kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Boş zaman işkencesi
Tatilde sırtüstü yatıp keyif çatmak, artık moruklarla, kırolara özgü... Genç, dinamik ve zenginsen boş zamanlarını uç sporlarla değerlendiriyorsun... Tıpkı geçen hafta İsviçre'de ölen 19 turist gibi... Allah korusun...

Geçen hafta İsviçre'de 45 kadar turist, bir uçurumun tepesinden kendilerini aşağı uçurumun dibine sallandırdılar. Dar kanyonda, güçlü bir akarsu akıyordu ve turist kafilesi dar kanyon boyunca yarım kilometre kadar bir mesafeyi, yürüyerek, emekleyerek, yüzerek katetmek istiyordu. Tam o sırada bir fırtına patladı, dar kanyonda su altı metreye kadar yükseldi ve 'Canyoning' denen bu sportif faaliyete kalkışan turistlerden 19'u boş zamanlarını heyecanla doldurma arayışını hayatlarıyla ödedi.

Peki, normal insanları hayatlarını riske atmaya iten bu 'uç sporlar-aksiyon turizmi' tutkusunun temelinde ne yatıyor. Kimi uzmanlar, bunu, "Modern dünyada günlük yaşamın görünüşteki tehlikesizliği insanlarda bir 'yaşantı' çılgınlığına yol açıyor" diye açıklıyor.

Buna göre, uç sporlar tutkusu, hayattan olabildiğince keyif almayı güden, bir hayat felsefesinin uzantısı. İlla eğlenmeliyim, zevk almalıyım diye hayatı kovalayan kişi bir süre sonra, illa başıma bir şeyler gelmeli, heyecanlar tatmalıyım demeye başlıyor. İstatistikler bu açıklamayı doğruluyor. Avrupa'da aksiyon turizmi müşterilerini, toplumun iyi kazanan, 20-35 yaşlarında, aylık geliri 2-4 bin dolar civarında olan katmanlarından oluşuyor. Ve sayıları her gün artıyor. Almanya'da son iki yılda bu tür turistik faaliyet ve aktivitelere katılan kişilerin sayısı yüzde 20 civarında artmış. 1990'da dünyada ancak her on turistten biri heyecan turizmi yapıyordu. Uzmanlar 2010 yılında her üç turistten birinin heyecan turisti olacağını söylüyor.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.