kapat

02.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Karaktere uygun meslek
Üniversite sınavının sonuçları açıklandı, meslek ve okul seçimi dönemi başladı. Şimdi yapmanız gereken, yetenek ve ilgilerinizi işin gerekleriyle bütünleştirmek

AÇIL SEZEN

Büyük heyecanda sona bir adım daha yaklaşıldı ve geçen hafta üniversite sınavının sonuçları açıklandı. Şimdi gençleri yepyeni ve belki de daha zorlu bir sınav bekliyor. Çünkü değişen sistem, gençlere geleceklerini yönlendirecek mesleği seçme imkanı veriyor. Bu, bir insanın yaşamında kendi kendine verdiği en önemli karar.

Seçim öncesinde yapılması gereken en önemli şey kendini tanımak. Gelecek, kendi karakterini, yapısını, yatkınlıklarını ve önceliklerini bilen gençler için daha parlak. Çünkü mesleğini kendi ilgi ve yeteneklerine göre seçenler işlerine severek eğilebiliyor. O zaman verimliliklerinden yükselme hızına, insanlarla ilişkilerinden kazandıkları paraya kadar her alanda "mutluluğu" yakalayabiliyorlar.

Kim yönlendirecek?
Peki gençler kendilerini nasıl tanıyacak? Bu noktada çok da yakın olmadığımız bir kavram ortaya çıkıyor: Rehberlik ve danışmanlık. Gençlerin kendilerini tanımlayabilmeleri için envanterler hazırlayan, bilimsel metodlarla uygun meslekleri belirleyen, fakülte seçiminde yardımcı olan kuruluşlar var. Bunlar üniversite öncesinde iyi bir yönlendirici olabilir.

Eğer imkanlarınız buna elvermiyorsa, okullardaki ya da dersanelerdeki danışmanlık servislerini kullanın. Bir uzmanın görüşü, ufkunuzu genişletir. Okulunuzda da bu imkana sahip değilseniz, ÖSYM'nin sizlere gönderdiği kılavuzları okuyun. Dili biraz ağır olsa da, içinde tüm mesleki bilgileri ve giriş prosedürünü bulabilirsiniz. Bu kılavuz, seçim sırasında çok önemli olan öğrenci seçme ve yerleştirme sistemini tanımanız açısından da çok faydalı.

Kendinizi tanıyın
Kendinizi tanıma konusunda meslek envanterleri size bir yere kadar yardımcı olabilir. Ancak asıl yardımı yine kendinizden alacak, kendi kendinizin rehberi olacaksınız. Geçmişten gelen alışkanlıklarınızı düşünün. Yaratıcı mısınız? Bir ofis işi mi istiyorsunuz, insanların arasında olmayı mı tercih ediyorsunuz, karar verin. İkna yeteneğiniz güçlü mü, çekingen misiniz, hareketi seviyor musunuz, tembel misiniz, araştırmacı mısınız, bilin.

Seçimin ikinci önemli unsuru istediğiniz mesleği tanımanız. O meslekle ilgili kitaplar okuyun, bilgi edinin. İstediğiniz işi yapan insanlarla görüşüp çalışma şartlarını, ücret durumunu ve yükselme süresini öğrenin. Kendinize "Bu iş bana uygun mu?" diye sorun ve tercihinizi öyle yapın. Unutmayın; yaptığınız işin hobilerinize yakınlığı, onu daha severek yapmanızı sağlar.

Geçişkenlik çok fazla
Yapacağınız seçimin temel taşını sadece meslek oluşturmuyor. Çünkü günümüz koşullarında, meslekler arasında geçişkenlik çok fazla. Bir inşaat mühendisi gazetecilik, bir mimar işletmecilik yapabiliyor. Bu nedenle yapacağınız seçim sizi dar kalıplara hapsetmeyecek. Böyle bir durumda okuduğunuz okulun kalitesi önem kazanıyor. İyi bir okulda okumanız, meslekler arasında geçiş yapmanızı kolaylaştırıyor.

Hedeflediğiniz puanı alamamış ve istediğiniz bölüme girememiş olabilirsiniz. Ancak bu dünyanın sonu değil. Çünkü yakın zamanda sizler de anlayacaksınız ki, başarınız her zaman seçtiğiniz fakülteye ya da mesleğe endeksli değil. Önemli olan "siz"siniz. Siz "iyi" olduktan sonra, yeni bir işe girerken, bitirdiğiniz üniversite ya da eğitimini aldığınız iş ikinci planda kalacak.

Kalitenizi artırın
Her yıl yüksek öğrenim kurumlarından 180 bin kişi mezun oluyor. Aralarında ortak hedefleri kesişen gençlerin sayısı da çok fazla. Örneğin işletme ve iletişim fakültelerinde büyük bir yığılma sözkonusu. Dört ya da beş yıllık üniversite sürecinde kesiştiğiniz arkadaşlarınızla aranızda bir farklılık yaratamazsanız, önünüzün kesilmesi olasılığı çok daha fazla olur. Dil bilmiyorsanız dil öğrenin. Çünkü bugün en azından İngilizce bilmeden olmuyor. Bir dil biliyorsanız, ikincisini öğrenin. Bilgisayar kullanımı, artık olmazsa olmaz bir kriter. Bir bilgisayar kursuna gidin. Seçmeyi düşündüğünüz meslek üzerine seminerlere katılın. Kısacası fark yaratın ve tercih nedeni olun.

Hayata bakın
Meslek seçiminde dikkat etmeniz gereken son nokta, ailenizin gerçekleri. Ailenizin maddi koşullarının sizi iş bulana idare edip edemeyeceğini dikkate alın. Eğer maddi olanaklarınız kısıtlıysa, iş sahası çok dar olan bölümleri seçmeyin. Örneğin bir işletmeci ya da makine mühendisi her şirkette iş bulabilir, ancak uzay bilimleri ya da atom mühendisliği konusunda eğitim almış bir genç için iş bulma süresi çok uzundur. Çünkü Türkiye'de her ikisi için de çalışma alanı yoktur.

Sözün özü, önlerinde aşılamayacak kadar zor bir seçim olan gençlerin atması gereken adımlar belli. Kendilerini tanıma, isteklerini bilme, seçmek istedikleri işi tanıma, ÖSY sistemini anlamak ve hayatın gerçeklerini görerek seçim yapmak. Bunları yaparken bireysel kalitelerini de artıran gençlerin sırtı yere gelmeyecek...

Burçlara göre meslek analizi
İnsanların karakteristik özelliklerini belirlediğine inanılan alanlardan biri de astronomi. Biz de, bu önemli seçim öncesi inananların faydalanması, inanmayanların da biraz tebessüm etmesi için astrolog Nuray Sayarı'nın kapısını çaldık. Sayarı bize, tüm burçların özelliklerini ve yatkın oldukları meslekleri anlattı. Ne demişler; fala inanma, ama falsız da kalma..

KOÇ BURCU: 21 Mart-20 Nisan
Canlılık ve hareket halinde olmak mizaclarıdır. Daima başarı ile zafer ister ve yaşarlar. En yatkın oldukları meslekler, mühendislik, politika, yöneticilik, işletmecilik, kimya.

BOĞA BURCU: 21 Nisan-21 Mayıs
İnsanlar üzerinde çok etkilidir. Sıcakkanlılıkları ve isteklerini bilmeleri en önemli özellikleridir. Sabit fikirli olurlar. Hemen hemen her mesleğe yetenekleri vardır. Ressamlık, askerlik, ticaret hayatına daha da uygundur.

İKİZLER BURCU: 22 Mayıs-21 Haziran
İlginç ve karmakarışık insanlardır. Hisli ve tutucudurlar. Avukat, diplomat, bankacı, yargıç, komisyoncu, müfettiş, yazar, edebiyatçı olabilir, el sanatları ile ilgilenebilirler.

YENGEÇ BURCU: 22 Haziran-22 Temmuz
Yengeçler, merhametli ve yumuşak huylu olmalarıyla tanınır. Azimli, hırslı, başarılı, sabırlıdırlar. Pilotluk en yatkın oldukları meslektir. Turizmcilik, halkla ilişkiler, şairlik yaptıklarında başarı yakınlarındadır.

ASLAN BURCU 23 Temmuz-23 Ağustos
Asil yanlarıyla tanınan, yaptığı her işte başarıya ulaşan, kendini çok fazla sevmesi ve beğenmesi nedeniylede çabuk kazanıp çabuk kaybeden insanlardır. Asker, güzellik uzmanı, doğa sanatlarında kariyer yapmaları kolaydır.

BAŞAK BURCU 24 Ağustos-23 Eylül
Bu burçta doğanlar mantıklıdır. Entellektüel ve pratiktirler, kendilerini yaptığı işe veren insanlardır. Araştırma ve ilim adamları genellikle başaktır. Eczacılık, din işleri, gazeteci, muhasebeci, araştırmacı olmaya yatkındırlar.

TERAZİ BURCU 24 Eylül-23 Ekim
Bu burçta doğanlar, kendi hayatına ve yaptığı işe hakim olmalarıyla birlikte, yardımseverliğiyle bilinir. Müzisyen, ressam, heykeltraş, şair, artist, el sanatları, mimar, müteahhit olabilirler.

AKREP BURCU 24 Ekim-22 Kasım
Bu burçta doğanlar, güçlü ve kurnazdırlar. Hiç kaybetmezler, çevresindekilere candan bağlıdırlar. Politika ve reklamcılığa yatkındırlar. Yapıları itibarıyla yöneticilik, organizatörlük, denizcilik yapabilirler.

YAY BURCU 23 Kasım-22 Aralık
Yaşamı içinde her şeyin sonucuna ulaşmak isteyen tezcanlı, nazik, hassas, çok zeki ve mantıklı insanlardır. Rakamlarla araları çok iyidir. Bankacılık, hesap uzmanlığı, komisyonculuk, turizm alanında yüksek kariyer sahibi olabilirler.

OĞLAK BURCU 23 Aralık-20 Ocak
Bu burçta doğanlar planlı ve hesaplı oluşları, azim ve sebatlı yaşamları ile bilinirler. Daima başarılı olur, böyle tanınmaktan mutluluk duyarlar. Doktorluk, planlamacılık, devlet memurluğu ve kuyumculukta başarılı olurlar.

KOVA BURCU 21 Ocak-19 Şubat
İnsanlık için yaşarlar. Kendilerini dünyaya verirler, çok çalışıp karşılığını zenginlik ve şöhret olarak geri alırlar. Meslek olarak matematiğe, bilişime çok yatkındırlar. Bu nedenle finans alanında başarılı olabilirler.

BALIK BURCU 20 Şubat-20 Mart
Bu burçta doğanlar duygusal, dürüst ve saf olurlar. Kendilerine sunulana ve anlatılanlara inanırlar, cömerttirler. Yazarlıkta, sanatçılıkta başarılı olurlar. Öğretmenlik ve devlet adamlığına da yatkındırlar.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.