kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Faizin stopaj kâbusu
Stopajın yüzde 15'e yükseltileceği söylentisi bile faizi 4 puan artırdı. Repodaki yüzde 6.6'lık stopajın 15'e çıkması bileşik bazda 20 puanlık maliyet getiriyor

Dün piyasa tersten esen rüzgârla sersem oldu. Önce mevduat ve repo faizindeki stopajın yüzde 15'e çıkarılacağı söylentisi, ardından petrol zamının etkisiyle yüzde 4 olarak açıklanan Temmuz enflasyonu piyasanın dengesini bozdu. Yüzde 92.50 civarındaki bono faizi dün 4 puan artarak yüzde 96.50'nin üzerine tırmandı. Bu arada stopaj tedirginliği Hazine faizine de yansıdı. Dün yapılan 23 Ağustos 2000 vadeli tahvil ihalesinde ortalama faiz yüzde 95.5'e kadar çıktı. Aynı tahvili Hazine iki hafta önce yüzde 91.03 bileşikten satmıştı. Piyasadaki sıkıntıya rağmen ihaleye 1 katrilyonun üzerinde teklif geldi. Bunun nedeni Hazine'nin Ağustos'ta yapacağı borçlanmanın büyük kısmını piyasanın sevmediği kuponlu tahvillerle gerçekleştirecek olmasıydı.

Stopajın etkisi
Repodaki stopaj kesintisi yüzde 10'luk fonla birlikte şu anda yüzde 6.6. Mevduatta da yüzde 13.2. Stopaj yüzde 15'e, yani fonla birlikte yüzde 16.5'e yükseltildiğinde maliyetlerde küçük (!) bir oynama oluyor.

Şu anda reponun net faizi yüzde 68 civarında. Brütü (kesintiden önceki hali) yüzde 72.50'ye denk geliyor. Bileşiği yüzde 106 civarında. Repo stopajının yüzde 16.5'e çıkması halinde, net yüzde 68'lik faizin brütü yüzde 81.50'ye bileşiği de yüzde 125.5'e çıkıyor. Maliyet bileşikte 20 puan artıyor. Maliyetin aynı kalması için müşterin parasını yüzde 61'den repo yapmak için ikna olması gerekiyor!

TL mevduatındaki stopajın 3 puan artırılmasının yarattığı maliyet ise 7 puan.

Sonuç itibariyle TL kaynağındaki bu artışın söylentisi bile kamunun borçlanma faizine yansımış görünüyor.

Ekimden önce dış borç arayışı
HAZİNE 2000 yılı sorunu nedeniyle erken kapanması beklenen yurtdışı piyasalarda tahvil ihracı için zemin yokluyor. Türkiye'nin ABN Amro ve Deutsche Bank liderliğinde en az 300 milyon euroluk tahvil ihracı için hazırlık yaptığı belirtiliyor. Bu yıl Eylül ve Ekim'de tahvil piyasaların çok yoğun geçeceğini öngören Hazine'nin piyasaların göreceli olarak sakin olduğu Ağustos ayında olası bir dış borçlanmanın yapılıp yapılamayacağını araştırmaya başladığı ifade ediliyor.

NADİN TAŞCIOĞLU


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.