kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Cep'te 3 lisans verilecek
Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, cep telefonunda iki yerine üç yeni lisans vereceklerini söyledi. Öksüz, şebeke sayısının artmasının lisans değerlerini düşürmeyeceğini belirtti

Cep telefonunda yaşanan hızlı gelişme beraberinde yeni imkânları da getiriyor. Ulaştırma Bakanlığı tarafından açıklanan ve biri özel sektöre diğeri Türk Telekom'a verilmesi planlanan iki yeni GSM lisansının sayısı üçe yükseldi. Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, üç yeni lisansın verilebileceğini, bunun daha önce özel sektöre verilecek lisansın değerini etkilemeyeceğini ifade etti.

Turkcell'in Kıbrıs'ta faaliyete soktuğu KKTCell şebekesinin açılışına katılan Ulaştırma Bakanı Öksüz, özel sektöre bir yerine iki GSM 1800 lisansı verilmesini planladıklarını, Türk Telekom'a da verilecek olanla birlikte Türkiye'de faaliyet gösteren şebeke sayısının beşe yükseleceğini belirtti.

'Değer düşmez'
Türkiye'de daha fazla hizmete ihtiyaç olduğunu söyleyen Bakan Öksüz, ikinci lisansın ilkinin değerini etkilemeyeceğini de açıkladı. Daha önce özel sektöre verilecek lisans için Değer Tespit Komisyonu 650 milyon dolar fiyat belirlemişti. Lisans sayısı artınca, Komisyon tarafından tekrar değer çalışması yapılacak. Öksüz, 1999 yılı sonuna kadar ihalenin yapılacağını ve lisansların verileceğini de sözlerine ekledi.

Yeni GSM 1800 cep telefonu lisansı için büyük gruplar talip olmuştu. İlgilenen gruplar arasında Koç, Sabancı, Doğuş, Süzer ve Garipoğlu hatta Turkcell'de büyük ortak konumunda olan Çukurova bulunuyordu.

Telekom uzmanları tarafından yapılan değerlendirmeler ise bir an önce lisansların verilmesi yönünde. Çünkü zaman geçtikçe hem rakip operatörlerin abone sayısı artıyor, hem de ortaklık kurmak isteyen yabancıların paraları başka ülkelerdeki operatörlere gidiyor.

KKTCell'e 3 günde 2 bin abone
Turkcell uzun çabalardan sonra yurtdışı şebekelerine bir yenisini daha ekledi. Kıbrıs'ta Ağustos başından itibaren faaliyete geçen Kuzey Kıbrıs Turkcell (KKTCell), 3 günde 2 bin abone kazandı. Kıbrıs için uygulanan özel bir kampanya ile 15 gün süre içinde KKTCell'i tercih edeceklere bedava hat ve kart veriliyor. KKTCell için 20 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını açıklayan Turkcell Genel Müdürü Cüneyt Türktan, 100 bin abone kazanmayı hedeflediklerini ifade etti.

KKTCell'in açılışına Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ve Başbakan Dr. Derviş Eroğlu, Türkiye'den ise Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz ve üst düzey bürokratlar katıldı. Cumhurbaşkanı Denktaş yatırımları gurur ve sevinçle karşıladıklarını belirtirken, Başbakan Eroğlu ise tatlı bir rekabet içinde hizmetlerin sürekli daha iyiye gitmesini beklediklerini ifade etti.

Yatırımlara devam
Kıbrıs'ta gecikmiş de olsa ikinci şebekenin faaliyete geçmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu söyleyen Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz de kendi bakanlığı ile ilgili konularda Kıbrıs'a öncelik verileceğini dile getirdi ve "Gerek limanların düzeltilmesi ve yenilerinin eklenmesi gerekse Güzelyurt'u Magosa'ya bağlayan tren yolunun yapılacağını söylemek istiyorum" dedi.

Türkiye'deki abone sayısı 4 milyon 100 bine ulaşan Turkcell, Kıbrıs'ta yaptığı yatırımla birlikte yurtdışında faaliyet gösteren dördüncü şebekesini hizmete sokmuş oldu. İlk olarak 1996 yılının Aralık ayında Azerbaycan'a yatırım yapan Turkcell daha sonra 1997'de Gürcistan, 1999'da Kazakistan ve son olarak da Kıbrıs'taki şebekeleri devreye soktu. Yabancı operatör sayısının artacağını belirten Turkcell yetkililerine göre şimdi sırada Karadeniz'in kıyısındaki ülkeler var.

227 bin kişinin yaşadığı Kuzey Kıbrıs'ta 128 bin sabit hatlı telefon, 50 bine yakın cep telefonu abonesi bulunuyor. 100 bin abone kapasiteli KKTCell'de çalışan sayısı şu anda 55. Cep telefonunda şimdilik Telesekreter ve SMS (Kısa mesaj) servisleri verilebiliyor.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.