kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gizli tuz alarmı
İngiliz bilimadamları, tansiyonumuzu fırlatan, kalbimizi tekleten tuzun tuzlukta değil yediğimiz besinlerin içinde saklandığını ortaya çıkardı

Hamburger tuz deposu
TAM 32 ülkede 10 bin denek üzerinde tuzun organizmaya etkilerini araştıran bilimadamları, yemeklere dışarıdan eklenen tuzdan çok, besinlerin içindeki gizli tuzun zararlı olduğunu açıkladı. Özellikle fastfood türü gıdaların içinde bulunan tuzun ciddi bir tehdit olduğunu vurgulayan bilimadamları, hazırladıkları raporda "Yemeklere sonradan eklenen tuz, bir günde vücuda giren tuz miktarının sadece yüzde 20'sidir" ifadesine yer verdi. Bilimadamları, sadece hamburger ve kızarmış patatesten oluşan bir öğle yemeğinin, 2.1 gram tuz içerdiğini vurguladı.

Türkiye tuz rekortmeni
RAPORDA ayrıca fastfood'daki gizli tuz oranının kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, kemik erimesi, astım, mide kanseri ve damar sertliğine neden olduğu açıklandı. Gelişmeler üzerine İngiliz hükümeti, 2000'den itibaren marketlerde satılan gıdalardaki gizli tuz miktarını kontrol edeceğini açıkladı. Bilimadamlarına göre, kadınlar günde en fazla 2 gram, erkekler ise 2.5 gram tuz tüketmeli. Oysa şu anda Avrupa ortalaması kadınlarda 3, erkeklerde 4.3 gram. Raporda ayrıca Türkler en çok tuz tüketen toplumlar arasında yer alıyor.

Jan DEVLETOĞLU / Londra


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.