kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Af tatilden önce'
Başbakan Ecevit, af yasasının Meclis tatile girmeden önce çıkmasında yarar gördüğünü söyledi, Bahçeli'nin ise tasarıya ilişkin çekincesi olmadığını belirtti

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, affın TBMM tatile girmeden önce çıkarılmasında büyük yarar gördüğünü söyledi.

Başbakanlık'a dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ecevit, Abdullah Öcalan'ın bugün avukatları aracılığıyla yaptığı, "PKK'nın silah bırakması" ilgili çağrısı konusunda bilgisinin olmadığını bildirdi. Bir gazetecinin, Adalet Bakanlığı'nın af konusundaki çalışmasına MHP'nin bazı çekinceler koyduğunu belirtmesi üzerine de Ecevit, "Hayır. Bize hiç öyle bir çekince gelmedi. Sayın Başbakan Yardımcısı Bahçeli'nin de onayı ile tasarı hazırlandı" karşılığını verdi. Ecevit, "Ben, Meclis tatile girmeden önce çıkarılmasında büyük yarar görüyorum. Çünkü, affın lafı çıkınca onu fazla sürüncemede bırakmak sakıncalar doğurabilir. Gerçi, Meclis'in gündemi son derece de yüklü ve çok hızlı çalışıyor. Ama ben mümkünse tatilden önce çıkarılmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Koh'un gezisi
Başbakan Ecevit, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Harold Koh'un Güneydoğu gezisi konusunda "ABD, bizim müttefikimiz. Türkiye'nin güneydoğusu da önemli bir bölge. Belli ki orayı da ziyaret etmek istedi. Benimle de bir görüşmesi olacak" dedi.

Ecevit, İran'da tutuklu bulunan iki askerin durumuyla ilgili bir soruya ise şu karşılığı verdi: "Bildiğiniz gibi Dışişleri Bakanı bizim Dışişleri Bakanımıza bu konuyla yakından ilgileneceğine söz vermişti, ama maalesef şu ana kadar bir olumlu haber gelmedi. Bu nedenle çok üzgünüz. Aslında bu iki askerin herhangi bir kusuru olmadığı belli oldu. Bu bakımdan, özellikle sınır bölgelerinde karşılıklı olarak zaman zaman kasıtlı olmaksızın geçişler olur. Bunlar iki tarafın sınırlarındaki komutanlar arasında görüşülür tatlıya bağlanır. İran'ın bu işi sürüncemede bırakması çok üzücü."

S-300 füzeleri
Bir başka soru üzerine, Girit'e yerleştirilen S-300 füzelerinin kullanıma hazır hale geldiği şeklindeki haberleri kendisinin de dinlediğini bildiren Ecevit, "Onun dışında bir bilgim yok" dedi. Ecevit, bu durumun Yunanistan ile ilişkileri nasıl etkileyeceği yolundaki bir başka soruyu da şöyle yanıtladı: "Olumsuz etkilemeyeceğini umarım. Tabii Kıbrıs'ta konuşlandırılmamış olması iyi bir şeydir. Aslında, komşu ve NATO müttefiki iki ülkenin birbirlerine karşı böyle tedbirler alma ihtiyacı duymalarının hiç gereği yok, bence. Önemli olan iki müttefik ülke olarak barış içinde yaşamaları ve aralarındaki sorunları da diyalog yoluyla çözmeleridir."

Kutan affa hem karşı hem değil!
Kutan, affın mağdurlara sorulmasını isterken, düşünce suçlarının da affedilmesini istedi.

FP lideri Recai Kutan, af taslağını eleştirdi. Kutan, partisinin TBMM Grubunda yaptığı konuşmada, af konusunu DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in gündeme getirdiğini öne sürdü. Kutan, şunları söyledi: "Af konusunda ortalıkta dolaşanlara bakılırsa, hükümet düşünce suçlarını ve devlete karşı işlenmiş suçları dışarıda tutacak bir tasarı üzerinde çalışıyor. Mağdur ve yakınlarına sorulmadan çıkarılacak kanunun, yaraların onarılması ve toplumsal barışın tesisine yararı olmaz. Biz af kanununun çıkmasından yanayız. Ama bu af, asıl devlete yönelmiş suçları kapsamalı, düşünce suçlarını affetmelidir. Devlet bireylere değil de kendisine yönelen suçları affetsin."

Kutan MHP'ye de yüklenerek "Millete verdiği sözlerin tersini yapan MHP, FP'ye haksız bir şekilde ve çok ucuz bir uslup kullanarak kendisini temize çıkaramaz" dedi.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.