kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
SEDAT SERTOĞLU(ssertoglu@sabah.com.tr )


Dış politika

Bugün ile Eylül ayı sonu, yani Ecevit'in Washington'a yapacağı geziye kadar, eğer Kıbrıs konusunda kanallar işletilmezse, tatsız şeyler olacak..

Diplomaside "Back channels" denilen bir tabir vardır.. Washington'da Beltway'in altında yaşayan ve ABD başkentini 24 saatte 24 saat izleyen dostlarla konuştuk. Sorduk:

"Bu kanallar çalışıyor mu?"

"Hayır çalışmıyor" cevabını aldık..

"Peki ne olacak?" diye üsteledik..

"Tatsızlık çıkacak" dediler..

Türk-ABD ilişkilerinde hır çıkması, Ankara'nın da işine yaramaz, Washington'ın da.. Bu nedenle Türk ve ABD'li diplomatların buna mutlaka bir çözüm bulmaları gerekiyor.. Önlerinde iki aydan az bir süre kaldı..

İki ülke ilişkilerinin "Kıbrıs'a rehin hale getirilmesi" mantığa da aykırı bir davranış olmaz mı?

İki tarafı birbirine yaklaştıracak bir "Ortak zemin" bulunması için biraz daha gayret gösterilmesi, yani iki tarafın da yeni adımlar atmaları bile, herkese nefes aldıracak..

"Dediğim dedik, çaldığım düdük", bu konuda yapılmakta olan diplomaside geçerli bir yöntem olmaktan çıktı..

Bu iki ay içinde, en azından arka kanalların çalıştırılması iki ülkenin de çıkarınadır..

Bakü-Ceyhan masalı
Washington ile tartıştığımız bir başka konu ise, Bakü-Ceyhan konusu idi.. Ermeni lobisinin Kongre'deki girişimini Yahudi lobisi engelledi.. Yoksa, hat tarihe karışıyordu..

Ama öğrendik ki, Bakü-Ceyhan konusunda hiçbir ilerleme olmuyor.. Çalışma grubunun geçen hafta, bu konuda, Washington'daki temaslarında bir arpa boyu bile yol alınmamış..

ABD yönetimi hattı istiyor, ama para garantisi vermiyor.. Konsorsiyum yeterli petrol bulunmadığı gerekçesiyle yatırıma yanaşmıyor.. Bu durumda nasıl yapılacak bu boru hattı?

Rusya, şimdi Gürcistan üzerinden yeni bir doğalgaz hattı projesi ile ilgileniyor. Türkmen doğalgazını da buna eklemek istiyor.. ABD buna da sıcak bakıyor..

Azerbaycan'da 700 milyar metreküp doğalgaz bulundu. Hazar'ın bu tarafında üstelik.. Şimdi ne olacak?

Kazakistan petrolünü Novorossisk'e inderecek boru hattı seneye bitiyor. Bu petrolu Kazaklar, Bakü-Ceyhan'a vermiyor.. Vermeyince Azeri petrol oranı yetersiz kalıyor..

Dengeler tamamen altüst olmuş durumda..
Öğrendik ki, bu işi yüzlerine gözlerine bulaştıran bizim TPAO'nun sorumluları ve başta Metin Eral, Temmuz ayı tutmayınca, mutlaka yeni bir tarih saptamak isteyeceklerdir. Örneğin Osmanlı'nın kuruluş yıldönümü törenleri için Türkiye'ye gelecek Azeri ve Gürcistan liderleri ile yeni bir anlaşma imzalamak..

Yine görkemli törenler, yine imzaler, ama sonuç sıfıra sıfır elde var sıfır.. Ama bu işi bu hale getiren sorumlular koltuklarını koruyacakları için, gerçekler onlar için önemli değildir..

Gerçeklerin üstünü görkemli törenlerle örtmekte bizimkilerin hakkını kimse yiyemez.. Doğruları söylememekte, gerçekleri çarpıtmakta kimse bizimle başa çıkamaz evel Allah.. Epey deneyimliyiz bu konuda..

Bu iş, Demirel, Aliyev ve Şevardnadze'nin imzası ile olmaz.. Parayı nereden bulacak TPAO? Para dediğimiz öyle az buz bir şey değil.. Milyarlarca dolardan söz ediyoruz..

Para yok.. Kimse de vermiyor.. O zaman neyin başarısından söz edeceğiz, bu hazretler bir söylese de öğrensek..

Sayın Enerji Bakanı Cumhur Ersümer; bizim İstanbul'da bugün Ağustos ayının 4'ü.. Sizin Ankara hâlâ 12 Temmuz'a gelemedi mi? Kim sizi yanılttı çok merak ediyoruz.. Ve sizi böylesine yanıltan sorumlular niye hâlâ koltuklarında oturuyor? Bir zahmet Metin Eral isimli personelinizin odasına uğrayın da, kimlerle istişare ettiğini gözlerinizle görün... Bizden size dostça bir uyarı..

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.