kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hayatınızı kurtaran 10 saniye
FİA Uluslararası Otomobil Federasyonu normal şartlarda (kurallara duyarsızlık hariç) Avrupa'daki hayati kazaların sebebini özetledi

İSOK'da (İstanbul Otomobil Kulübü) ülkemizde "arka koltuklarda da emniyet kemeri kullanalım" kampanyası başlatıyor

Bu kampanyanın dört temel mesajı var:

* Otomobilinizde küçük bir çocuk varsa, onun arkaya takılan çocuk koltuğunda güvenli bir şekilde bağlı olmasına özen gösterin.

*Kaza halinde, beyin sarsıntısını önlemek için koltuklardaki başlıkların düzgün şekilde ayarlanmış olmalarına özen gösterin.

* Otomobilinizi hareket ettirmeden önce, hem öndeki, hem arkadaki yolcuların emniyet kemerini bağlamış olmalarına özen gösterin.

*Bütün eşyaların bagaja konmuş olmasına, kabinde başıboş eşya bulunmamasına özen gösterin.

Güvenli koltuk yaşam kurtarır
Düşük hızda oluşan bir kazada, arkadaki koltuğuna güvenli bir şekilde bağlanmamış olan çocuk, büyük bir güçle otomobilin ön koltuğuna fırlatılır. Örneğin, 50 kilometre hızla giderken olan bir kazada, dört yaşındaki bir çocuk, 400 kiloya eşit bir güçle öne fırlar. Bu güç, küçük bir filin ağırlığına eşittir.

Uygun şekilde kullanılan bir çocuk koltuğu, olabilecek ölümcül yaralanmaları %, ciddi yaralanmaları % oranında azaltır.

Avrupa otomobil kulüpleri, aileleri, çocuk koltuğunu arkaya takmaları konusunda uyarmaktadır. Özellikle çocuğun ters oturacağı şekilde tasarlanmış koltuklar, ön yolcu koltuğunda da hava yastığı olan otomobillerde asla ön yolcu koltuğuna yerleştirilmemelidir. Bir kaza anında acılan hava yastığı çocuk koltuğunun arkasına hızla çarparak çocuğun ciddi, hatta ölümcül şekilde yaralanmasına neden olur.

Çocuk koltukları pek çok tipte yapılmaktadır. Önemli olan nokta, çocuğunuzu en iyi koruyabilecek modeli kullanmanızdır.

Hatırlanması gereken önemli noktalar :

* Otomobilinizdeki ve çocuk koltuğundaki hava yastığı uyarılarını dikkatle okuyun.

*Yalnızca onaylanmış modelleri satın alın.

*Çocuk koltuğu, çocuğunuzun boyuna ve kilosuna uygun olmalı.

*Çocuk koltuğu alacağınız zaman, çocuğunuzu da yanınızda götürün ki, kendisine uyan boyu ve rahat edebileceği modeli deneyebilsin.

*Bir kazadan sonra, çocuk koltuğunu mutlaka yenisiyle değiştirin.

Öldürücü bagaj
50 kilometre hızla giderken, bir duvara veya ağaca çarptığınızı düşünün. Çarpmadan 0.015 saniye sonra hava yastığınız tamamen şişmiştir, emniyet kemeriniz sağlam bir şekilde sizi koltuğunuzda tutmaktadır, kazadan yalnızca ufak bir sarsıntıyla kurtulmanız güzel bir şeydir.

Ama 0.14 saniye sonra, genellikle arka camın içinde duran harita kitabınız size bir darbe indirir. O anda otomobiliniz hemen tümüyle hareketsiz olduğu halde, hava yastığı veya emniyet kemeri gibi bir engelle karşılaşmayan harita kitabınız, hala 50 kilometre hızla yola devam etmektedir. Aslında 2 kilo ağırlığında olan kitap, 50 kiloyu aşan bir güçle başınızın arkasına çarpar.

Kabinin içinde güvenli bir şekilde yerleştirilmemiş başıboş eşyalar yalnızca bir kaza anında değil, sert bir frende de öldürücü bir mermi haline gelebilir. Örneğin, 50 kilometre hızda, aslında 45 gram ağırlığındaki bir şemsiye, sert bir frende, bir çekiç kadar etkili olur.

Kabin içinde iyi yerleştirilmemiş başıboş eşyaların yaratabileceği yaralanmaları önlemek için, aşağıdaki önlemler alınmalıdır :

* Her türlü eşyanın (hiçbir ağırlığı olmayanlar da dahil) otomobilin içinden alınarak bagaja yerleştirilmesine özen gösterin.

*Eşyaları bagaja koyarken bagajın dibinde arka koltuğun sırtına yaslamaya özen gösterin. Bir kaza halinde arka koltuğun sırtı bir engel görevi görerek eşyaların hareket ve hız kazanmasını önler.

*Bagajı yerleştirirken, ağır eşyaların alta konmasına özen gösterin.

*Bagajdaki eşyaların üstünü her zaman bir battaniye ile örtün veya küçük eşyaları bagajdaki özel ceplere koyun, olmazsa, bir file veya torbaya koyup dağılmayacağı şekilde sıkıştırın.

*Arka koltukta yolcu yoksa, emniyet kemerlerine (mümkünse çaprazlama) bağlayın. Bu işlem, koltuğun arkalığına ek bir güç sağlar ve bagajdaki eşyaların arkalığı delerek öne gelmesini engeller.

FİA Uluslararası Otomobil Federasyonu ( trafik kaidelerini koyan ve dünyada otomobille ilgili en büyük karar mercii) "Hayatınızı Kurtaran 10 Saniye" adı altında Avrupa Birliğinde bir kampanya düzenledi. Bu kampanyaya, konuyla ilgili destek verenler arasında otomobil sporunun Michael Schumacher ve Carlos Sainz gibi ünlüleri de var. Bu kampanyayı ülkemizde kamuoyuna basın vasıtasıyla duyurma ve yaymaya çalışmayı da İstanbul Otomobil Kulübü görev bildi. Bu kampanya, yaşamsal bir mesaj içeriyor ve şöyle: Her gün birkaç dakikalık bir dikkat ve özen, birçok hayat kurtarabilir. Ön koltuklarda emniyet kemeri kullanmanın faydaları bugün artık kanıtlanmıştır. Şimdi sıra, bu kemerlerin arka koltuklarda da kullanılmasının gerekli olduğu konusunda insanları inandırmaya geldi. Hepimiz her yolculukta bunları kullanmayı alışkanlık haline getirebilirsek, her yıl yitirilen binlerce yaşamı kurtarmak mümkün olacaktır. Bu mesajı hep birlikte yaymaya çalışalım :


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.