kapat

06.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Şeytan vaaz veriyor
Kimlik sorunu yaşayanlara aidiyet duygusu verdikleri için yeraltı dinleri İnternet'in derinliklerinde yaygınlaşıyor

Muammer ÖZDEMİR

mozdemir@sabah.com.tr

Son yirmi otuz yıldır en başta gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün dünyada yeni tarikatlar, birbirinden türeyen gizli dinler ve mezhepler yaygınlaşıyor. Zaman zaman toplu intiharlar, metroya yapılan sinir gazı saldırıları ve binlerce çiftin topluca evlenmesi gibi kitlesel olaylar meydana gelince hatırlanıyorlar, sonra gündem değişiyor, herkes işinin başına dönüyor. Ama bu tür yer altı dinleri derinlerden yaygınlaşmaya devam ediyorlar.

Gözüm üstünde!
İnternet, tabiatı gereği çok fazla denetlenemeyen bir medya. Hem teknik olarak denetlenmesi zor hem de bunun mekanizmaları oluşturulsa bile devletler eliyle Web'in gözetim altında tutulmasını etik açıdan doğru bulmayan çok yaygın bir kitle var. Zaten ABD hükümetinin gündeminde FIDNET adlı böyle bir proje var. Ama görünüşe bakılırsa hafifletilmiş dozda da olsa denetim en geç bir yıl içinde geliyor. Aslında İnternet çok renkli ve heyecan verici olmasını da bir anlamda her kafadan bir ses çıkabilmesine borçlu.

Normal şartlarda gizli toplantılarla ve en fazla birkaç sayfalık el ilanlarıyla iletişim içinde olan modern tarikatlar ve dinler de kuvvetli bir refleksle İnternet'in sunduğu imkanları keşfedip kullanmaya başlamışlar. Aralarındaki tek ortak nokta hepsinin de kendilerini "yeni dini hareket" olarak tanımlamaları.

Bir yandan haber grupları ve mesajlaşma listeleri aracılığıyla üyeler arasında haberleşme ve tartışma oturumları yapılırken diğer yandan Web sayfalarıyla yeni insanlar kazanmaya uğraşıyorlar. Tabi bir o kadar da karşı propaganda yapan site var. Bunların çoğu yasal kiliselerin başlattığı girişimler. Web'in kutsal bir atmosfer havasını hissettiremeyeceği için bu yöntemle yaygınlaşmalarının mümkün olmadığını savunuyor ama özellikle haber gruplarında bir kimlik ve alt kültüre aidiyet duygusu verildiği için kendini boşlukta hisseden yalnız insanların ilgisini çekebileceğinden endişeleniyorlar.

Online ayin
Şeytana tapanların çok sayıda Web sitesi var. Bunlardan en prestijli ve 'resmi' olanı http.//www.satanism.net Burada online ayinler bile yapılıyor. Bir başka Web sitesi ise Kudüs'ün doğu kapısına konmuş bir Web kamerası ile saniye saniye orayı gözetliyor. Amacı ise Mesih yeryüzüne indiğinde onu ilk görüp karşılayanlardan olmak. Hatta sitenin müdavimleri aralarında anlaşarak bilgisayarlarının başında nöbet bekliyorlar. Nöbet sırası kendisine gelsin gelmesin, sırf heyecan duyduğu için sabahlara kadar monitör karşısında Kudüs'ün doğu kapısını seyredenler var.

Bu sitenin adresi de http://www.olivetree.org Benzer bir şekilde İncil'de bahsi geçen canavarın yeryüzüne inişini gözleyen http://www.beastwatch.org ve kendilerine İsa'nın ordusu diyen ama yasal kilise ile hiçbir bağlantısı bulunmayan http://www.jesus.org.uk siteleri de var. Bu tür sitelerin en büyük takıntısı önümüzdeki yılbaşı.

İsa'nın doğumunun iki bininci yıldönümü ve yeni bin yıla girme anı olduğu için o gece mucizelerin gerçekleşeceğini ya da kıyametin kopacağını savunuyorlar. Bilgisayarlar ve tarihe duyarlı yonga içeren tüm sistemlerde potansiyel olarak meydana gelebilecek bir yazılım hatası olan 2000 yılı problemini bunun en önemli işareti olarak görenler de var. 2000'in yılbaşında meydana gelecek mucize ve felaketleri yorumlardan birbirleriyle şiddetli anlaşmazlığa da düşüyorlar. Sırf bu yüzden iki ayrı gruba bölünen tarikatlar var.

En çok ziyaret eden sitelerden biri Satanism.Net ama meşhur Scientology kilisesinin daha da çok ziyaretçisi var.

Adresi http://www.scientology.org olan sitede online bir kişilik testi yapıyorlar ama sonuçları online olarak göndermiyorlar. Tarikat üyelerinden biriyle yüz yüze görüşüp sonuçları ondan almanız gerekiyor.

Canlı sohbet
Ayrıca dilediğiniz an Chat oturumuna katılabiliyorsunuz. Sitede yazılanlara göre belli bir anda 13 bin kayıtlı Chat kullanıcısından bir kısmına ulaşabilirsiniz. Oturum hiçbir zaman sona ermiyor. İlk bakışta inanılmaz geliyor ama haber gruplarında alt.religion.scientology'nin popülerliği manken ve fotomodellerin grubu olan alt.supermodels'den bile daha fazla.

Şeytana tapanlar, Scientology'ye inananlar gibi dinler İnternet'i kullanarak eskisine göre daha etkili propaganda yapıyorlar. Canlı sohbet oturumları düzenliyor ve haber gruplarında her türlü soruyu cevaplıyorlar. Önümüzdeki yıl gerçekleşecek olan Web'i denetleme projesi FIDNET'ten onlar da nasibini alacak.


Copyright © 1999, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır