kapat

04.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Önce ekonomi'
Maliye Bakanı taviz verdiğini iddia eden kesimin durumunun iyi olduğunu savundu ve "Ekonomiyi düşünmek zorundayız" dedi

Maliye Bakanı Sümer Oral, vergi yasalarında değişiklik yapan tasarının, ekonomiyi rahatlatma amacına dönük olduğunu söyledi. "Türkiye'de şu anda öncelikli konu vergi değil ekonomidir" diyen Oral, "Taviz verdiğini iddia eden kesimin durumu her şeye rağmen iyi, ancak Anadolu'da ve KOBİ'lerde durum hiç de iç açıcı değil" değerlendirmesini yaptı.

"Gelir Vergisi'ndeki oran indirimi ile Geçici Vergi'deki beyanname dönemi için tedrici bir geçiş dönemi öngörülmeliydi" diyen Oral, şöyle devam etti: "Geçen yıl çıkarılan 4369 sayılı yasanın gelir arttırıcı araçları gelirleri arttırmadı. Gelir Vergisi tarifesini yüzde 40 iyileştiren hüküm ise hemen yürürlüğe girdi. Vergi ekonomiye duyarlı olmak zorundadır. Gazetelerde, şu kadar fabrika kapandı, şu sektör isyanda haberleri çıkıyor. Bunları görmezlikten gelemezsiniz. Önce ekonomiyi düşüneceksiniz."

Mali milat ve gelirin tanımının 3 yıl süreyle ertelenmesinin de gerekçesini açıklayan Oral, şöyle konuştu: "Mali milatla bazı değerler ekonomiye girmedi. Bir takım kaynakların ekonominin emrine girmediği iddiası da yaygın. Ekonomide bir durgunluk var. Gayrimenkul ve araba alım-satımlarında nereden buldun diye bir endişe yaratıldı. Kafalarda bir karışıklık olmadığını iddia edebilir misiniz? En güzel elbiseyi de alsanız, üstünüze oturmalı. Kaynaklar ekonomiye gelmiyor. Gelecek diyorsanız hadi getirin bakalım. İncelemelerin oranı da yüzde 2-2.5 ise bir süre sonra ondan da korkulmaz."

Kritik kararlar
Maliye'nin, 4369 sayılı yasada değişiklik yapılma ihtiyacı ortaya çıkmasa dahi Gelir Vergisi oranlarının geçici süreyle yeniden arttırılmasını uzun süredir planladığı anlaşıldı. 1999'da Gelir Vergisi oran indirimlerinin yarattığı kaybın 1 katrilyon liranın üstünde olduğu, aradaki açığın ise Geçici Vergi ile telafi edilemediği ortaya çıktı. Maliye hafta sonunda hisse senedi değer artış kazançları ile devlet iç borçlanma senetlerinin vergilendirme tekniğini tartıştı. Maliye, devlet iç borçlanma senetlerinin, Geçici Vergi karşısında değerinin rayiç bedel olmaması halinde 1 katrilyona yakın gelir kaybı olacağını hesapladı.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.