kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ANAP'ta af sıkıntısı
ANAP Grubu'nda milletvekillerinin af tasarısına tepkileri üzerine Mesut Yılmaz, "Af, DSP'nin değil, hükümetin çalışmasıdır. Ortaklarımızı rencide edecek açıklamalar yapmayın" diye uyardı

Şamil TAYYAR

ANAP Meclis Grubu dün basına kapalı yaptığı toplantıda, af taslağını tartışmaya açtı. Anayasa Komisyonu Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır, af taslağını anlatarak, af kapsamı dışında olan ve ceza indirimine giren suçlar hakkında bilgi verirken, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

"Devlet kendine karşı işlenen suçları affedebilir ama vatandaşa karşı işlenen suçları nasıl affeder? Dünyanın neresinde böyle bir uygulama var? Af çıkarsa, eşkıyalar dışarda mı kalacak? Katiller serbest mi bırakılacak? Af kimleri kapsıyor?" şeklindeki soruları yanıtlayan Yalçınbayır, "af yasası çıkarsa, 1974'teki gibi Anayasa Mahkemesi'nden döner ve genel affa dönüşür" endişesinin de haksız olduğunu vurguladı.

"DSP istiyor diye"
Agah Oktay Güner ise af taslağını "DSP'nin çalışması" olarak nitelendirdi ve isim vermeden Rahşan Ecevit'e yüklenerek "Sırf DSP istiyor, sırf bir hanımefendi istiyor diye af tasarısını çıkarmak istiyorsunuz. DSP'nin peşine takılarak nereye gideceksiniz? Daha önce ben burada konuştuğum zaman beni eleştirenler, Uluç Gürkan, Mesut Yılmaz'ın kulağını çekin, dediğinde böyle eleştiri yapmadılar" dedi. Güner, affa karşı olduğunu vurgulayarak "Af ıslah etmiyor. Cezaevlerine girenler ya PKK'lı ya Hizbullahçı olarak çıkıyor" diye konuştu.

Yılmaz'dan yanıt
ANAP lideri ise, tartışmaların sonunda kürsüye gelerek eleştirileri yanıtladı ve sadece Agah Oktay Güner'e doğrudan karşılık verdi. Yılmaz, "Af taslağını partilerarası mesele olarak görmek doğru olmaz. Bu tasarı, hükümetin ortak tasarısıdır, bu hükümet de Türkiye'nin hükümetidir, çok başarılı ve uyumlu bir şekilde çalışmaktadır. Bu taslağı bir hükümet sorunu haline getirmeden olgunlaştırmalıyız" dedi.

"Prensipte evet"
ANAP lideri, af taslağı konusunda Başbakan Ecevit'in bir-iki gün içinde yanıt beklediğini belirterek, şöyle dedi:

"Af taslağına prensip olarak katıldığımı ifade etmek istiyorum. İyi niyetle hazırlanmış bir çalışma. Ancak eksikler var fazlalıklar var. Bütün bunları çok yönlü olarak değerlendirmek lazım. Mesela, TCK'nın 312. maddesinin 1. fıkrası af kapsamında ama 2. fıkrası değil. Yarın yasa çıktığı zaman bu konu Anayasa Mahkemesi'ne gidebilir mi? Giderse Anayasa Mahkemesi'nden döner mi? 2. fıkra da af kapsamına girebilir mi? Bütün bu ayrıntıların değerlendirilmesi için partilerarası ortak bir komisyon kurulur, ortak metin hazırlanarak gündeme getirilir."

Yılmaz'ın bu ifadesi, "Erbakan uyarısı" olarak algılandı. Bilindiği gibi Erbakan'ın, TCK'nın 312. maddesinin 2. fıkrasına göre yargılaması sürüyor. Yılmaz, pişmanlık taslağını 55. hükümet döneminde hazırladıklarını, basın affı ile ilgili daha önce sınırlı bir düzenleme yaptıklarını belirterek, "Bu konuda zaten itirazlarımız yok. Özellikle terörle mücadele açısından pişmanlık yasasına acil ihtiyaç var. Onun için bu iki yasayı Meclis tatile girmeden önce bu ay çıkarabiliriz. Öğrenci affını da buna ekleyebiliriz" dedi.

Yılmaz, kısmi afla ilgili partilerarası çalışmanın kısa sürede tamamlanması halinde Meclis tatile girmeden ele alınabileceğini, aksi halde Ekim ayına sarkabileceğini bildirdi. Yılmaz, "Eğer kısmi afla ilgili çalışma yetişmeyip Ekim'e kalırsa, 29 Ekim'den önce mutlaka çıkarılmasını arzu ediyoruz" dedi. Yılmaz, Başbakan Ecevit'in bu konudaki talebini hatırlattı.

Ortaklarımızı eleştirmeyin
Yılmaz, hükümet ortaklarına ilişkin eleştirilere yanıt verirken, "Koalisyonda ANAP, DSP ve MHP diye ayrım yoktur. İcraatlar ortak yapılmaktadır. Çok uyumlu ve başarılı bir hükümet işbaşındadır. Ortaklarımızı incitecek, hükümetteki uyumu bozacak açıklamalardan kaçınmak durumundayız. Çünkü, Türkiye'nin böyle uyumlu ve başarılı bir hükümete ihtiyacı vardır, Türkiye'nin istikrarı için özenle hareket etmeliyiz" dedi.

Mutabık mıyız?
ANAP Lideri, konuşmasının sonunda, milletvekillerine, afla ilgili düzenleme konusunda iki kez "Mutabık mıyız?" sordu. Milletvekillerinin büyük bölümü "evet" diye karşılık verince Yılmaz, "Af yasasını en kısa sürede çıkarmaya çalışacağız" dedi.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.