kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ABD'li Koh "haddini aştı"
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Harold Koh'un güneydoğu ziyaretinde sarfettiği sözler iki ülke ilişkilerinde sıkıntı yarattı.

Türkiye, Koh'un tavırlarından duyduğu hoşnutsuzluğu Ankara'daki Amerikan Büyükelçiliği aracılığıyla Washinton yönetimine iletti ve "Daha dikkatli olsun, bunlar hassas konular. Hangi şartlar altında olursa olsun bu tavır kabul edilemez. Koh, ileri gitti" diye uyardı. Washington ise ilginç bir yanıt verdi ve "Göreve atandığından bu yana bu ilk ziyareti. Kendisi öğrenme ve tanıma sürecinde" dedi.

Diplomatik kaynaklar bu yanıta rağmen Türkiye'nin uyarısı ile ABD yönetiminin gerekli mesajı aldığı ve "bundan sonra daha dikkatli davranılacağı" görüşünü dile getiriyor.

Genelkurmay görüşmüyor
ABD'nin İnsan haklarından Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Harold Koh, John Shattuck'tan boşalan göreve atandı. Shattuck, sonuncusu 1998'de olmak üzere 3 kez Türkiye'yi ziyaret etti. Shattuck'ın ziyaret programlarında genellikle Genelkurmay Karargahında İkinci Başkan ile görüşme de yeralıyordu. Koh'un da böyle bir talepte bulunduğu ancak Genelkurmay Başkanlığı'nın yabancı heyetler ile görüşmeme kararı çerçevesinde bu talebin geri çevrildiği belirtildi. Üst düzey bir Dışişleri yetkilisi, "İnsan hakları ve demokratikleşme konusunu konuşmak istiyorlarsa muhatap Genelkurmay değil, Dışişleri ve siyasilerdir" diye konuştu.

Zırhlı ciple geziyor
Koh, Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır'ı kapsayan Güneydoğu gezisini 5 tonluk özel yapım zırhlı cip ile gerçekleştiriyor. ABD'nin Adana Başkonsolosluğu'na ait olan ve Türkiye'de sadece Cumhurbaşkanı'na ait bir benzeri bulunan Chevrolet marka cip, azametli yapısı ile gittiği her yerde vatandaşların ilgi odağı oldu. Cipin sürücüsü ise, aracın başından bir an olsun ayrılmadı. Özel yapım cipin her türlü arazi koşulunda hareket etme kabiliyetine sahip olduğu ve muhtemel saldırılara karşı zırhla donatıldığı öğrenildi.

Sibel YEŞİLMEN - Gürsel ESER (SHA)


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.