kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sinema okuma zamanı
Atilla Dorsay eşsiz bir başvuru kaynağı niteliğindeki yüzyılın yönetmenleri, filmleri, oyuncuları kitapları dizisini '100 Yılın 150 Oyuncusu'yla tamamladı

İNSAN kolay kolay bir camianın 'duayeni' olmuyor. Örneğin, Atilla Dorsay, Türk sinema yazarlarının bir numaralısı ise, bu söylendiği kadar kolay olmuyor, emek vermek gerekiyor. Sadece, on yıllar boyu gazete sütunlarından geniş sinema sever kitleleri eleştirileriyle yönlendirmek de yetmiyor.

***

Bu payeyi hakedecek bir yazarın, örneğin Dorsay'ın yaptığı gibi, 1995 yılında okurlarına ve kamuoyuna, 'Ben 2000 yılına kadar, size bu yüzyılda sinemanın ve özelde Türk sinemasının tarihi gelişimini ortaya koyan yapıtlar sunacağım' diye bir söz vermesi ve bunu tutması gerekiyor.

Bu kitaplarla birlikte o yazarın yayımladığı kitap sayısı 24 gibi kayda değer bir rakama erişirse, işte o zaman söz konusu yazar, bir 'referans kaynağı'na dönüşüyor. Uzaydan gelseniz ve Türkiye'de sinema hakkında konuşacak birini arasanız, karşınıza önce Atilla Dorsay'ın adı çıkıyor.

Eşsiz başvuru kaynağı
Atilla Dorsay'ın Remzi Kitabevi'nden çıkan '100 Yılın 150 Oyuncusu' adlı kitabı söz konusu. Dorsay, 95'te '100 Yılın 100 Yönetmeni' adlı kitabını yayımlamış ve bu dizi devam ettireceğini açıklamıştı. 96'da '100 Yılın 100 Filmi' çıktı, 97'de Türkan Şoray parantezini açtı Dorsay, 'Sümbül Sokağın Tutsak Kadını' yayımlandı ve nihayet 99'da Dorsay'ın en sevdiği çalışması '100 Yılın 150 Oyuncusu' çıktı.

Kitapta Dorsay, kendi seçimiyle 100 yılın en önemli 150 oyuncusunu tespit etmiş ve belli ki, bu tespitten sonra her biri için oturup ayrı ayrı bir portre kaleme almış.

Ve bu çaba eşsiz bir başvuru kitabı olan '100 Yılın 150 Oyuncusunu' aynı zamanda roman gibi okunabilecek bir edebi eser haline getirmiş. Herkesin evinde bulunmalı.

Duayen'i tanıyalım
Atilla Dorsay, İzmir doğumlu, Galatasaray Lisesi ve Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Bölümü mezunu. 1966'dan beri sinema yazarı. Bugüne kadar toplam 24 kitabı yayımlandı. 1985'ten, TRT ikinci kanalı kurulduğundan beri burada sinema programları yapıyor. Dorsay bir anlamda Türkiye'nin sinema elçisi. Dünyanın en saygın yabancı dergi ve kataloglarına Türk sineması hakkında makale ve bölüm yazıları yazıyor. International Film Guide'da Türkiye maddesini 10 yıldır o yazıyor. Asya'nın en büyük sinema dergisi, İngilizce yayınlanan Cinemaya'ya Türk filmi eleştirileri yapıyor.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.