kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tahkim turları
Uluslararası Tahkim'in yolunu açan Anayasa değişikliğine ilişkin teklife FP ve DYP'den destek için Başbakan Yardımcısı Özkan devreye girdi

Uluslararası tahkime olanak sağlayan Anayasa değişiklik teklifinin Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi için Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan devreye girdi. Özkan, teklif üzerinde uzlaşma sağlamak amacıyla FP ve DYP Genel Başkanlarıyla görüştü. İki partinin öne sürdüğü şartlar karşısında teklif metninde değişiklik yapılması gündeme geldi ve değişiklikleri belirlemek üzere bir partilerarası komisyon kuruldu. Özkan görüşmelerinin ardından "Genel olarak Meclis gündemini konuştuk. Bir uzlaşma bulunabilir" diyerek umutlu olduğunu dile getirdi.

Kutan'la görüştü
Özkan, önceki akşam FP Genel Başkanı Recai Kutan'la biraraya geldi. Görüşmede Kutan'ın "Düşünceye de uluslararası tahkim gerekir" diyerek sitem ettiği öğrenildi. Kutan, imtiyaz sözleşmelerinde Danıştay denetiminin devam etmesini istedi.

Hüsamettin Özkan, dün de DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'le görüştü. Çiller'in görüşmede tahkime destek olmak için 4 şart öne sürdüğü öğrenildi. DYP'nin önerge haline getirip Meclis Başkanlığı'na sunduğu şartlar şöyle sıralanıyor: "1-İç tahkim sorunları dış tahkime götürülmemeli. Türk devletinin bir Türk şirketiyle yaptığı tahkim niye uluslararası tahkime gitsin. 2- İletim alanında faaliyette bulunanlar bu sözleşmelere taraf olmasın. 3- Anayasa'daki imtiyaz kuralına açıklık getirmek lazım. 4- Özelleştirme, devletleştirme ile bağdaşmaz. Devletleştirme sadece harp hali için getirilsin."

Yasa değişiyor
Özkan'ın yaptığı görüşmeler sonucunda Anayasa değişiklik teklifinin Genel Kurul'da önergelerle değiştirilmesi benimsendi.

Teklifteki "yerli firmaların kendi aralarında veya devletle yaptıkları işlerden ötürü uluslararası tahkime gitmesi"ne olanak veren hükmün değiştirilmesi bekleniyor. Bu hükme muhalefet partilerinin yanı sıra DSP ve MHP milletvekilleri de soğuk bakıyordu. FP'nin Danıştay denetimine ilişkin isteğinin ise karşılanması güç görünüyor.

Dün toplanan Danışma Kurulu'nda iktidar partileri tahkim konusunu gündeme getirmediler. Özkan'ın temasları tamamlandığı için tahkimin bugün yeniden toplanacak olan Danışma Kurulu'nda ele alınması kararlaştırıldı. Danışma Kurulu, uluslararası tahkim yasasının yanı sıra, sosyal güvenlik reformu için de takvim belirleyecek.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.