığını ifade etti. Barracuda hizmetinden faydalanabilmek için erişim kiti satın alınıyor. İlk bin kişi için bu setin fiyatı 999 dolar. Bu hizmeti alacak ilk grubun servis sağlayıcı şirketi Vestel Net olacak. Eylül'den itibaren uydu bağlantısı sağlayacak servis sağlayıcılar ise henüz fiyatlarını belirlemedi. Erişim kitinin içinde bağlantı için gerekli olan çanak anten, PCI kartı, ve sistemi çalıştıracak yazılımı içeren CD-ROM bulunuyor.

Vestel ile işbirliği
Uydu üzerinden internet erişimi sağlayacak sistem için Dexar, Vestel ile işbirliği yaptı. Şimdikine göre bağlantının 14 kat hızlı kurulmasını sağlayacak olan hizmet için Vestel'in Avcılar'da kurulu merkezinden ve altyapısından faydalanılacak. Yine Dexar tarafından ilk bin kişiye satışı yapılacak hizmetin servis sağlayıcı şirketi de Vestel Net olacak. Dexar'ın anten ve PCI kartlarını da üreteceklerini belirten Vestel Şirketler Grubu Bilgi Teknolojileri Koordinatörü Orhan Görsal, müşterinin her an ulaşabildiği yardım masası hizmetlerin de kendilerinin vereceğini söyledi.

Iridium'a onay
Ulaştırma Bakanlığı, Türk Telekom'un hazırladığı, abonelere uydu üzerinden ucuz görüşme imkanı sağlayan Iridium tarifesini onayladı. Abonelik için tesis ücreti ve aylık sabit ücret 60'ar dolar olarak belirlendi. Iridium'un Türkiye'deki abonelik, faturalama, tahsilat ve müşteri hizmeti işlemlerini Türk Telekom yürütecek. Aboneler, Türk Telekom'a, 1 dakikalık milletlerarası görüşme için 4.05 dolar, Türkiye içerisinde yapacakları 1 dakikalık görüşmeye 3.7 dolar, başka bir Iridium abonesi ile yapacakları 1 dakikalık görüşmeye de 1.95 dolar ödeyecek. Abonelik işlemlerinin gelecek ay başlatılması hedefleniyor.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır