kapat

06.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Doğuda şeriat korkusu
İslam'ın en radikal kolu olan Vahabiler, Kafkasya'yı sarmak üzere. Amaçları Birleşik Kafkasya Şeriat Devleti'ni kurmak...

Suat TAŞPINAR (Moskova)

Dünyanın gözününün Balkanlar ve Ortadoğu'ya çevrildiği bir dönemde, Kafkasya'nın Rus topraklarında Afganistan'ı aratmayacak yeni bir şeriat devleti doğuyor. Çeçenistan'da şeriatı hayata geçiren radikal islamcı Vahabiler, şimdi de komşu Dağıstan Cumhuriyeti'ni Rusya'dan koparmak için savaş açtı.

ÇEÇENİSTAN
Uzun yıllardan bu yana Vahabiler, Çeçenistan üzerine oynadı. İslamcı militanlar sonunda ülkede bir şeriat devleti kurulmasını sağladılar. Rusya, Çeçenistan'da savaşı kaybettikten sonra askerlerini tümüyle çekmiş ve radikal islamın daha fazla yayılmaması için Çeçen sınırını tampon bölgeye çevirmişti. Ancak Çeçenistan'da üslenen Vahabiler, sınırı geçerek komşu Dağıstan topraklarında eylem yapmaya devam ediyor.

DAĞISTAN
Vahabiler birçok köyü ele geçirerek bu bölgeleri kurtarılmış olarak ilan ettiler. İmamlar atayarak şeriat bölgeleri ilan ettiklerini İnternet aracılığıyla duyurdular. Savaşı kaybeden Dağıstan'daki yerel yönetimler, Rusya Başbakanı Sergey Stepaşin'e başvurarak, "Rus askerleri bizi koruyamıyor. Halka silah dağıtıp korucu sistemi kuralım. Yoksa darbeyle koltuğumuzu yitirmemiz ve islam devleti kurulması kaçınılmaz" uyarısında bulundular.

Eylül ayında Dağıstan'ın başkenti Mohaçkale'nin de ele geçirileceği bir darbe yaparak Çeçenistan-Dağıstan Birleşik Şeriat Devleti'ni kurmak istiyorlar. Dağıstan-Çeçenistan sınırında çıkan çatışmalarda hergün birkaç Rus askeri ölüyor. Rus savaş uçakları ve helikopterleri de Vahabiler'in üslerini aralıksız bombalıyor. Rus yetkililere göre, hergün onlarca Vahabi militan öldürülüyor. Rusya Genelkurmay Başkanı, bölgeye ek askeri birlikler gönderileceğini açıkladı.

ÖZBEKİSTAN
Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra özellikle Orta Asya'da tırmanışa geçen Vahabilik, Özbekistan'da İslam Kerimov rejimini devirmek için etkin bir faaliyet yürütüyor. Kerimov aldığı sert önlemlerle İslamcı militanları şimdiye kadar durdurmayı başardı. Yakalanan militanlar ülkede idam ediliyor.

TACİKİSTAN
İslamcı militanlara para akıtan Vahabiler, Kırgızistan ve Tacikistan'da da etkililer. Bu iki ülkedeki dinciler, şeriat sistemine geçmeyi düşünen Pakistan'ın da desteğini alıyor.

VAHABİLER NE YAPARLAR?
Vahabiler'in kökeni 18'inci yüzyılın ortasına dayanıyor. Sünn” mezhebinin Hanbeli kolundan olan Vahabiliğin kurucusu, Muhammed ibn Abdulvahab adlı din âlimi. Osmanlı'nın dağılma sürecinde Suudi hanedanıyla işbirliği yapan Abdulvahab, İngiliz ajanların da yardımıyla savaş verdi. Vahabiler Suudi Arabistan devleti kurulduktan sonra Suudi kralları Vahabiliği seçmiş ve tüm dünyada etkin olması için büyük paralar akıtmaya başlamıştı.

Çeçenler'den Afganistan'daki Taliban'a kadar birçok radikal grubun para kasası da Suudi Arabistan.

VAHABİLER NE YAPARLAR?
Vahabiler, islamı peygamber dönemindeki şekliyle yaşadıklarına inanıyor, "cihat" uğrunda diğer Müslümanlar'ı bile öldürüyor. Sakal traşı olmuyorlar, sigara ve diğer tütün ürünlerini içmiyorlar, dualarında sadece Allah'ın adını anıyorlar, camilerini minaresiz inşa ediyorlar, resimi yasaklıyorlar.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır