kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cuma günü grev var!
Türk-İş Yönetim Kurulu, Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nı protesto için 1 gün işe gitmeme kararı aldı. Eyleme Emek Platformu da destek verdi

Nevin BİLGİN

İşçi kesimi, 6 Ağustos'ta genel greve gidiyor. Hükümetle uzlaşma noktasına gelen Türk-iş yönetimi, konfederasyon içinden ve dışından gelen tepkiler karşısında Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nı protesto etmek amacıyla 6 Ağustos'ta bir gün süreyle iş bırakma kararı aldı. Sosyal tarafların temsicilerinden oluşan Emek Platformu da, kararı destekledi.

Emek Platformu'na bağlı sendika ve konfederasyonlar bugün Ankara, İstanbul, izmir, Kocaeli, Adana olmak üzere bütün illerde oturma eylemi başlatacak, ayrıca TBMM'de görüşmeler izlenecek, milletvekillerine mektup gönderilecek ve üretimden gelen gücün kullanılması sağlanacak. İş bırakma eyleminin yasal sınırlar içinde yapılacağı bildirildi. Buna göre grev yasağı bulunan işkolları ve işyerlerinde eylem yapılmayacak.

Türk-iş Genel Başkanı Bayram Meral, Yönetim Kurulu'nun eylem kararını dün Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'a bizzat görüşerek, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a da telefon konuşmasıyla iletti. Çalışma Bakanı Okuyan, kararı eleştirerek, "Genel grev kararı alan sonucuna katlanır. Parlementonun iradesine sokaktan müdahale olmaz" dedi.

Türk-İş'te çatlak
Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun geçen hafta yapılan kararında Petrol-iş, Deri-iş, Kristal-İş, Harp-İş, Hava-İş, Basın-İş, TÜMTİS, Liman-İş, Tez-Koop-İş'ten oluşan 9 sendika Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'na ve uluslararası tahkime karşı çıkarak eylem kararı alınmasını istedi. Ancak, Başkanlar Kurulu'ndan eylem kararı çıkmadı. Daha sonra toplanan Emek Platformu'nda, Türk-iş Genel Başkanı Bayram Meral'in hükümetle yaptığı görüşmenin ardından 58-60 emeklilik yaşını desteklemesi DİSK Başkanı Vahdettin Karabay ve KESK Başkanı Siyami Erdem tarafından eleştirildi. Karabay, toplantıyı terkettiği için, toplantıda karar alınamadı. Türk-iş'e bağlı 9 sendika da dün ortak bir açıklama yaparak Türk-iş yönetiminin hükümetle uzlaşmasına karşı çıktı ve Türk-iş yönetiminin "mücadeleden vazgeçtiği yöndeki" tavrı sert bir şekilde eleştirildi.

Açıklamada, Bayram Meral'a çağrı yapılarak "Konfederasyon genel başkanımızın son günlerde kamuoyunda oluşan güvensizlik intibaını yokedici yöndeki açıklama ve tavırlarda bulunmasını, Emek Plotformu'nun öncülüğü görevini daha da sağlamlaştırarak sürdürmesini gerekli bulmaktayız" denildi.

33 sendikaya iletildi
Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral, bağlı sendikalardan gelen baskılar ve bu yıl sonunda yapılacak Türk-iş Olağan Genel Kurulu'nu da gözönünde bulundurarak, öğleden sonra Yönetim Kurulu'nu topladı.

Toplantıda, geçen hafta Başkanlar Kurulu'nda alınan "üretimden gelen gücün kullanılması kararı" kabul edilerek, eylemin 6 Ağustos'ta bir günlük iş bırakma şeklinde gerçekleştirilmesi benimsendi. Sendikalara gönderilen yazıda ise şöyle denildi:

"Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nın ülkemizin, çalışanların ve emeklilerin kazanılmış haklarının korunacak biçimde değiştirilmesi, iş güvencesi ve sendikal güvencenin getirilmesi, uluslararası standartlara uygunbir işsizlik sigortasının kabul edilmesi, uluslararası tahkimin ve özelleştirmenin önlenmesi amacıyla hükümet nezdinde çeşitli temaslarda bulunmuştur. Ancak bu konulardaki haklı taleplerimiz yerine getirilmemiş, hükümet yetkililerince oyalama taktiğine başvurulmuş ve bu nedenle hükümetle istenilen noktaya varılamamıştır. Bu koşullarda üretimden gelen gücümüzün kullanılması kaçınılmaz olmuştur."

Emek Platformu
Türk-İş, Hak-iş, DİSK, KESK, Türkiye Kamu-Sen, Memur-Sen, Türkiye İşçi Emeklileri Cemiyeti, Tüm işçi Emeklileri Cemiyeti, Tüm Bağ-Kur Emeklileri Derneği, TMMOB, TÜrk Dişhekimleri Birliği, Türkiye Eczacılar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Tüm Veteriner Hekimleri Birliği, TÜRMOB'dan oluşan Emek Platformu Başkanlar Kurulu da, bugün Ankara, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Adana olmak üzere oturma eylemi yapılması kararı aldı. Platform temsilcileri, milletvekillerine de Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'nda gerekli değişikliğin yapılması için mektup gönderilmesini kararlaştırdı.

Hayat duracak
6 Ağustos'ta yapılması planlanan, 1 günlük genel grev, başta İstanbul'da ve Ankara olmak üzere, tüm Türkiye'de hayatı durduracak. Türk-İş ve KESK tarafından alınan genel grev kararı ile, haberleşme, temizlik, ulaşım gibi birçok bölümde çalışan işçi ve memurlar işe gitmeyecek. Ulaşım ve haberleşmede aksaklıkların yaşanacağı eylem günü, işçilerin eylem yaptığı yerlerdeki trafik akışının durması da özellikle İstanbullular'ı etkileyecek.

Bakan Okuyan tepki gösterdi
Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan da, Türk-iş'in eylem kararını eleştirdi. Okuyan, Meral'in daha önce tasarıyı yüzde 95 desteklediğini açıkladığını belirterek, "Bu süre içinde ne değişti de Meral, fikir değiştirdi. Genel grev yasal değil. Böyle bir karar alan, sonuçlarına da katlanır. Artık, bu bizim bakanlığımızı değil, İçişleri Bakanlığı'nı ilgilendirir. Parlementonun iradesine sokaktan müdahale olmaz" dedi.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.