kapat

06.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Rakı korumaya alındı
Enerji Komisyonu'nda benimsenen Alkollü İçkiler Yasası'ndaki değişikliklere göre Türk rakısı AB'ye tescil ettirilecek, dışarıda üretilmesi engellenecek

Türk rakısı koruma altına alınıyor. Meclis Enerji Komisyonu'nda benimsenen ve Alkollü İçkiler Tekeli Yasası'nda değişiklik öngören tasarı ile Yunan içkisi Uzo'yu koruma altına alan Avrupa Topluluğu'na, Türk rakısını da tescil ettirmek için gerekli düzenlemeyi yapması öngörüyor.

Böylelikle geleneksel Türk içkisi olan rakı, yasal koruma altına alınacak, üretim hakkına tecavüzler de engellenecek. Tasarı yasalaştığında Rakı sadece Türkiye'de üretilecek ve üründeki toplam alkolün en az yüzde 65'i suma olacak.

Tasarı uyarınca alkollü içkiler ithalatında bulunacak firmalar, ülke genelinde yeri nerede olursa olsun her satıcının sipariş verdiği ürünleri teslim edecek, üretici firmalar ise en az bir milyon litre kapasiteli yeni teknolojili entegre tesis kuracak.

Yıllık en az bir milyon litreye ulaşan firmalar, bu faaliyetlerini serbestçe yürütecek, fiyat belirleyebilecek. Bu şartları yerine getiremeyen firmaların ürettikleri veya ithal ettikleri alkollü içkilerin fiyatlandırması, satış ve dağıtımı Tekel tarafından yapılacak. Tasarıya göre, öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastahane ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında, ispirto, bira ve şarap dahil her çeşit alkollü içki satışı yasaklanacak.

İçkilerin satış yerlerinde ve her türlü görsel ve yazılı yayın araçları yoluyla reklamı yapılamayacak. İçki satış yerleri ile tüm ticari ve kamuya açık yerlerde, 18 yaşından küçüklere alkollü içki satılamayacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır