kapat

02.08.1999
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
banners
Siber Haber
L E I T Z
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Bayan Sabah
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 1999
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Trafik cezaları da af kapsamına alındı
HÜKÜMET geçen hafta TBMM'den geçen bir kanun ile Cumhuriyet döneminde çıkarılan bütün kanunlarda yer alan para cezalarını, tam 39 bin misliye kadar arttırdı. Ancak, af taslağına, trafik cezalarının da affı maddesi konuldu.

Taslağı inceleyen Adalet eski Bakanı Oltan Sungurlu "Taslakla mahkemelerin dışında kalan makamlarca verilen idari para cezaları da affediliyor. Buna trafik de kaçak yapı cezaları da dahil" dedi.

Yüzde 40'ı ödemiyor
Böylece kırmızı ışık ihlali yapıp, 11 milyon 300 bin lira trafik cezası kesilen ve bugüne kadar ödemeyen bir sürücünün, hem bu cezası, hem de 22 milyon 600 bin liralık faizi af kapsamına girecek. Trafikte cezayı 10 gün içinde ödemeyene yüzde 100, 20 gün içinde ödemeyene yüzde 200 faiz uygulanıyor. Böylelikle 11 milyon 300 bin liralık ceza 20 gün içinde ödenmezse 33 milyon 900 bin liraya yükseliyor. Af taslağı ile hem ceza hem faiz kapsama giriyor.

Maliye Bakanlığı yetkilileri, trafik cezası kesilen sürücülerden sadece yüzde 30'unun peşin ödeme yaptığını, yüzde 30'unun da 10 gün içinde cezalarını yatırdıklarını belirttiler ve şöyle dediler: "Yüzde 40'lık bölüm ise trafik cezalarını hiç ödemiyor. Cezalara yüzde 200'lük faiz uyguluyoruz sonra da ceza donuyor. Ama yüzde 40 oranındaki sürücü, yıllar geçse de cezasını ödemiyor. Tahsil edilmeyi bekleyen birikmiş trilyonluk trafik cezası var. Ödenmeyen trafik cezalarını takip eden de yok. Bu cezalar, sadece aracın satışı aşamasında ortaya çıkıyor."

1 trilyon konuldu
1999 Mali yılı bütçesine trafik cezalarından bir trilyon lira tahsil edilme hedefi konuldu. Bu miktar 1998 yılında da aynı orandaydı. Bir trilyon liralık trafik cezasının tahsil edilebilmesi için, iki trilyona yakın ceza kesilmesi gerektiğini de vurgulayan Maliye Bakanlığı yetkilileri, "Yüzde 40 oranındaki sürücü, trafik cezalarını ödemediğine göre, bir trilyonluk hedefe ulaşabilmek için, kesilen ceza miktarının da bunun üzerinde bulunması gerekiyor" dediler.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.